Iratkozzon fel hírleveleinkre, hogy naprakész, gazdálkodásához létfontosságú tartalmakhoz juthasson!
Növénytermesztés - 2019.09.02
A „szoftver és a hardver” együtt kell a jó teljesítményhez A növénytermesztés eredményességét több tényező befolyásolja, melyek különböző súllyal esnek latba. E tényezők sorában előkelő helyen szerepel a fajtahasználat, illetve a vetőmag, amiből kifejlődnek a növényegyedek, és ami végső soron magában rejti az adott fajtára jellemző valamennyi tulajdonságot.
Hogy az elvetett növények valóban képesek legyenek a kívánt teljesítmény elérésére, ahhoz a „szoftver és a hardver” oldalnak is rendben kell lenni. A magban kódolt tulajdonságok szabják meg a teljesítőképesség határát termésmennyiségben, minőségi paraméterekben, egyes környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodásban. Ahhoz, hogy ebből mi valósulhat meg, alapvetően meghatározza a vetőmag állapota. Mennyi tápanyagot tudott beépíteni a kifejlődése során, ami a kezdeti fejlődés lendületét meghatározza? Milyen az egészségi állapota, nem rejt-e olyan belső fertőzéseket, ami a csírázóképességet, a későbbi teljesítményt károsan befolyásolná? A vetőmagkezelés során kellő körültekintéssel jártak-e el, hogy a szemek ne károsodjanak, a csírázóképességük ne romoljon? A csávázás technológiája megfelelő védelmet biztosít-e a csírakori betegségek ellen, esetleg ad-e olyan pluszt, ami a vigort tovább növelheti? A fajtaválasztáson túl a vetőmag minőségétől is nagyban függ, hogy egy-egy fajtában rejlő lehetőséget a termelő milyen mértékben tudja kiaknázni. Ez utóbbi pedig a vetőmag előállítás, a vetőmag kezelése, feldolgozása során dől el.
A Lajtamag Kft. közel három évtizede foglalkozik vetőmagtermesztéssel, feldolgozással és forgalmazással. A széles termékpalettán belül meghatározó helyet foglalnak el a kalászos gabonák. A vállalat különös figyelmet fordít a vetőmag előállítás teljes folyamatára. A termeltetés részben a Lajtamag cégcsoport saját területén, részben olyan szerződött partnereknél folyik, akikkel évek óta stabil, minőségi vetőmagot állítanak elő a vetőmagüzem számára. Ezt a stabil minőséget fegyelmezett agrotechnika, teljes körű tápanyagellátás és növényvédelem, a vetőmagtermő táblák gondos kezelése biztosítja.
1994-től a Lajtamag Kft. saját vetőmagüzemében dolgozza fel a vetőmagokat. A tisztító, szárító és tárolókapacitás folyamatos bővítésével, a technológia állandó fejlesztésével biztosítják a megnövekedett igények kielégítését, a legjobb minőséget biztosító vetőmagkezelési eljárások elvégzését. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a cégcsoport egy rendkívül korszerű, magas technológiai színvonalú vetőmagüzemmel rendelkezik, ami alapot teremt, hogy vásárlóikat prémium minőségű vetőmaggal láthassák el. A vásárlók gördülékeny és gyors kiszolgálását korszerű logisztika alkalmazása, kedvezményes házhozszállítás teszi lehetővé, a termelést pedig szaktanácsadó hálózattal, országos termeltetési és üzletkötő hálózat támogatja a Lajtamag.
A fajtakínálat egyes elemei különféle igények, termesztési célok kielégítésére alkalmasak, ugyanakkor mindegyik fajta rendelkezik azokkal az agronómiai tulajdonságokkal, melyek könnyebbé, gazdaságosabbá teszik a termelést, és ma már jogos elvárásai a gabonatermesztőknek egy-egy fajtával szemben:
•
Kimagasló beltartalmi értékek, kiváló minőség magas hozamok mellett. Mennyiségi és minőségi célok összehangolása a lehető legmagasabb szinten.
•
Termőhelystabilitás – jól tolerálják a különböző termőhelyek eltérő talaj- és klimatikus viszonyait.
•
Kitűnő betegség ellenállóság, ami költséghatékony termesztéstechnológia alkalmazását teszi lehetővé.
•
Intenzív termesztéstechnológia esetén rendkívül jól reagálnak a magasabb tápanyag dózisokra.
Az idei őszi vetésekhez öt fajtát ajánl a Lajtamag Kft. :
•
Az ANTONIUS a kínálat legjobb minőséget produkáló, prémium kategóriás búzafajtája. Fehérjetartalma jellemzően 14-16% közötti, sikertartalma 34-40%. Esésszáma magas, 320-380 közötti. Viszonylag magas növésű, de szára erős, megdőlésre nem hajlamos. Kalászfuzáriummal szembeni ellenálló képessége kiemelkedő.
•
Az UBICUS korán érő, rövid szárú, nagyon jó szárszilárdságú, szálkás kalászú fajta. Stabilan malmi minőséget ad, ehhez kiegyensúlyozott termőképesség társul.
•
A FALADO a jelenlegi kínálat legnagyobb terméspotenciállal rendelkező tagja. Jól bokrosodó, megdőlésre nem hajlamos, malmi minőséget termő fajta.
•
Az AMICUS kiváló állóképességű, korán érő, malmi minőséget tudó tar búza, intenzív gazdálkodáshoz kiváló választás. Betegség ellenállósága kitűnő (sárgarozsdával szemben az egyik legjobban ellenálló fajta).
•
Az ACTIVUS a választék legkorábbi tagja. Nagy terméséhez malmi minőség párosul – ennek eléréséhez intenzív technológia javasolt.
•
A LUNADUR nagy terméspotenciálú, korai durumbúza. Fehérjetartalma az egyik legnagyobb a durumbúzák között, télállósága kiemelkedő.
•
A LUPIDUR kifejezetten bőtermő fajta, kiemelkedő télállósággal. Fuzáriummal szembeni ellenállósága kitűnik a durumbúzák között.
•
A SU ELLEN mérföldkő az árpanemesítésben. Európa számos árpatermő vidékén gyorsan kedveltté vált kimagasló termőképességének, jóval átlag feletti ezermagtömegének köszönhetően. Alkalmazkodóképességének köszönhetően többféle termőhelyen is valóra váltható a benne rejlő potenciál. Kifejezetten egészséges lombozatú árpa.
•
A LAVERDA évek óta piacvezető Magyarországon. Alkalmazkodóképessége folytán többféle termőhelyen és évjáratban is megbízhatóan, magas szinten terem. Szárazságtűrése, betegség ellenállósága kitűnő.
A Lajtamag cégcsoport szaktanácsadói széleskörű szakmai tapasztalatuk révén célirányos, egyéni szaktanácsadással is szolgálnak. Elérhetőségek: www.lajtamag.hu
Szerző: AgrárUnió
LEGOLVASOTTABB HÍREK
Külön hozzájárulás szükséges a viselkedésalapú cookie-k használatához. A hozzájárulást aktív magatartással kell megadni (pl. üres checkbox bepipálása, OK gomb). Ha nem járul hozzá, legyen egy NEM, NEM JÁRULOK HOZZÁ lehetőség. Az érintettnek lehetőséget kell biztosítani, hogy a hozzájárulását később visszavonja (pl. a profil oldalon, vagy felugró ablakban).
A weboldal működését biztosító alapvető cookie-k (pl. nyelv, kosár, session, felhasználói környezet stb.) esetén nem szükséges hozzájárulást kérni!