17,313 t/ha. Maradhat?
A rekord-kukoricatermés titka a precíz technológiában rejlik
Mi szükséges a kimagasló kukoricaterméshez? A talajállapot tökéletes ismerete, megfelelő géppark, odafigyelés a növényvédelemben és a tápanyag-utánpótlásban, valamint némi extra ráfordítás, hiszen minimális költséggel nem lehet nagy hozamot elérni. A „titkokról” egy hajdúböszörményi gazdálkodóval beszélgettünk.
Szántás és öntözés nélkül ért el 17,313 t/ha terméseredményt a hajdúböszörményi Kardos-Farm Kft. a Magyar Kukorica Klub Egyesület tavalyi versenyén. Monsanto Dekalb DKC5141-es fajtát vetettek egy bő 9 hektáros területre, amit október elején – számukra is meglepően korai időpontban – 14,8 százalékos nedvességtartalommal takarítottak be. Hogyan lehet fenntartható módon, rendszeresen nagy termésátlaggal kukoricát termeszteni átlagosnak mondható talajokon? Erre voltunk kíváncsiak, amikor felkerestük Kardos Csabát, a 620 hektárnyi saját tulajdonú és bérelt területen szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó cég egyik ügyvezetőjét. A hajdúsági családi vállalkozás a fentiek mellett további 300-350 hektáron végez teljes körű mezőgazdasági szolgáltatást, amelyhez minden szükséges munkagéppel, berendezéssel rendelkeznek a vetőgéptől a 15 t/óra teljesítményű terményszárítóig bezárólag. Nagyobb falatot jelent még számukra a terményfeldolgozás, -tárolás és -értékesítés is, hiszen évről évre mintegy 1500-2000 hektár termését gyűjtik be, hogy a gazdák rajtuk keresztül értékesítsék.
Tisztelt Látogatónk!
A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!
Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.
Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!
Szerző: AgrárUnió, Portréfotó: Magyar Kukorica Klub Egyesület