TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.533,52 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.309,76 Ft (tonna)
Napraforgómag: 125.139,53 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.843,07 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.570,69 Ft (tonna)
Repcemag: 160.516,26 Ft (tonna)
Full-fat szója: 202.220,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 598 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,54
USD: 352,65
CHF: 403,4
GBP: 444,34
Hirdetés
20 éves a KWS Magyarország Kft.

20 éves a KWS Magyarország Kft.

Növénytermesztés - 2020.01.29

A gazdák termésversenyeken igazolták, mire képesek a cég hibridjei Igazán jól sikerült, színvonalas szakmai esttel és az alkalomhoz illő, gáláns vacsorával ünnepelte szakemberek, gazdák és termelők körében 20 éves születésnapját a KWS Magyarország Kft. 
A program keretében került sor a KWS Szemes Kukorica, Silókukorica és Teszt Akadémia Programok eredményhirdetésére. Szemes kukoricában a legjobbak már hektáronként 
15 tonna fölött járnak a KWS-nél.

A KWS kukorica-, repce- és napraforgó-genetikája már a kilencvenes évek közepétől elérhető volt a magyar piacon, a céget viszont hivatalosan 1999. december 6-án jegyezték be a cégbíróságon. „A KWS-nél nemzedékeken átívelve gondolkodunk, hosszú távú célokat tűzünk ki és ily módon törekszünk a fenntartható sikerre” – az elsőként felszólaló Nicolás Wielandt kukoricaüzletág-vezető (Head of Business Unit of Corn, KWS SAAT SE & Co. KGaA) ezekkel a szavakkal köszöntötte 
az ünnepeltet és a vendégeket a világ több mint 70 országában jelen lévő, a növénytermesztésben meghatározó piaci szereplő KWS-csoport nevében. A nemzetközi cég a cukorrépa, kukorica, gabonafélék, valamint egyéb szántóföldi növények, 2019-től pedig a zöldségfélék szegmen­sében is szakértőnek számít. A KWS glo­bálisan a negyedik, Európában pedig 
a második legmeghatározóbb szereplő 1,1 milliárd eurós vetőmag-értékesítési volumenével. Nicolás Wielandt felvázolta a cégcsoport stratégiai jövőképét is, mely továbbra is az organikus növekedésre és nem cégfelvásárlásokra épít, illetve a jövőben a mostaninál még hangsú­lyosabb szerepet kap majd az együttműködés a cég életében. Cél a hosszú távú, profitábilis növekedés, hiszen 
a jö­­­­­­­vedelmezőség a legfontosabb kulcs 
a füg­­­­getlenség megőrzéséhez. A KWS-nél a fő fókusz továbbra is a gazdák igényeinek kielégítése. Ehhez folyamatosan megoldásokat, innovációkat kell szállítani számukra, hogy fenntartható módon tudjanak termelni. A KWS filozófiája szerint a legjobban teljesítő vetőmag nyújtja 
a gazdák számára a legfenntarthatóbb utat.

Wielandt előadásában arról is beszélt, hogy mivel a szántóföldi növény­­kultú­ráknak csak közel a fele használható 
a kü­­­­­­lönféle gombás megbetegedések, rovarok okozta károk miatt, folyamatosan azon dolgoznak, hogy vetőmagjaikat tökéletesítsék.

Fókuszban a kutatás-fejlesztés

A kutatás és fejlesztés a szerves növekedés kulcsfontosságú mozgatórugói a KWS-nél – tette hozzá a nemzetközi szakember.

Ezt a kijelentést igazolták azok a szá­mok, amelyeket Kiss Csaba, a KWS Délkelet-Európáért felelős regionális vezetője mutatott be előadásában. A régióban 
a KWS-munkatársak 40 százaléka dolgozik a kutatás-fejlesztésben, a cég összbevételének közel 18,5 százalékát fordítja ilyen tevékenységre.

A Nyugat-Európában nemesített hibri­dek nem törvényszerűen állják meg a helyüket a mi kontinentális éghajlatunkon, ezért helyes lépés volt, hogy helyben is elindult a kutatás-fejlesztési tevékenység, hogy az itteni körülményeknek, klimatikus és gazdálkodási viszonyoknak megfelelő vetőmag kerülhessen a piacokra. A cég kutatás iránti elhivatottságát jelzi, hogy jó néhány nemesítőállomás szolgálja azt a célt, hogy a mi régiónkban legjobban teljesítő fajták kerüljenek forgalomba, és segítsék a gazdálkodókat a magas szintű, fenntartható termelés elérésében. A cég életében fontos határkő volt ezért például a 2002-ben 
a Békés megyei Muronyban felépített kukoricanemesítő állomás, majd ezt követte egy szintén a kukoricára fókuszáló egység Romániában, Alexandriában 2012-ben. A hazai Kozármislenyben 2014-ben adták át a napraforgó-nemesítő állomást, majd 2017-ben Szerbia is csatlakozott a k+f tevékenység erősítéséhez, mégpedig az Ópazova területén kialakított kukoricanemesítő állomással.

Kiss Csaba ismertette a Délkelet-Euró­­pá­ban kiharcolt piaci pozícióikat is. Kukoricában, silófajtákban abszolút piacvezető a KWS, szemes kukoricában 2018-ban a harmadik legkedveltebb márkának tekinthető, ez pedig leginkább a legendás AMANDA és KONFITES hibrideknek köszönhető. Délkelet-Európában őszi ká­­posztarepcében is piacvezető pozíció­ban van a KWS, a repcetermelők számára jó hír, hogy 2018 óta herbicidtoleráns fajtákkal is bővült a portfólió. Itt a TRIANGLE és HYBRIROCK hibridek neve érdemel említést.

Az este harmadik előadójaként Takács Géza, a Vetőmag Szövetség első embere nagyon vidám, képes időutazással lepte meg a publikumot. Arról mesélt, hogy egykori IKR Bábolna-alkalmazottként ho­­­­­­gyan építették ki lépésről lépésre 
a szakmai kapcsolatokat a KWS-sel, ami­nek eredményeként 1999-ben önálló cégként is megjelenhetett a hazai piacon 
a nemesítőház.

Látványos növekedés

Pallós Mihály ügyvezető igazgató, aki lényegében a kezdetektől, 2000 októ­­­be­­rétől dolgozik a KWS-nél, egy kissé meghatódva a cég mérföldköveit, majd a magyarországi leányvállalat fejlődését vette sorba. Az anno két fővel induló vállalatnál ma 54 fő dolgozik. A KWS Magyarország Kft. belföldi értékesítési árbevétele az induláskor 595 millió forint volt, ma ez a szám eléri a 3 milliárdot, vagyis az 1999–2018 közötti időszakban 25 százalékos éves növekedést produkált a magyar leányvállalat. Ahhoz, hogy a gaz­­­­­dákat megfelelő mennyiségű és minőségű vetőmaggal tudják ellátni, megbízható partnerekre volt szükség az elmúlt években – hangsúlyozta Pallós Mihály. „Az 1999-es cégalapítás óta összesen hét vetőmagüzemmel dolgoztunk együtt ve­­­­­­tőmag-szaporítás kapcsán Magyarorszá­gon. 
A Hód-Mezőgazda Zrt.-vel idén lépett felnőttkorba az együttműködésünk, hiszen 18 éve dolgozunk együtt” – mondta. 
Az induláskor az IKR Agrár volt az egyetlen kiemelt partnerük, az eltelt két évtized alatt ez a szám 25 értékesítési partnerre nőtt, és ma már három kiemelt országos integrátorral és 22 regionális forgalmazóval dolgoznak együtt. A termelő partnerek száma több mint megtízszereződött, így jelenleg már 7000 gazda szavaz bizalmat a KWS vetőmagjainak.

