TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.957,63 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.543,29 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.340,37 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.927,73 Ft (tonna)
Repcemag: 157.292,00 Ft (tonna)
Full-fat szója: 206.004,73 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,15
USD: 363,31
CHF: 411,64
GBP: 460,57
Hirdetés
Miért vessünk fémzárolt vetőmagot?

Miért vessünk fémzárolt vetőmagot?

Növénytermesztés - 2019.09.13

A termés minőségében és mennyiségében is megtérül a befektetés Első ránézésre drágább lehet, ha egy gazda minden évben minősített, fémzárolt vetőmagot vásárol, ezért ezt sokan megkerülik, és éveken keresztül inkább a saját termésüket vetik újra. Ha azonban jobban belegondolunk, egyáltalán nem biztos, hogy ez az olcsóbb megoldás, hiszen az éveken át történő újravetés számos veszélyt rejteget, a termés minőségének romlásától kezdve a gyomok és a különféle kórokozók megjelenéséig.

Hirdetés

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

A nem fémzárolt, az árutermesztésből meghagyott és visszavetett mag használata többlet-munkaráfordítást és minőségvesztést, az ismeretlen vetőmagminőség okozta megnövelt magmennyiség miatt pedig többletköltséget jelent. 
A visszavetett magban előforduló kórokozók és gyommagvak miatt ezenkívül megemelkedett növényvédelmi kockázat és további pluszköltségek jelentkeznek – figyelmeztetett már 2017-es közleményében is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A hivatal kiemelte: a kalászos fajoknál a 2000-es évek közepéig nem volt probléma a fémzárolt vetőmagok alkalmazásával, 2013 őszére azonban az őszi búza vetőmag-felújítási aránya már alig érte el a 25 százalékot. Csehországban ugyanez az arány 62 százalék, Franciaországban és Nagy-Britanniában 55 százalék, Olaszországban pedig 50 százalék volt. 
A csökkenés egyik lehetséges oka, hogy 
az Európai Unióba történő 2004-es be­­lépéskor megszűnt a 40 százalékos, ve­­tőmag-felújításhoz kötött támogatá­si előírás, így a gazdákat már semmi nem motiválta arra, hogy ne az általuk ol­­csóbbnak gondolt saját vetőmag-visszavetést válasszák. (Ez utóbbi gyakorlat az ajánlások szerint legfeljebb két éven át alkalmazható anélkül, hogy a termésben minőségveszteség lépne fel.)
Szerző: AgrárUnió

Címkék: vetőmag, fémzárolás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Väderstad bemutatja a Rapid 300-400C/S nagyobb méretű ...

A Väderstad, a világ egyik vezető talajművelő- és vetőgépgyártó vállalata megnöveli a BioDrill aprómagvető egység ...