TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.435,53 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.567,17 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 68.437,43 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.382,91 Ft (tonna)
Repcemag: 173.966,47 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.650,66 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 618 Ft
Benzin ára: 610 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,17
USD: 358,68
CHF: 402,97
GBP: 463,56
Hirdetés
Mit mutatnak a kalászos állományok?

Mit mutatnak a kalászos állományok?

Növénytermesztés - 2024.07.03

A búzatermesztés jelentős szerepet játszik az ország élelmiszer-ellátásában és gazdaságában. Az elvetett búzák állapota, növekedési üteme és a termés minősége az időjárási viszonyoktól, a talaj minőségétől és a mezőgazdasági technológiáktól függ.  A RAGT Vetőmag Kft. az ország egész területére nagy terméspotenciállal, kiváló adaptív készséggel rendelkező fajtákat kínál a magyar gazdáknak.

A kezdetben száraz, csapadékhiányos, majd nagy mennyiségű esőre váltó időjárás jelentősen megnehezítette az őszi betakarítású, illetve vetésű növényekkel kapcsolatos munkálatokat. Az elhúzódó vetések és hektikus meteorológia miatt heterogén képet mutatott a kalászos kultúra. A vetésidő korai szakaszában kialakult szárazság kedvezett a rágcsálók, elsősorban a pockok kártételének. Az országot járva több helyen láthattunk komoly tőszámhiányt vagy akár nagy foltokban hiányzó táblarészeket.

A járhatatlan területeken elmaradt búzavetések és a téli belvizes területeken megsemmisült állományok miatt megnőtt a tavaszi kalászosok létjogosultsága. A tavalyi évhez képest 15 %-kal nőtt a tavaszi árpa területe (21.289 ha) és hasonlóan változott a tavaszi durumbúzáé is.

A februárban elvetett állományok ígéretes képet mutatnak, ám a később földbe került kultúrák esetében a tavaszi vízhiány mély nyomokat hagyott. A szárazság és helyenként fagy okozta stressz miatt sok táblánál elmaradt a megfelelő bokrosodás, (szinte látni a sorközöket), korán szárbaindultak a növények, ami komoly terméskiesést eredményezhet. Az időjárás eddig említett negatív hatásai mellett pozitívum, hogy gombabetegségekkel, fuzáriummal az ország számottevő területén nem nagyon találkozunk.

Ellenben megjelentek a vetésfehérítő bogarak. Hangsúyos szerepe van az ellenük való védekezésnek, mert fordított esetben inváziójuk súlyos kártétellel jár. A levelek megrágása klorofil veszteséget és terméskiesést okoz.

Az idei kalászos kultúráknál komoly problémákat okozott a nagymértékű “visszavetett mag“ használat, a felújítási arány csökkenése. Látva a határban a különböző kultúrmagokkal fertőzött táblákat, fontosnak gondolom kiemelni a fémzárolt vetőmag szerepét. Minősített magot vetve a termesztett növényállomány kiegyenlítettebb, egyöntetűbb képet mutat. Elkerülhető a szennyezettség, a káros gyom-infekció. Garantált a fajta- és fajtisztaság. Mindezek mellett a magas színvonalú áru előállításának alapfeltétele a beazonosítható, minősített, azaz fémzárolt, csávázott vetőmag  felhasználás.

Összegezve a termelést eddig befolyásoló időjárási, technológiai, humán és egyéb tényezőket, úgy gondolom, hogy a 2024-es évben országos szinten nem prognosztizálhatunk rekord kalászos betakarítási eredményeket. Ettől függetlenül hiszem, hogy a siker legfőbb alapja továbbra is gazdaság adottságait, az integrált növényvédelmi szemlélet elveit figyelmbevéve történő megfelelő fajtaválasztás. Ehhez a legjobb genetikájú anyagok országon belül is elérhetőek.

Az RAGT hazai kalászos fajtaszortimentje a piaci igényeknek köszönhetően jelentősen kibővült. 2024 őszén már 11 őszi búza fajta és 3 durum fog partnereink rendelkezésére állni, és ajánl az ország egész területére nagy terméspotenciállal, kiváló adaptív készséggel rendelkező fajtákat.

A RAGT kínálatában elérhető búzafajtákat az alábbi linken találják: Katalógus | Magyarország (ragt-vetomag.hu)

Mit mutatnak a kalászos állományok? Eredményes gazdálkodást kívánva:

Mózes Petra Erika
RAGT termékmenedzser
 

Címkék: kalászos, ragt
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Új év, új kihívások a termelésben

Az Isterra őszi búzák minden helyzetben megoldást jelentenek!