Hirdetés
Startertrágyázás átgondoltan – Komplex tápanyag-utánpótlási technológia magyar gyártótól, magyar földre

Startertrágyázás átgondoltan – Komplex tápanyag-utánpótlási technológia magyar gyártótól, magyar földre

Növénytermesztés - 2015.03.25

A Fertilia kifejezetten a magyar termőföldre kifejlesztett műtrágyacsaládjainak legújabb tagja a Rizotec NPK, 
mely 24 évnyi, a tápanyag-utánpótlásban szerzett 
szakértelmünk legjavát foglalja magában.


A tavaszi vetési időszakban az egyik legfontosabb tényező, hogy a talajba juttatott tápanyagok felvétele megfelelő mértékű és intenzív legyen, hiszen a jó start megalapozza a vegetációs stabilitást, ami később kihat a terméshozamra is. A tápelemek anyagáramlása a kezdeti gyökérfejlődés időszakában mérsékelt lehet, így a korábban kiadott foszforadagok feltárásához nincs megfelelő gyökértevékenység, illetve kora tavasszal a mikroorganizmusok is alacsony aktivitással működnek.


Jogos kérdés, hogy mivel tudjuk segíteni a tápelemek gyökéren keresztüli anyagáramlását, a csíranövény élettevékenységét?
A megoldás a talajéletet javító Rizodyne talajaktivátor, amely szerves hatóanyagai (aminosavak, fehérjék, cukrok, szerves savak, vitaminok) által növeli a talajbiológiai aktivitást a talajban, a csírázó mag környezetében. A talajtermékenység erősítésével a gyökér közeli aktív, nagyobb mikróbaszámú réteg (rizoszféra) szélességét növeli. Ez azért fontos, mert ennek segítségével a tápanyagokat jóval könnyebben és nagyobb mennyiségben tudja felvenni a növény! Idén, a Talajok Nemzetközi Évében az ENSZ is fokozottan felhívja a figyelmünket arra az egyre jelentősebbé váló problémára, hogy talajaink szervesanyag-tartalma, így azok termőképessé-gé-nek csökkenése aggasztó méreteket ölt.
A Rizotec NPK műtrágyacsalád 2 csoportja, az egyedi összetételű Rizotec NPK és a kukorica, napraforgó valós makro-, mezo- és mikroelemigényéhez igazodó növényspecifikus Rizotec NPK egyaránt tartalmazza a szerves anyagokkal ellátott Rizodyne talajaktivátort. A termékcsalád további egyedülálló tulajdonsága, hogy a mikroelemek nem fémsók, hanem részben komplex, a cink EDDHSA kelát kötésben vannak jelen benne, elősegítve a folyamatos felvételt, meggátolva az elemek lekötődését a talajban.


1. A termelő igényére szabható, az adott növénykultúra tápanyagigénye és a talaj tápanyag-szolgáltató képessége szerint összeállított egyedi Rizotec NPK gazdaságos és környezetkímélő megoldást kínál a tavaszi startertrágyázásra, hiszen csak annyi tápanyagot juttatunk ki vele, amennyi feltétlenül szükséges és ami hasznosul! Amennyiben Ön rendelkezik talajvizsgálati eredménnyel, érdemes igénybe venni a Rizotec Szaktanácsadó Programunk nyújtotta előnyöket, és testre szabott, egyedi receptúra alapján legyártatni cégünkkel – már akár két tonna mennyiségtől – tavaszi starter műtrágyáját!
Rizotec Szaktanácsadó Programunk idén új funkcióval bővült!
A személyre szabott szaktanácsadáson túl az országban elsőként már gazdaságossági számítással is segítjük a növénytermesztők munkáját annak érdekében, hogy a tápanyagellátásra fordított összegből minél nagyobb hasznot realizáljanak. Támogatva ezzel a még hatékonyabb gazdálkodást.

2. A Rizotec NPK műtrágyák másik nagy csoportja a talajvizsgálati adatok szükségessége nélkül, mindenki számára elérhető kukorica- és napraforgó specifikus összetételek, melyeket az adott növény ezen tápelemek iránti érzékenysége alapján, kifejezetten a magyar termőhelyi viszonyokra alakítottak ki.
Kijuttatásukkal:
– 
a gyökér közelében friss műtrágyahatást biztosítunk,
– 
az erőteljes gyökérerősítő hatóanyagokkal növeljük
– 
a kultúrnövény aszálytűrő képességét,
– 
teljes, harmonikus táp-elem-sor-ral kiegyensúlyozott
– 
tápanyagellátást nyújtunk növényeinknek.
A kukorica esetében a fenológiai lemaradást gátló cink mikroelem tartalmú Rizotec NPK használatát ajánljuk, mellyel elkerülhető a foszfor-cink antagonizmus miatt kialakult foszfortúlsúlyból eredő növekedésierély-csökkenés és gátolt szemtelítődés. Az anyagforgalmi zavar következtében a kukorica termésmennyiségének csökkenése mellett jelentős minőségromlás is bekövetkezhet.
A napraforgó számára a bór mikroelem túlsúlyos Rizotec NPK az ideális választás, mellyel támogatjuk a gyökeresedést, termésképzést, egészséges tányérok kifejlődését. A bór elősegíti a többi tápelem felvételét, hiánya a napraforgó virágképzésének elmaradását, erősen deformált tányérok kifejlődését eredményezheti. A kukorica és napraforgó kezdeti fejlődési szakaszának táp-elem-szük-ségletét a vetéssel egy menetben, közvetlenül a mag mellé kis dózisban kijuttatható, komplex hatóanyagtartalmú mik-ro-granulátummal érdemes biztosítani. Ilyen a Rizodyne tartalmú UMG MICRO mikrogranulált startercsalád, melynek kimagasló agrotechnikai hatása abban jelentkezik, hogy a csíranövény kezdeti növekedése robbanásszerű gyorsasággal történik:

– 
gyors, dinamikus kelés erőteljes gyökérnövekedést
– 
eredményez,
– 
a betegségekkel szemben fokozottan ellenálló, növényünk
– 
jól fogja bírni a szárazságot, a stresszt,
– 
és hamar kinő a rovarkártevők foga alól.

Összefoglalva elmondható, hogy a Fertilia saját gyártású és fejlesztésű termékeivel nem csupán műtrágyáznak partnereink, hanem komplex, átgondolt tápanyag-utánpótlást végeznek. Az általunk kínált megoldásokkal a növények tápanyagigényét maximálisan ki tudjuk elégíteni, gazdaságosan. A létfontosságú tápelemek mellett Rizodyne talajaktivátorral, szerves keláttal jól ellátott tavaszi kultúrák magasabb terméseredményt és jobb beltartalmi mutatókat, jobb minőséget produkálnak, ami a gazdánál jelenik meg plusz jövedelemként.

www.fertilia.hu
A jó start megalapozza a vegetációs stabilitást, ami később kihat 
a terméshozamra is.
Tápanyag-utánpótlással, szaktanácsadással kapcsolatos kérdéseire 
örömmel válaszolunk!
Hívja szaktanácsadói információs vonalunkat a hét bármely napján:
06-30-566-5386

 

Címkék:
Kiemelt hírek