Hirdetés
Nemesítőcég a szomszédból

Nemesítőcég a szomszédból

Növénytermesztés - 2017.12.02

A Horvátországban piacvezető BC Institut belépett a magyar piacra Új szereplővel bővült a hazai vetőmagpiac a horvát BC Institut megjelenésével. A zágrábi székhelyű, 1897-ben alapított nemesítőcég igazi multi, Európa nagy részén jelen vannak, 
de Európán kívül is jelentős a piacuk. Itthon a BC Magyarország értékesíti termékeiket. Hazánkban tíz korszerű hibriddel jelentkeznek be, ezek közül négy fajta próbavetésének eredményét mutatták be a Tolna megyei Kocsolán, a Róna Kft. kísérleti területén.

A Róna Kft. vezetője a helyszínen elmondta, hogy régi a kapcsolata a BC Instituttal. Börcsök Zoltán családjával 1991-ben a dél-szláv háború elől menekült Magyarországra, de már Horvátországban is mezőgazdasággal foglalkoztak. Jól ismeri az intézet régebbi fajtáit, és örül neki, hogy mostantól itthon is elérhetőek lesznek ezek a hibridek. Nem csak a jó minőségű tolnai földeken történt próbavetés. 2017-ben nyolc másik megyében is voltak próbavetések: Hajdú- Bihar, Komárom, Bács, Győr, Zala, Pest, Baranya és Fejér megye különböző adottságú területein is jól szerepeltek a fajták.

18 országban vannak jelen

A BC Institut nevét Botinec településről kapta, itt működik a részvénytársaság nemesítőrészlege. Az intézet körül több száz hektáron zajlanak a kísérletek. Horvátországban a BC Institut a legnagyobb gabonanemesítéssel foglalkozó cég, amely csak a saját gabonáit értékesíti. Bár Horvátországban is jelen van az összes nemzetközi vetőmag-előállító, a kukorica-, az őszibúza- és a tritikálé-vetőmag értékesítésében is piacvezetőek. 18 országban forgalmazzák termékeiket Portugáliától Iránig, és több leányvállalatot is működtetnek.

A BC kínálatában 250 kukorica, 96 őszi búza, 7 árpa, 2 tritikálé, 1-1 tönkölybúza, zab és durumbúza szerepel. Az Európai Unióban szabadon forgalmazhatják termékeiket, de jelenleg 96 unión kívüli forgalmazási engedélyük is van. A kukoricák között vannak különlegességeik, szuperédes csemege és pattogatni való is. Azért, hogy a teljes növénytermesztést lefedjék, olasz és francia cégek olajos magvait, és takarmánynövény-vetőmagot is értékesítenek.

Stabil hozamra lehet számítani

A kocsolai bemutatóra eljött Ivica Bukinicek, a cég egyik vezető nemesítője is. 
Az idei évről elmondta, hogy nagyon száraz volt, de most már minden második évben számítani kell valamilyen időjárási szélsőségre. 2000 óta idén mérték a legmagasabb a hőmérsékleteket is, több hőhullámot is tapasztaltak, de jól látszik a fajtáikon, hogy jól viselték a megpróbáltatásokat. Kiemelte, hogy a nemesítés egyik legfőbb feladata éppen ez: olyan hibridek előállítása, amelyek szélsőséges körülmények között is megbízható hozamot adnak.

A bemutatótáblán valóban nem látszódott, hogy különleges év lenne, és éppen ez, amit a gyártók a szlogenjükben is megerősítenek. Jó terméshozamot, stabilitást és minőséget ígérnek. Olyan típusokat, melyek nem világbajnokok, de hozamban felveszik a versenyt bármelyik versenytárssal, megbízhatóan teljesítenek szélsőséges körülmények között, és kiváló beltartalmi tulajdonságokkal, magas karotinoidtartalommal bírnak. A hagyományos nemesítésben hisznek, hibridjeik GMO-mentes eljárással készülnek.

Magyarországon 2014 óta tesztelik ezeket a növényeket, az utóbbi három évben hat BC-hibrid teljesítményét két amerikai fajtával mérték össze. Az eredményekből kiderül, hogy mind víztartalomban, mind terméshozamban állják a versenyt hibridjeik az amerikaiakkal szemben. Magyarországra FAO 300 és 460 közötti érési idejű, korszerű, intenzív technológiát igénylő hibridekkel jönnek.

A már kapható BC-kukoricák

• 
A FAO 320-as Alibi lófogú, modern hibrid, kitűnő korai növekedéssel és 
a kukoricaszemek gyors vízleadásával.
• 
A FAO 370-es Thiller lófogú, jól tűri 
a szárazságot, és kiválóan szerepelt a nyugat-európai szilázskísérletekben is.
• 
A FAO 320-as BC306-ot a legkorábbi vetéshez ajánlják, mert kitűnő korai növekedésű típus. Alacsony víztartalom és magas terméshozam jellemzi.
• 
A FAO 300-as BC344-től nagyobb terméshozamra lehet számítani, mint 
a későbbi hibridektől. Alacsony, szilárd szár jellemzi, nagy piros szemekkel.
• 
A Fao 410-es lófogú BC406-os hibrid a horvátországi vizsgálatokban 
a legjobb eredményeket érte el szélsőséges időjárási körülmények között. Kitűnő korai növekedésű, középmagasra nő.
• 
A FAO 460-as BC424 rendkívüli termőképességű hibrid, amelyet alacsony szár és közepes méretű kukoricacső jellemez. Kitűnő a szárazságtűrése.
A tájékoztatón a cég képviselői elmondták, hogy tisztában vannak a magyar piaccal, és tudják, hogy erős versenytársakkal kell szembenézniük. Hisznek termékeikben, és bíznak benne, hogy a gazdálkodók is esélyt adnak, hogy hibridjeik 
a termelésben bizonyíthassanak.

 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: kukorica, vetőmag, vetőmagpiac, nemesítőcég
Kiemelt hírek