Termésversenyek

Ahol ilyen népes partneri hálózat van, mindenképpen érdemes egy verseny keretében is megmérni, mire, mekkora hozamokra és teljesítményekre képesek a gazdák a KWS vetőmagjaival az ország különböző pontjain. A KWS-nél már többéves hagyományuk van a termelési versenyeknek, és ahogy a cég, úgy ezek a megmérettetések is szépen fejlődtek, szofisztikáltabbakká váltak az évek során. Az idei KWS Kukorica Termelési Versenyek és Teszt Akadémia Programok ered­­­­­­­­­ményhirdetésére is az ünnepi rendez­­vényen került sor Orosz Szilvia, az Ál­­lattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. ta­­­­­­­karmányanalitikai igazgatójának szakkommentálásával.

A KWS Silókukorica Termelési Versenyre idén a KONSENS és KLEOPATRAS topkategóriás silókukorica-hibridekkel lehetett nevezni. A bírálati szempontok között a beérkező zöld silókukorica-minta tápanyagtartalmának eredménye, a legtöbb emészthető keményítő, a szemroppantás mértéke és a tenyészidőszakban elért zöld hozamok szerepeltek. A Siló Nagydíjat a KLEOPATRAS hibridet használó kapuvári termelő, Kiss-Mihály Győző érdemelte ki 60,80 t/ha zöldhozammal, 60,9 százalékos szemroppantottsági aránnyal, 343 g/kg emészthető keményítővel a szárazanyagban.

A KWS Szemes Kukorica Termelési Versenyen a 14,5 százalékos szemnedves­ség-tartalomra számított, területi képviselő jelenlétében bemért nettó terméshozam alapján állítottak fel rangsort. A vállalkozó kedvűek a KWS SMARAGD (FAO 300–350), a KWS KASHMIR (FAO 350–400) és a KWS DURANGO (FAO 450–500) hibridekkel szállhattak ringbe. A KWS SMARAGD ese­tében 13,19 t/ha-ral Nagy Imre, Bozzai (Vas megye), a KWS KASHMIR-nél 13,95 t/ha eredménnyel Agatity Balázs, Szeremle (Bács-Kiskun megye), míg a KWS DURANGO-val versengők között 15,24 t/ha értékkel a Csárdaszállási Agrár Zrt. Csárdaszállás (Békés megye) léphetett fel a dobogó legfelső fokára.

Remek kezdeményezés a KWS-nél a Teszt Akadémia Program. Ennek az a lé­­­­­­nyege, hogy a napraforgó- és kuko­ri­­­cahibridek a piacra kerülés előtt egy év­­­vel tesztelőhelyszínekre kerülnek, és a tesz­­telőhelyszínek is versenyeznek egymással. A KWS BELLAVISTA-val 12,51 t/ha eredménnyel Hársházi Péter Szentgáloskérről (Somogy megye) lett az első, a KWS DURANGO-nál pedig 14,68 t/ha-t produkálva a Szirák-Farm Kft., Borsodszirák (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) bizonyult a legjobbnak. A KWS Napraforgó Teszt Akadémia versenyén 8,5 százalékos szemnedvesség-tartalomra számított, területi képviselő jelenlétében bemért nettó terméshozam alapján díjazták a termelőket. Itt az a termelő kapja az első díjat, aki a legnagyobb nettó terméshozamot eléri. 2019-ben ez a KWS APACHE CL hibriddel, 4,79 t/ha terméseredménnyel Kapeller Zoltán mezőszilasi (Fejér megye) gazdának sikerült.

 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: kutatás-fejlesztés, napraforgó, repce, kukorica, silókukorica, KWS
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Weidemann T5522 – Kicsi, de erős rakodógép

Sokféle rakodógép kapható, de legtöbbjük kiesik a rostán, ha a szokottnál kisebb méretekre, ugyanakkor nagy ...