TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.435,53 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.567,17 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 68.437,43 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.382,91 Ft (tonna)
Repcemag: 173.966,47 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.650,66 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 618 Ft
Benzin ára: 610 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,17
USD: 358,68
CHF: 402,97
GBP: 463,56
Hirdetés
Vesézzük ki a karbamid műtrágya „Környezetbarát használata szántóföldi területen” vállalást AÖP esetén!

Vesézzük ki a karbamid műtrágya „Környezetbarát használata szántóföldi területen” vállalást AÖP esetén!

Növénytermesztés - 2024.07.02

A 2023-ban a KAP Stratégiai Terv keretében indult el az Agro-ökológiai Program (AÖP), amely tartalmában az agrár-környezetgazdálkodási támogatási formához (AKG) hasonló önkéntes kötelezettségvállalás. A különbség annyi, hogy itt 1 éves ciklusról van szó, tehát minden évben eldöntheti a gazdálkodó, hogy vállalja-e vagy sem.

Természetesen a vállalások teljesítése plusz támogatással jár. Az idei évben a 2. támogatási igénylést adtam be az AÖP-re, és az eddigi tapasztalataim alapján a legnépszerűbb szántóföldi vállalás a növénytermesztés diverzifikációja, valamint a karbamid műtrágya környezetbarát használata. Az első azért, mert általában a vetésszerkezet meg tud neki felelni, a második meg azért, mert viszonylag kicsi a ráfordítás költsége, ugyanis ezt az előírást a mezőgazdasági üzem szántóterületének legalább egy tábláján, de a szántóterületének legalább 5%-án kell teljesíteni úgy, hogy a hektáronként kijuttatott N-hatóanyag 35-90 kg legyen (szilárd vagy folyékony formában, utóbbit ureáz gátló készítménnyel együtt használva). Dobogós helyen áll még a „Mikrobiológiai készítmények és a Talaj- és növénykondicionáló szerek, nitrogénmegkötő készítmények alkalmazása szántóterületeken” vállalások is, mert ezek számos jótékony hatása miatt már amúgy is egyre több gazdálkodó használja, ha meg plusz támogatás jár rá, az még inkább ösztönzően hat.

Az egységes kérelem beadásának egyik fontos mozzanata, mikor megbeszéljük a gazdálkodóval, hogy vállalja-e az AÖP-t, ha igen, melyik előírást. Mivel több éve dolgozom együtt az ügyfeleimmel, ezért azon túl, hogy a gazdaságát is elég jól ismerem, azt is tudom, hogy kinek, melyik vállalást lesz a legkönnyebb „megugrania”. Az egységes kérelem benyújtási időszak előtt a falugazdászokkal együtt lehetőségünk van online felkészítő képzésen részt venni, ahol összefoglalják az előző évhez képest mik, hogyan változtak, mire kell különösen figyelni és lehetőségünk van tisztázó kérdések feltevésére, szóban vagy írásban, és a NAK oldalán is van „Gyakran ismételt kérdés” . Még ezen cikk megírásakor is olvasható ezen az oldalon az alábbi kérdés:

„A 2024. évi kérelemben a karbamid környezetbarát felhasználása vállalást választva, a karbamid műtrágya sorközművelő kultivátorral történő kijuttatása továbbra is megfelelő-e, eleget tesz-e a bedolgozás feltételének?” És a válasz:

„Igen, megfelel, ha azonnal alkalmazza a sorközművelő kultivátort a kijuttatás után.”

Tehát nyugodt szívvel tudtam azt mondani az ügyfeleimnek, hogy semmi gond, ha még nincs megvásárolva a karbamid, és így nem tudta tavaszi vetésű növény elé kitenni, majd sorközműveléskor (napraforgó, kukorica) lejelentjük, hogy teljesítette ezt a vállalását. Aztán jött a fekete leves, mikor május végén jött az információ, hogy:

„A gyakorlat lábon álló kultúrában kizárólag akkor teljesíthető, amennyiben az adott táblán ureáz gátló készítménnyel kezelt folyékony halmazállapotú karbamid tartalmú műtrágyát juttatnak ki azonnali beforgatás vagy bedolgozás nélkül.

Ezek alapján szilárd karbamid műtrágya és bedolgozása nem lehetséges álló kultúrában. Fentiek alapján a helyes eljárás az, ha szilárd karbamid kijuttatás és bedolgozás csak a vetés előtt vagy ugyanazon a napon vagy betakarítás után történik.”

A 17/2024(IV.9.) AM rendelet 15 (§) (2) bekezdése értelmében: „A gyakorlat keretében szilárd halmazállapotú karbamid műtrágya kizárólag úgy juttatható ki, hogy azt azonnal bedolgozzák, beleértve a sekély tarlóhántást és -ápolást, valamint minden olyan talajművelési munkálatot, ami garantálja, hogy a készítmény talajfelszín alá kerül.” A sorközművelő kultivátor használatával ennek tökéletesen eleget tudunk tenni, mivel megmozgatja, megforgatja a talajfelszínt 5-10 cm mélyen. Ilyenkor bevett gyakorlat amúgy is, hogy a kukorica, napraforgó alá még tesznek ki N tartalmú műtrágyát, elősegítve a vegetatív fejlődését a növényeknek.

Értetlenül állunk tehát a minden szakmaiságot mellőző tiltás előtt, arról nem is beszélve, hogy ezzel akkor szembesültünk, mikor jelentettük volna le a karbamid kiszórását, és az egységes kérelem felülete piros háromszöggel (ami azt jelenti, hogy a hiba kijavítása előtt a kérelem nem beadható) jelezte, hogy „Az agrotechnikai művelet időpontja nem eshet az agrotechnikai művelethez tartozó főnövény vagy másodvetés időszakára. Kérjük, vizsgálja felül kérelmét és ennek megfelelően javítsa azt!" Jellemzően ez az időszak már május végére volt tehető, amikor a kérelmek jelentős része már beadásra került, és az AÖP-s vállalásokhoz szükséges input anyagok beszerzésre kerültek.

Nyilván felmerül a kérdés, hogy mi a megoldás erre a problémára? Mivel az AÖP-s vállalásokat az adott év január 01-december 31. között kell teljesíteni, ezért van még idő a karbamid műtrágya későbbi időpontban történő kijuttatására, de szeretném felhívni a figyelmet, hogy a tervezésnél vegyük figyelembe a nitrát rendelet és a minimális talajborítottságra való rendelkezéseket is, nehogy utána meg azért kapjon szankciót a gazda, mert itt szegett szabályt!

Sajnos, továbbra sem vagyunk egyszerű helyzetben (sem a gazda, sem a falugazdászok/szaktanácsadók), továbbra is nehéz kiutat találni az egymásnak ellentmondó, és egyre szövődményesebb jogi útvesztőkből, amit szinte már lehetetlen betartani, és úgy gazdálkodni, hogy mindennek IS megfeleljünk!
Szerző: Nagy-Ékes Mariann

Címkék: műtrágya, kap, aöp
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A napraforgó állományszárítása

A napraforgó fontos kultúrája a hazai szántóföldi növénytermesztésnek, vetése a mind szárazabbá váló termesztési ...