Hirdetés
Biomegoldásokkal többet, jobbat

Biomegoldásokkal többet, jobbat

Növénytermesztés - 2019.04.05

AlgaSanBa élő algás növénykondicionáló mikrobiológiai készítmény Az utóbbi években a hazai termesztési gyakorlatban – és nem csak a biotermesztésben – egyre népszerűbbé vált az élő algás levéltrágya-készítmények használata.

A Geosan Kft. fejlesztő csapata 2015-ben olyan új – a nemzetközi piacon is egyedülálló – élő sejtes mikrobiológiai növénykondicionáló készítményt hozott létre, amelynek a gyakorlatban is igazolt hatékonyságát egy különleges alga-baktérium konzorciális együttműködés határozza meg.

Miben különleges az AlgaSanBa?

A termék komlex hatását hármas összetétele adja:

1. Zöldalgák

A készítmény a valódi zöldmoszatok (Chlorophyta) törzsének két faját (Chlorella sp.,Chlamydomonas sp.) tartalmazza, amit az algasejtek által szintetizált serkentő és a növényi immunfolyamatokat támogató bioaktív anyagok egészítenek ki. A változatosabb törzsösszetétellel az utóbbi hatóanyagok spektruma is szélesebb lesz, ami növeli a növényi válasz valószínűségét.

Az algák által a környezetbe bocsátott biogén stimuláló hatású anyagok a kultúrnövényben olyan folyamatokat indukálnak, amelyek eredményeként kiterjedtebb gyökérzet fejlődik, ezáltal javul a növény vízháztartása és tápanyagfelvétele. E hatások révén az AlgaSanBa segít a növénynek átvészelni az egyre gyakrabban előforduló aszályos időszakokat.

A két algasejt citokinin- és auxintermelése révén a készítmény növekedésserkentő, illetve öregedésgátló hatással is rendelkezik. A kezelt lombozatnak nő a tömege, és mérhető a klorofilltartalom emelkedése is.

Az algák a kultúrnövénnyel együttműködve, annak stresszhelyzeteire reagálva fokozzák a növény betegségekkel szembeni ellenálló képességét.

albasndiagr1

2. Filoszféra-baktériumok

A levélfelületen és a növény egyéb föld feletti részein élő filoszféra-baktériumok pigment- és nagy molekulájú exopoliszacharid-termelésük révén a levélen ellenállnak az UV-sugárzásnak és a szárazságnak. Kedvezőtlen környezeti feltételek esetén cisztát képeznek, megőrizve ezzel életképességüket. Ezek közül 
a filoszféra-baktériumok közül a hasznosságuk szerint kiválasztva három törzset tartalmaz a készítmény. A két Azotobacter törzs esetében pozitív hatást eredményez a N- fixáció, mivel a légkörből megkötött N a sejtek – életciklusuknak megfelelő – pusztulása ütemében, bomlással felszabadulva, a hormonanyagokkal (citokinin) együtt a levélfelületen keresztül közvetlenül a növény rendelkezésére áll. További pozitív konzorciális hatásuk, hogy serkentik az algák szaporodását.

A konzorcium baktériumcsoportjának harmadik tagja, a Pseudomonas fluorescens kiváló fémkomplex képzőket termel, amelyek segítik a növény és az algák mikroelem-felvételét.

albasndiagr2

3. Mezo-, mikroelemek kritikus aránya

A hatékonyság fokozására termékünk a mezo- és mikroelmeket aminosav-kelát formájában, növényspecifikus arányokban juttatja a levélfelületre, ami gyors növényi felvételt biztosít. Készítményünk ezáltal az aminosav-kelát alapú mikroelemes növénykondicionáló készítmények ismert növekedésserkentő, beltartalom- és ízkomplexum-fejlesztő, érési vagy színkialakítási hatásával is rendelkezik. Így a szer alkalmas a specifikus mikroelem-igényű fenofázisok, növényi stresszhelyzetek célzott és időzített kezelésére.

Mindezek mellett a közvetlenül hozzáférhető aminosavakkal rásegítünk a növény proteinfelépítő folyamataira, s ezzel energiát tud megtakarítani a növényfejlődés egyéb folyamatai számára. Az aminosavakon keresztül egyben hozzájárulunk a növény szempontjából energetikailag hatékony N-ellátáshoz is.
Az AlgaSanBa felhasználása szántóföldi és szabadföldi kerté­szeti kultúrákban javasolt lombkezelésre, legkorábban 2–4 leveles fejlettségi állapottól, 1–3 alkalommal, 10–15 l/ha dózisban, vi­­zes hígítással kijuttatva. Zöldséghajtatásban csepegtető öntözéssel is alkalmazható.

A készítmény Nébih-engedélyének kiterjesztése folyamatban van, így hamarosan szőlő- és gyümölcskultúrákban is alkalmazható, ami a diagramok szerinti előzetes kísérleti adatok alapján kiváló eredményekkel kecsegtet.

Az AlgaSanBa sejtösszetétele alapján algás és egyben baktériumos mikrobiológiai készítménynek minősül, és szerepel a Nébih ökolistáján.

Magyarországon forgalmazza:

ATTEND SA KFT.
Web: www.attendsa.hu
Email: office@attendsa.hu
Mobil: +36 (70) 947 8510
Iroda: +36 (70) 540 8022

Címkék: növénykondicionáló , levéltrágya, AlgaSanBa
Kiemelt hírek