A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Ismerjük meg a termőföldet – Precíziós tápanyag-gazdálkodás

Növénytermesztés - 2015.09.25

A Farkas Kft. zimányi telephelye adott otthont a Timac AGRO Hungária Kft. YIELD SERVICE szaktanácsadási rendszerén belül induló új Precíziós talajjavító program szántóföldi bemutatójának. 
A szolgáltatással elsősorban a heterogén szerkezeti és kémiai talajminőség differenciált, foltszerű javítását segíti a cég, de a precíziós talajmintavétel alapján kapott adatok alkalmasak akár 
a növényvédő szerek differenciált kijuttatására vagy differenciált vetéssűrűség meghatározásra is.

Ismerjük meg a termőföldet – Precíziós tápanyag-gazdálkodás


Az élelmiszer a talajnál kezdődik – mutatott rá nyitóelőadásában a hosszú távon fenntartható, egészséges élelmiszer előállításának alapjára dr. Németh Tamás akadémikus. Globális és ágazati stratégiaváltást sürgetve elemezte a talajdegradációs problémákat, amelyek következményeként fokozódó mértékű az élelmiszer-termelésre alkalmas területek csökkenése.
Major Zoltán, a Timac AGRO Hungária Kft. ügyvezető igazgatója a fenntarthatóság jegyében hívta fel a figyelmet a rendszerváltás óta megfigyelhető negatív tápanyagmérlegre, amely talajaink kizsigerelését mutatja, hiszen többet veszünk ki belőlük, mint amennyit beleteszünk.
Ennek kapcsán mutatta be a francia műtrágyagyártó és -forgalmazó cég jövőképét a fejlesztések területén. A növény- és talajkondicionáló, valamint biostimulátor termékek gyártásában élenjáró cégcsoport 40 millió eurós beruházással, új globális tápanyagkutató és fejlesztőközpont létesítésével bizonyítja ismét elkötelezettségét a fejlesztések területén. A termékfejlesztések mellett a cég kiemelten figyel a tápanyag-gazdálkodás szakértő tervezésére. A Timac Agro ennek érdekében indította be tavaly a YIELD SERVICE szaktanácsadási programot, amelynek keretében többféle szolgáltatás közül választhatnak a termelők. Legkorábban indult és a nitrátrendelet feltételeinek is megfelel a Tápanyag-gazdálkodási programjuk, amely a mintavételezéstől a mérésen és elemzésen át a tervezésig egy szakértő, konzultatív szolgáltatás. Az alapprogramon túl a cég a precíziós gazdálkodási rendszerekre fókuszál, a tápanyag-hatékonyság, az eredményesség növelése, valamint a környezetterhelés csökkentése érdekében. A precíziós programok közül már elérhető a Precíziós nitrogénmenedzsment-program és a most bevezetésre kerülő Precíziós talajjavító program.
„Sokszor nem is tudjuk, milyen területen gazdálkodunk” – emelte ki az ügyvezető igazgató, hozzátéve, hajlamosak vagyunk megszokásainkat követni és belenyugodni a vélt termesztési maximumba anélkül, hogy ismernénk korlátainkat, amelyekre azok tudatában megoldást is találhatnánk.
Raj Péter, a Timac AGRO Hungária Kft. marketingvezetője rámutatott, hogy sokszor nem a tápanyagdózisok emelésével, hanem a talaj kémiai, fizikai, biológiai javításával érhetünk el célt. Ebből kiindulva keresett a cég a talaj gyors és precíziós vizsgálatára alkalmas műszert, amit az Amerikában kifejlesztett, Veristech nevű precíziós pH-mérőben talált meg. Az eszköz mintegy tíz kilométeres óránkénti sebességgel vontatva mér GPS-koordinátákhoz kötött talajpontokat, hogy azokból pH-értéket, szervesanyag-szintet és elektromos vezetőképességet határozzon meg. A hektáronként 20-25 GPS-koordinátához kötött adatból térinformatikai módszerekkel precíziós kijuttatási tervet készítenek. A precíziós kijuttatásra alkalmas műtrágyaszórókkal a digitális térkép alapján megvalósítható a táblák differenciált talajjavítása, homogenizálása az eredményesebb növénytermesztés érdekében.
Tóth Balázs, a Timac AGRO Hungária Kft. kiemelt ügyfélkapcsolati menedzsere a cég precíziósan kijuttatható granulált talajkondicionáló termékéről, a Physiomaxról adott szakmai tájékoztatást. A szakember kiemelte az általános meszezőanyagokhoz viszonyítva a termék mészalapanyagának fokozott hatékonyságát, ami a speciális szemcseszerkezetnek és gyártástechnológiának köszönhető. Ennek eredményeként a Physiomax kalcium-karbonát-tartalmának reaktív felülete többszöröse a kőporénak – egyetlen grammja 37 négyzetméter –, ami megsokszorozza hatássebességét.
„Működik” – összegezte mosolyogva a zimányi mintagazdaságot irányító Farkas László a precíziós tápanyag-gazdálkodás tapasztalatait, kiemelve a szolgáltatás valamennyi előnyét. A 780 hektár vegyes, heterogén minőségű földet 2003 óta családi vállalkozásban művelő mezőgazdasági vállalkozó termésszintjének növekedésével bizonyította a YIELD SERVICE és a precíziós talajjavítás eredményességét, a területén elvégzett mintavizsgálat kapcsán pedig biztosított: a következő gazdálkodási ciklusban már a Timac AGRO Hungária Kft. új szolgáltatását veszi igénybe.


Címkék: