kalászos szakmai nap

Nem tréfálnak a minőséggel

Országos kalászos szakmai nap Martonvásáron

Az esős időjárás miatt az elméleti rész dominált az idei martonvásári országos kalászos szakmai napon és fajtabemutatón a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetében (MTA AKI MGI). Az intézetben az elmúlt évben két új martonvásári nemesítésű őszi búza, két őszi durumbúza, egy tavaszi zab és egy alakorfajta született.

Balázs Ervin főigazgató köszöntőjét követően a Gabonatermesztők Országos Szövetségének újdonsült elnöke tartott előadást a búzatermesztés versenyképességéről. Petőházi Tamás a tudástranszfer fontosságát hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a termelőkhöz eljussanak a megfelelő információk. Erre azért is szükség van, mert a magyar gabonaszektornak sem elszigetelten, hanem a világpiaci 
és globális gazdasági változásoknak kitéve kell működnie.


Szántóföldi növénytermesztés másképp

Az idei évben egy gazdálkodó is megosztotta tapasztalatait a megjelentekkel. 
A hazai precíziós gazdálkodás egyik úttörőjének számító zimányi gazda, Farkas László mutatta be, saját gazdaságukban, a Farkas Kft.-nél hogyan zajlik a szántóföldi növénytermesztés. Az ő felfogásában a precíziós gazdálkodás az a módszer, amikor a táblán belül a különböző adottságoknak megfelelően alakítják ki a kezelési egységeket, amelyeket agronómiai megfontolásból eltérő dózissal kezelnek. Ezt a tápanyag-gazdálkodás, 
a vetés, a gyomirtás során is lehet alkalmazni. A „másságuk” lényege, hogy a szakmai döntéseket nem táblaszinten, hanem a kezelési egység szintjén hozzák meg. 
A differenciált gyomirtásnak vagy fejtrágyázásnak köszönhetően őszi búza esetében 25-76 százalékkal lehet csökkenteni a felhasznált szer mennyiségét. Farkas László arról is beszélt, hogy a precíziós gazdálkodásnak köszönhetően javul a kijuttatás minősége, adott költségszinten nagyobb az esély a hozamok növelésére, csökken 
a környezeti terhelés, és javul az élő munka hatékonysága is, továbbá a precíziós gazdálkodás egyben az erőforrások jobb kihasználtságát is eredményezi.


A martonvásári kalászos gabonákról

A martonvásári kalászosgabona-nemesítés legújabb eredményeit ezúttal is Vida Gyula tudományos osztályvezető ismertette. A martonvásári kalászosgabona-nemesítési program alapvetően az őszibúza-fajták nemesítésére épül, így ebből 
a fajból a leggazdagabb a fajtakínálatuk. Az Mv búzafajták szinte mindegyike szálkás kalásztípusú, növénymagasságuk 60-100 cm közötti. A Marton Genetics által képviselt búzafajták kivétel nélkül alkalmasak a jó malmi minőség teljesítésére, egy szűk csoportjuk pedig a prémiumminősítés határértékeit is meghaladja.

A cég egyik zászlóshajója a kiváló termőképességet és jó malmi minőséget sikerrel ötvöző, 8-10 tonna/hektár termés elérésére képes Mv Nádor, amelynek rövid szára miatt az állóképessége is kiváló. 
A 2017. évi országos posztregisztrációs őszi búza fajta-összehasonlító kísérlet (GOSZ-VSZT) bajnoka az Mv Nemere lett. Ez egy korai fajta nagy termésbiztonsággal és ideális farinográfos sütőipari minőséggel, és komplex betegség-ellenállósága is kiváló. Az elmúlt évek időjárása (hideg téli napok, forró, száraz szemtelítődési időszak) miatt felértékelődött a jobb hidegtűrés és koraiság kombinációja. 
A búza posztregisztrációs kísérletekben a korai Mv Nemere a legbőtermőbb fajta volt, de az extrakorai MV Ikva is az élmezőnyben végzett. A martonvásári búzanemesítés programjában fontos cél még a prémiumminőség előállítása, ennek a csoportnak az új tagja az Mv Mente. Az új generációs búza termőképességben 8-10 százalékos előrelépést jelent a korábbi javító minőségű martonvásári búzafajtákhoz képest. Agronómiai tulajdonságai és megbízható minőségi paraméterei alapján elsősorban az intenzív gazdaságoknak ajánlott.

Újdonságok Martonvásárról

Az elmúlt évben két új martonvásári nemesítésű őszi búza, két őszi durumbúza, egy tavaszi zab és egy alakorfajta született. Az őszibúza-fajták közül az Mv Uncia malmi minőségű (farinográfos minősége alapján javító kategóriába sorolható) 
és 6 százalékkal, az Mv Karikás kekszbúza 7,1 százalékkal termett többet a standard fajták átlagánál. A durumbúzafajták (Mv Masnidur és Mv Pelsodur) kiváló tésztaipari minőséggel – ezen belül is kimagaslóan nagy sárgapigment-tartalommal – a standard fajtáknál nagyobb terméssel érdemelték ki a minősítést. Az Mv Ménes tavaszi zabfajta az állami fajtakísérlet három évének átlagában 5,4 százalékkal termett többet a standardoknál, azokat valamennyi évben megelőzve. Új alakorfajta is született 2017-ben Mv Esztena néven, amelynek termőképessége meghaladja a korábban elismert fajtákét.

A kalászosok mellett terítékre kerültek a martonvásári kukoricanemesítés új eredményei is Marton L. Csaba tudományos osztályvezető tolmácsolásában. 
Az országos szakmai napok állandó előadója Árendás Tamás tudományos főmunkatárs, aki ezúttal is az agrotechnikai kísérletekről számolt be.

 

Szerző: AgrárUnió

Tags: növénytermesztés, kalászos, gabona, őszi búza, fajtabemutató, nemesítés, őszi durumbúza, Martonvásár, őszi zab

  • 1
  • 2
  • 3

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom