A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Forintosítható növénytáplálás

Növénytermesztés - 2019.03.04

A gyakorlatban bevált precíziós technológiák a 4. Yara-napon Ma már az okostelefon kamerájával meghatározható a növény számára szükséges nitrogénmennyiség, vagyis az igazán profi gazdaságokban kéz a kézben járnak a hatékony tápanyag-gazdálkodási és precíziós megoldások. A 4. Yara szakmai napon számtalan ilyen, megtérülési számolásokkal is ellátott esettanulmányba tekinthettünk be.

Forintosítható növénytáplálás


A tápanyagellátási és a precíziós megoldások iránt érdeklődők immár negyedik éve biztosak lehetnek abban, hogy nem maradnak hasznos információk nélkül a nitrogéntartalmú ásványi műtrágyák vezető szállítójaként ismertté vált Yara cégnek köszönhetően. A január közepén megtartott 4. Yara-napon is olyan fontos, piaci, elméleti és gyakorlati gazdálkodási információkat kaptak a megjelentek, ami segíthet a hozamnövelésben, a költséghatékonyabb termelésben vagy a termelés környezeti hatásainak csökkentésében.

Emelkednek a műtrágyaárak

Bemelegítésként Éri Ferenc, a Yara Hungária értékesítési vezetője az elmúlt évek hazai műtrágya-felhasználási tendenciáit ismertette. 2018-ban erős növekedést produkált a YaraMila összetett granulált műtrágyacsalád a kertészeti szegmensben, és ismét közel 20 százalékkal emelkedett a YaraVita mikroelemeket tartalmazó lombtrágyacsalád eladása. A piac zsugorodását követve a Yaránál is gyenge csökkenés volt a vízoldható NPK-műtrágyák piacán.

Az utóbbi hetekben árrobbanás következett be a műtrágyapiacon, a nitrogénműtrágyák ára szignifikánsan nőtt 2018-ban – erről már Olaf Günther-Borstel, a Yara Hungária Kft. ügyvezető igazgatója beszélt előadásában, aki szerint az áringadozások ellenére pillanatnyilag semmi jel nem mutat arra, hogy ez 
a trend alapvetően megváltozik. Az ügyvezető úgy látja, érdemes legalább részben megvásárolni a tavaszi igényeket N+S és a második fejtrágya tekintetében. Felhívta a figyelmet, hogy 
a magas árszint ellenére a nitrogén-műtrágyázás egyszerűen megkerülhetetlen.

Az első áremelkedési hullámnak már vége van, de várható egy második, aminek a vége már valószínűleg csak a szezon utánra várható. Valószínűleg a karbamid ára is nőni fog az iráni, indonéziai és az Arab-félszigeten tapasztalható gyártási problémák miatt.

yara

Folyamatokban kell gondolkodni

YaraA Yara globálisan azt vallja, hogy a gazdálkodókkal együtt kell a mezőgazdaság jövőjét formálni. Ez a szemlélet hatotta át Eduard Maximov, a Yara Digital Farming régiós vezetője előadását is. 
„A precíziós gazdálkodás nemcsak precíziós eszközöket, hanem átfogó precíziós folyamatokat jelent. Világos, hogy értéket kell teremteni az adatokból, hiszen az eredmények mérésén és megértésén keresztül minden tevékenység fejleszthető a jövőbeni nagyobb hozam érdekében” – mondta el a szakember.

A precíziós tápanyagellátási megoldások sorában fontos szerep jut a helyspecifikus műtrágya-adagolási lehetőségeknek. 
A cég IRIX® alkalmazásával egy okostelefon kamerája segítségével határozható meg a növény számára szükséges nitrogén mennyisége. Az N-Sensor® nevű, táblán belüli differenciált nitrogén-műtrágyázás alkalmazással pedig a növény felületéről visszaverődő fény alapján meghatározható a növény aktuális nitrogénellátottsága, ez alapján pedig menet közben valósítható meg a differenciált kijuttatás a területen. A Yaránál AtFarm néven létezik a területen belüli biomassza-növekedési eltérések meghatározására alkalmas műholdas technológia is, amely javaslatot is tesz a differenciált N-kijuttatásra. A termelő számára mindez magasabb termést, veszteségminimalizálást és magasabb fehérjetartalom elérését teszi lehetővé.

Az N-Sensor vagy az atFarm használatával kalászosoknál 3,5, repcénél 3,9 százalékos termésnövekedést érhet el a gazda, és javul a termésminőség is. A fehérjetartalom 0,2-0,5 százalékkal is emelkedhet, homogénebbé válik az állomány, és a műtrá­gya­­költség hatékonysága akár 14 százalékkal is javulhat. Az op­­­­­­­­timális tápanyagfelvételnek köszönhetően a hagyományos N-kijuttatáshoz hasonlítva akár 80 százalékkal is csökkenhet 
a kalászos gabonák megdőlése, ami 12-20 százalékos összesített termésnövekedést eredményezhet. Számításaik szerint a becsült árbevétel-növekedés Magyarországon elérheti a hektáronkénti 11 ezer forintot is.

