Hirdetés
Alapozza meg hatékonyan  a magas termést! – Szakszerű napraforgó-gyomirtás

Alapozza meg hatékonyan a magas termést! – Szakszerű napraforgó-gyomirtás

Növénytermesztés - 2017.03.11

Hazánkban a napraforgó gyakorlatilag elérte termőterületének maximális méretét, növekedése a jövőben a vetésszerkezetben betöltött helye és az ezzel együtt járó különféle növényvédelmi problémák miatt szinte lehetetlen.

Magyarország az elmúlt évben az EU legnagyobb napraforgó-termelő állama lett, a teljes vetésterületet tekintve három tonna hektáronkénti termésátlag világrekordnak számít. Ez elsősorban a kedvező időjárási feltételeknek, másodsorban a genetikai haladásnak és az egyre ok- 
és célszerűbb termesztéstechnológiának tudható be.

A napraforgó népszerűsége töretlen és várhatóan az is marad, hiszen a tavaszi kapás növényeink közül az egyik legellenállóbb a környezeti stresszel szemben, és jók az agronómiai tulajdonságai, ami biztonsággal termeszthető, továbbá jövedelmező szántóföldi kultúrává teszi.

Elengedhetetlen a gyomirtás

n11. kép Erős gyomosodás a napraforgó kezdeti, érzékeny fejlődési fázisában: mindenképp alapgyomirtásra van szükség

Annak ellenére, hogy sokan a legellenállóbb termesztett növényként tekintenek a napraforgóra, számos növényvédelmi kérdés merülhet és merül is fel a termesztése során, amelyek közül az első és legfontosabb a gyomnövények elleni küzdelem:
• 
Hazánk talajainak gyommagkészlete jelentős, így szinte biztosan számítani lehet a táblák gyomosodására, függetlenül az elővetemény típusától.
• 
A napraforgó kritikus gyommentes periódusának időszaka hosszú, kezdetben rossz gyomelnyomó képességgel rendelkezik az állomány 30-40 cm-es fejlettségéig.

Így a vetés utáni, kelés előtti alapkezelés kihagyhatatlan eleme a növényvédelmi technológiának mind a hagyományos, mind a herbicidtoleráns napraforgó esetében. Az elmúlt évek tapasztalatai egyértelműen mutatják, hogy az el nem végzett alapgyomirtás akár 20%-os terméskiesést is okozhat. (lásd 1. kép)

Preemergens védekezés

A Syngenta termékpalettájában a Gardoprim Plus Gold és a Dual Gold 960 EC készítmény áll rendelkezésünkre a magról kelő gyomnövények elleni preemergens védekezésre.

A Gardoprim Plus Gold terbutilazin és S-metolaklór hatóanyagot tartalmazó készítmény, amely 4 l/ha dózisban megfelelő védelmet nyújt a magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen.

n22. kép Gardoprim Plus Gold-kezelés: jó gyomirtó hatás, erőteljes napraforgó-fejlődés

Meg kell jegyezni, hogy a terbutilazin hatóanyag csupán helyzeti szelektivitással rendelkezik, így az esetleges fitotoxikus hatás elkerülése érdekében használata csak jól elmunkált és durvább növénymaradványoktól mentes, 1,5%-nál nagyobb szervesanyag-tartalmú talajokon javasolt, ahol nem áll fenn a veszélye egy esetleges nagyobb intenzitású csapadék hatására fellépő összemosódásnak. Magasabb szervesanyag-tartalmú talajokon a Gardoprim Plus Gold erősebb hatást képes nyújtani versenytársainál, és hosszú hatástartama akár a betakarításig segít gyommentesen tartani a napraforgó-területet. A jó hatékonyság eléréséhez a kezelést követő 10–14 napban 10-20 mm bemosó csapadék szükséges. 
A Gardoprim Plus Gold kiváló kombinációs és kiegészítő partnere a napraforgó-
ban felhasználható többi gyomirtó szernek, azonban a kombinálandó készítmények dózisának meghatározásakor körültekintőnek kell lenni, ugyanis a túladagolás növénypusztulást eredményezhet. (2. kép)

A magról kelő egyszikű gyomnövényekkel erősen fertőzött területeken a kiváló szelektivitású, S-metolaklór hatóanyagú Dual Gold 960 EC 1,4–1,6 l/ha dózisban biztonsággal alkalmazható, optimális kombinációs partnere bármely kétszikű gyomokat irtó készítménynek. Mint minden más alapgyomirtó szernek, így a Dual Gold 960 EC-nek is szükséges a bemosó csapadék a minél jobb hatáskifejtés érdekében.

Posztemergens kezelés

Gyakran előfordul, hogy a csapadékhiány következtében az alapgyomirtó készítmények hatása nem megfelelően érvényesül. Több gyomfajunk kelése is vontatott, a talaj mélyebb rétegeiből csíráznak (szerbtövisfajok, selyemmályva, parlagfű), amelyek ellen az alapkezelések gyengébb hatást nyújtanak.

Ebben az esetben kizárólag imidazolinon-ellenálló hibridek termesztése során – Clearfield technológiában – a Listego posztemergens gyomirtó szer alkalmazható. A Listego imazamox hatóanyagot tartalmaz, amelyet 1,2 l/ha dózisban a magról kelő kétszikűek 2–4, míg az egyszikűek 1–3 valódi leveles fejlettségekor kell alkalmazni a napraforgó 2–6 leveles állapotában. A Listego a kikelt gyomok ellen csapadékviszonyoktól független gyomirtó hatást biztosít, használata rugalmas, tehát a kezelés a gyomok fejlettségéhez igazítható.

n33. kép Erős egyszikűfertőzés napraforgóban

Az elmúlt évtizedekben számos veszélyes egyszikű gyomnövény felszaporodása volt tapasztalható. A magról kelőek közül a kakaslábfű, illetve a vadzab, míg az évelőek közül a fenyércirok, a tarackbúza és a csillagpázsit okoz problémát. (3. kép)

Ebben a helyzetben szükséges egy szelektív posztemergens egyszikűirtó készítmény gyomirtási technológiába illesztése. A Fusilade Forte a piacon lévő legszelektívebb egyszikűirtó készítmény, amelyet biztonsággal alkalmazhatunk napraforgó-területeinken, ha az említett gyomproblémák állnak fenn. Dózisa a magról kelő gyomok ellen 0,8–1,2 l/ha, az évelő gyomok ellen, mint például a fenyércirok, 1,8–2 l/ha. Kiváló esőállóság és felszívódás, gyors hatás jellemzi. A Fusilade Fortéval végzett fenyércirok elleni védekezés lényeges eleme az utóveteményben bekövetkező fenyércirok-fertőzés és -károkozás csökkentésének. Más posztemergens gyomirtó szerekkel tankkombinációban történő felhasználása nem javasolt.

Fontosnak tartom továbbá felhívni a figyelmet, hogy amennyiben a területünk évelő egyszikűekkel (fenyércirok stb.) vagy évelő kétszikűekkel (mezei acat stb.) fertőzött, és napraforgót kívánunk termeszteni, úgy az elővetemény tarlóján (napraforgó esetén ez általában kalászos gabona) célszerű ellenük védekezni glifozát hatóanyagú – például Medallon Prémium – készítménnyel, ami a legegyszerűbb módja annak, hogy a következő évben az évelő gyomok kelését és ezzel károsító hatását csökkentsük.

 
Szerző: Dr. Nagy Viktor fejlesztőmérnök

Címkék:
Kiemelt hírek