A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Genezis Green Max
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15

Korszerű fajták, minőségi vetőmag

Korszerű fajták, minőségi vetőmag

Növénytermesztés - 2019.09.02

A „szoftver és a hardver” együtt kell a jó teljesítményhez A növénytermesztés eredményességét több tényező befolyásolja, melyek különböző súllyal esnek latba. E tényezők sorában előkelő helyen szerepel a fajtahasználat, illetve a vetőmag, amiből kifejlődnek a növényegyedek, és ami végső soron magában rejti az adott fajtára jellemző valamennyi tulajdonságot.

Korszerű fajták, minőségi vetőmag


Hogy az elvetett növények valóban képesek legyenek a kívánt teljesítmény elérésére, ahhoz a „szoftver és a hardver” oldalnak is rendben kell lenni. A magban kódolt tulajdonságok szabják meg a teljesítőképesség határát termésmennyiségben, minőségi paraméterekben, egyes környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodásban. Ahhoz, hogy ebből mi valósulhat meg, alapvetően meghatározza a vetőmag állapota. Mennyi tápanyagot tudott beépíteni a kifejlődése során, ami a kezdeti fejlődés lendületét meghatározza? Milyen 
az egészségi állapota, nem rejt-e olyan belső fertőzéseket, ami a csírázóképességet, a későbbi teljesítményt károsan befolyásolná? A vetőmagkezelés során kellő körültekintéssel jártak-e el, hogy a szemek ne károsodjanak, a csírázóképességük ne romoljon? A csávázás technológiája megfelelő védelmet biztosít-e a csírakori betegségek ellen, esetleg ad-e olyan pluszt, ami a vigort tovább növelheti? A fajtaválasztáson túl a vetőmag minőségétől is nagyban függ, hogy egy-egy fajtában rejlő lehetőséget 
a ter­­melő milyen mértékben tudja kiaknázni. Ez utóbbi pedig a ve­­tőmag előállítás, a vetőmag kezelése, feldolgozása során dől el.

Vetőmagtermesztés és kezelés felsőfokon

A Lajtamag Kft. közel három évtizede foglalkozik vetőmagtermesztéssel, feldolgozással és forgalmazással. A széles termékpalettán belül meghatározó helyet foglalnak el a kalászos gabonák. A vállalat különös figyelmet fordít a vetőmag előállítás teljes folyamatára. A termeltetés részben a Laj­­tamag cégcsoport saját területén, részben olyan szerződött partnereknél folyik, akikkel évek óta stabil, minőségi vetőmagot állítanak elő 
a vetőmagüzem számára. Ezt a stabil minőséget fegyelmezett agrotechnika, teljes körű tápanyagellátás és növényvédelem, a vetőmagtermő táblák gondos kezelése biztosítja.

1994-től a Lajtamag Kft. saját vetőmagüzemében dolgozza fel a vetőmagokat. A tisztító, szárító és tárolókapacitás folyamatos bővítésével, 
a technológia állandó fejlesztésével biztosítják a megnövekedett igények kielégítését, a legjobb minőséget biztosító vetőmagkezelési eljárások elvégzését. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a cégcsoport egy rendkívül korszerű, magas technológiai színvonalú vetőmagüzemmel rendelkezik, ami alapot teremt, hogy vásárlóikat prémium minőségű vetőmaggal láthassák el. A vásárlók gördülékeny és gyors kiszolgálását korszerű logisztika alkalmazása, kedvezményes házhozszállítás teszi lehetővé, a termelést pedig szaktanácsadó hálózattal, országos termeltetési és üzletkötő hálózat támogatja a Lajtamag.

Kalászos gabonák minden igényre

A fajtakínálat egyes elemei különféle igények, termesztési célok kielégítésére alkalmasak, ugyanakkor mindegyik fajta rendelkezik azokkal az agronómiai tulajdonságokkal, melyek könnyebbé, gazdaságosabbá teszik a termelést, és ma már jogos elvárásai a gabonatermesztőknek egy-egy fajtával szemben:

• 
Kimagasló beltartalmi értékek, kiváló minőség magas hozamok mellett. Mennyiségi és minőségi célok összehangolása a lehető legmagasabb szinten.
• 
Termőhelystabilitás – jól tolerálják a különböző termőhelyek eltérő talaj- és klimatikus viszonyait.
• 
Kitűnő betegség ellenállóság, ami költséghatékony termesztéstechnológia alkalmazását teszi lehetővé.
• 
Intenzív termesztéstechnológia esetén rendkívül jól reagálnak a ma­­­gasabb tápanyag dózisokra.

Őszi búza választék

Az idei őszi vetésekhez öt fajtát ajánl a Lajtamag Kft. :

• 
Az ANTONIUS a kínálat legjobb minőséget produkáló, prémium kategóriás búzafajtája. Fehérjetartalma jellemzően 14-16% közötti, sikertartalma 34-40%. Esésszáma magas, 320-380 közötti. Viszonylag magas növésű, de szára erős, megdőlésre nem hajlamos. Kalászfuzáriummal szembeni ellenálló képessége kiemelkedő.
• 
Az UBICUS korán érő, rövid szárú, nagyon jó szárszilárdságú, szálkás kalászú fajta. Stabilan malmi minőséget ad, ehhez kiegyensúlyozott termőképesség társul.
• 
A FALADO a jelenlegi kínálat legnagyobb terméspotenciállal rendelkező tagja. Jól bokrosodó, megdőlésre nem hajlamos, malmi minőséget termő fajta.
• 
Az AMICUS kiváló állóképességű, korán érő, malmi minőséget tudó tar búza, intenzív gazdálkodáshoz kiváló választás. Betegség ellenállósága kitűnő (sárgarozsdával szemben az egyik legjobban ellenálló fajta).
• 
Az ACTIVUS a választék legkorábbi tagja. Nagy terméséhez malmi minőség párosul – ennek eléréséhez intenzív technológia javasolt.

Őszi durumbúza választék

• 
A LUNADUR nagy terméspotenciálú, korai durumbúza. Fehérjetartalma az egyik legnagyobb a durumbúzák között, télállósága kiemelkedő.
• 
A LUPIDUR kifejezetten bőtermő fajta, kiemelkedő télállósággal. Fuzáriummal szembeni ellenállósága kitűnik a durumbúzák között.

Őszi árpa választék

• 
A SU ELLEN mérföldkő az árpanemesítésben. Európa számos árpatermő vidékén gyorsan kedveltté vált kimagasló termőképességének, jóval átlag feletti ezermagtömegének köszönhetően. Alkalmazkodóképességének köszönhetően többféle termőhelyen is valóra váltható a benne rejlő potenciál. Kifejezetten egészséges lombozatú árpa.
• 
A LAVERDA évek óta piacvezető Magyarországon. Alkalmazkodóképessége folytán többféle termőhelyen és évjáratban is megbízhatóan, magas szinten terem. Szárazságtűrése, betegség ellenállósága kitűnő.

A Lajtamag cégcsoport szaktanácsadói széleskörű szakmai tapasztalatuk révén célirányos, egyéni szaktanácsadással is szolgálnak. Elérhetőségek: www.lajtamag.hu

lajtamaglogo

 

 
Szerző: AgrárUnió


Címkék: búza, vetőmag, gabona, árpa, őszi búza, őszi árpa, őszi durumbúza, durumbúza, Lajtamag Kft., kalázos

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...