Precíziós nitrogénpótlás

Az N- Senzorra alapozott nitrogén-fejtrágyázások 2018-as gyakorlati tapasztatait osztotta meg a hallgatósággal Borsiczky István gépforgalmazó, a Tomelilla Kft. ügyvezető igazgatója. Ők azért döntöttek a Yara megoldása mellett, mert az általuk forgalmazott gépek alkalmasak változó dózisú kijuttatásra, illetve a szükséges mértékben értenek a térinformatikához is. Az előadó pénzügyi adatokkal együtt ismertette a projektet: a 22,2 millió forintos beruházás eredményeként 42 648 Ft/ha többletbevétellel számoltak, így arra jutottak, hogy 552 hektár alatt megtérülhet 
a befektetés.

yaradiagr2 min

yaradiagr2 min

Precíziós öntözés

A klímaváltozás miatt egyre több termelő keres új megoldásokat a kukoricatáblák hatékony öntözésére. Deák Istvánék gazdaságában (Felgyői Agrár Kft.) egy felszín feletti csepegtető öntözőrendszert alakítottak ki, hogy a dobos öntözést hatékonyabb technológiára cseréljék, illetve hogy az öntözött területet növeljék. Úgy számoltak, amennyiben az új rendszerrel meg tudják termelni a 12-14 tonna/hektár mennyiséget, akkor 10 év alatt megtérül a beruházás.

A vízfelhasználás nem, de az egy milliméter kijuttatott víz költsége 26 százalékkal csökkent, és javult az öntözés hatékonysága. Emellett egyszerű üzemeltetés, alacsony munkaerő-szükséget jellemzi az új rendszert, amellyel pontosan adagolható a víz és a műtrágya. A technológiát a Netafim biztosította, a műtrágyát a Yara. A megtervezett termésszinthez a talajvizsgálati eredmények alapján kerül kiszámításra a műtrágya mennyisége. Az első évben 13,5 t/ha termésátlagot sikerült elérni, és a cél a 15 tonna vagy e feletti termésátlag elérése.

Bocskai Ferenc Paksról a kukoricában alkalmazott csepegtetőszalagos öntözés tapasztalatairól számolt be. Célja a gyenge területi adottságok és a nagy aszálykockázat ellenére a víz veszteségmentes hasznosításával a termés maximalizálása volt. A csepegtetőszalag mellett azért döntött, mert automata felügyelet nélküli működés, rövid öntözési ciklusidő jellemzi, minimális az energiaköltsége, valamint használatával elkerülhető a perzselés és a forrázás veszélye.

Tápanyagellátási kísérletek

A fenti példák jól mutatták, hogy a különféle beruházások és innovációk forintosítva milyen hasznot hozhatnak a termelőknek. Azonban már maga az okszerű tápanyagellátás is nagyban hozzájárul a gazdasági szempontból hatékonyabb termeléshez. 
Az idei Yara-napon őszi búza, szója, kukorica és az őszi káposztarepce kultúrákban alkalmazott kísérleti tápanyagellátási projektek is terítékre kerültek.

Tar Melinda, a NAIK Növénytermesztési Önálló Kutatási Osztályának vezetője azt mutatta be, hogy a lombtrágyakezelések milyen hatással vannak az őszi búza termésére és minőségére. Eredményeik szerint a Gramitrel alkalmazásával 0,45 t/ha terméstöbblet érhető el, ami 15 500 forintos többleteredményt jelent hektáronként, tehát háromszoros megtérülést. A szója terméshozamát is vizsgálták YaraVita Molytrac lombtrágyakezelés hatására, itt a kontrollcsoporthoz képest hektáronként közel fél tonna terméstöbbletet lehetett elérni.

Sopronhorpácsról őszi káposztarepce kísérleti eredményeket láthattunk. A Yara Hungaria Kft. által forgalmazott lombtrágyák termésre és minőségre gyakorolt hatását dr. Térmeg János szaktanácsadó ismertette: a Yara lomtrágyák pozitívan hatottak 
az őszi káposztarepce termesztésére, hiszen a teljes program szignifikánsan javította a szem és olajtermést.

Kiváló megtérülés érhető el a Yara-készítményekkel a Gabonakutató szójáinál is. Ez derült ki Garamszegi Tibor, a Gabona­kutató Kft. területi képviselőjének előadásából, aki a szója 2018. évi tápanyagellátási kísérleteiről tartott előadást: a Yara-készítményekkel kezelt parcellák termésátlag tekintetében mindig meghaladták a kontrollparcellák eredményeit, kiváló megtérülési rátákat produkálva. Érdekes tapasztalat, hogy a korai fajták érzékenyebben reagáltak a kezelésekre, mivel rövidebb tenyészidejük miatt kevesebb idő alatt kell a tápanyagot felvenniük.

A termőhely, a technológia és a kukorica trágyareakcióinak kapcsolatát martonvásári szakember, Árendás Tamás, az MTA ATK Mezőgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa elemezte. Jól ismert tézis, hogy az extenzív nitrogéntrágyázásnál a hibrid befolyása csekély, míg a tápanyagdózis emelésével az arány eltolódik, és 120-200 kg/ha hatóanyag-mennyiségnél már a hibridválasztás a meghatározó. A Yara műtrágyázási kísérletekben Martonvásáron 2018-ban 4 ismétlésben, 5 kezelés (kontroll, karbamid, ammónium-nitrát, kénes karbamid, Superstart) hatását hasonlították össze. Minden kezelésben 130 kg/ha mennyiségű nitrogén hatóanyagot juttattak ki, ami a kontrollhoz képest 0,7-1,0 t/ha terméstöbbletet eredményezett. A legnagyobb hozamnövekedést a Superstart használatával regisztrálták.

 yara

Balról jobbra hátsó sor: Tóth Gábor, Makra Máté, Szász Imre, Éri Ferenc, Gyuris Kálmán, Kiss Tamás
első sor: Kovács András, Koronczai Rita, Szabari Szabolcs, Térmeg János, Tóth Milena

Szerző: AgrárUnió

Címkék: tápanyagellátás, nitrogénpótlás, öntözés, Yara, precíziós technológiák