TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Új év, új kihívások a termelésben

Új év, új kihívások a termelésben

Növénytermesztés - 2024.07.08

Az Isterra őszi búzák minden helyzetben megoldást jelentenek!

Az elmúlt évek szántóföldi vetésszerkezete 2024-re némi visszarendeződést mutat. Jóval több kukorica (874 ezer ha) és leginkább szója (112 ezer ha) került elvetésre idén tavasszal, mint egy évvel korábban. Ez a szója esetében soha nem látott terület növekedés, közel megduplázódott az előző évhez képest. Az őszi búza vetésterülete 18%-kal csökkent. Nem véletlen, hiszen a tavalyi év értékesítési problémái sokakat megrémítettek. Mindezek azt mutatják, hogy a gazdák gyorsan reagáltak, és a biztos értékesíthetőség volt a legfontosabb szempont, többek között ezért döntöttek sokan a szója mellett.

Úgy tűnik azonban, hogy a gabona export felgyorsult és az aratás kezdetére kiürültek a raktárak. A betakarítás 2 héttel korábban kezdődött, így június 20-án már őszi búza eredményeket láthatunk. Az időjárás szélsőségeit lassan megszokjuk, országrészenként hol a tavaszi aszály, hol a túl sok csapadék okozott gondot. Mindkét esetben számolhatunk a kalászosban terméscsökkenéssel. Ami bizakodásra adhat okot, hogy ugyan sok helyen későn, de megérkezett a csapadék április-május hónapokban, ami a szemek telítődésére és ezáltal a HL tömegre is jótékony hatást gyakorolt. Így sok helyen a vártnál kedvezőbbek az eredmények.

Sükösdön 8,5-9 t/ha a termés, a vetett fajta Providence. Nem messze, szintén a Duna mellett, Bátmonostoron a Complice 8,6 tonnát adott, a HL 84. Sárbogárdon szintén a Providence 9 t/ha, sikér 26%. Szentgáloskér Basilio 8,1 t/ha tökéletes minőséggel. Az Alföldön, Báránd településen Cellule 8,1 t/ha, sikér 28%. Ezek csak néhány hely adatai, de nagyon jól mutatják, hogy lehetett az idén is jó búzát termelni. Remélhetőleg az árak is jóval magasabban stabilizálódnak, mint egy évvel korábban.

Az Isterra őszi búza kínálata a legkülönbözőbb hasznosítási célokra és termőterületekre is biztosít eredményesen termeszthető fajtát. Termőképességben, betegségellenállóságban, tápanyag- és vízhasznosító képességben a legjobbak között versenyeznek fajtáink. Erre a legjobb példa a tavalyi év GOSZ-VSZT-NAK őszi búza posztregisztrációs kísérlet, amelyben 3 fajtánkat is díjazták.

Új év, új kihívások a termelésben

GOSZ-VSZT-NAK őszi búza posztregisztrációs kísérlet díjátadás 2024.

  • Basilio hosszú évek óta a kísérletek élmezőnyében végez. 2023-ban is a legnagyobb termésű fajtabúza lett 8,84 t/ha eredménnyel. Alacsony, erős szárú korai fajta, különböző kísérletek egyik legnagyobb termést adó fajtája. Termőhelytől függetlenül stabil malmi minőséget produkál. Alkalmazkodó képességét és stabilitását mutatja, hogy néhány év alatt az ország legnagyobb területen termesztett fajtái közé került. (kizárólagosan a KITE Zrt. forgalmazásában)
  • A Frenetic a tavalyi győzelme után idén is dobogós lett. korai fajta, mely a kiváló minőség és termés tökéletes kombinációja. Átlag feletti bokrosodású. A termés minősége gyakran vetekszik a javító búzák minőségével. (kizárólagosan a KITE Zrt. forgalmazásában)

Új év, új kihívások a termelésben

  • Celebrity új, középérésű, tar kalászú búza nagyon magas terméspotenciállal. 2023-ban a magyar posztregisztrációs kísérletek győztese. Kimagasló 9,1 t/ha terméssel 117%-kal utasította maga mögé az egész mezőnyt. Kiemelkedő bokrosodás, erőteljes kezdeti fejlődés jellemzi. Magas HL tömegének és 45-50 grammos ezermagtömegének köszönhetően 10-12 tonna a potenciális termőképessége.
  • Cellule aszályos években is kiválóan teljesít. Hosszú távú sikerének egyik titka, hogy az ország teljes területén, eltérő viszonyok között is sikeresen termeszthető. Bokrosodása, állóképessége kiváló, magas hektoliter tömege garancia a kimagasló termésre. (kizárólagosan a KITE Zrt. forgalmazásában)
  • Complice bokrosodási képessége és télállósága is átlag feletti. Aszálytűrése kiemelkedő. Korai fajta, mely magas hozammal (melynek egyik záloga a magas hektoliter tömeg) és jó betegségellenállósággal hívja fel magára a figyelmet. (kizárólagosan az IKR Agrár Kft. forgalmazásában)
  • Providence 10 tonna feletti terméssel hálálja meg az intenzív technológiát. Korai vetésidővel kiváló bokrosodású. Magas termésszintje mellett malmi minőségben termelhető. Magas HL tömege és a 47-48 g-os ezermagtömege a kiváló bokrosodással együtt garancia a rekordtermésre.
  • Ampleur 2022-ben minősített őszi búza. Magas terméspotenciál mellett átlag feletti sárga- és barnarozsda, valamint szeptóriával szembeni tolerancia jellemzi. Gyors kezdeti fejlődésű őszi búza. A tápanyag hasznosító képessége kiváló. Az elismeréskori kísérletekben intenzív és extenzív viszonyok között is jóval átlag feletti teljesítménnyel minősítették. (kizárólagosan a KITE Zrt. forgalmazásában)

A teljes kínálatunkat, valamint a mindenre kiterjedő agrotechnikai kísérleteink eredményeit is megtekinthetik a honlapunkon. Komplett megoldásokat kínálunk az őszi kalászos termesztéshez. https://isterra-seeds.com/

Keressék kollégánkat is bizalommal!

Virágné Pintér Gabriella
kereskedelmi vezető

Címkék: őszi búza, isterra
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

REPCE vetés margójára….avagy Mi a közös a két képen?

Az RWA Magyarország Kft. és az Omya Hungária Kft. szakmai javaslata júliusi hónapra, az optimális ...