TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.435,53 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.567,17 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 68.437,43 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.382,91 Ft (tonna)
Repcemag: 173.966,47 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.650,66 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 618 Ft
Benzin ára: 610 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,17
USD: 358,68
CHF: 402,97
GBP: 463,56
Hirdetés
Szántóföldi bemutató a szakmaiság jegyében

Szántóföldi bemutató a szakmaiság jegyében

Növénytermesztés - 2024.06.24

Szántóföldi bemutatóra invitálta gazdálkodó partnereit az FMC-Agro, ahol új fejlesztései és technológiái idei évi teljesítményét mérhették fel a résztvevők. A meghívott gazdálkodók egyúttal maguk is meggyőződhettek arról, mit jelent az eredeti termék által nyújtott biztonság!

Válassza az eredetit!

A szántófölfi növénytermesztés fontos növénye a napraforgó, amelynek vetésterületének egyre nagyobb hányadát adják az Express™-toleráns hibridek. E technológia számos előnnyel rendelkezik, ezért népszerűsége töretlen. Azonban a rosszul értelmezett költségtakarékosság miatt sokan döntenek úgy, hogy az eredeti Express™ 50 SX® gyomirtó szer helyett a kalászosok gyomirtására engedélyezett, tribenuron-metil hatóanyagot tartalmazó generikus – sőt, akár bizonytalan eredetű - készítménnyel végzik állományuk gyomirtását. A szántóföldi bemutatón a résztvevők láthattak egy provokatív kísérletet, ahol egy nem engedélyezett termék került kipermetezésre, amelynek eredménye károsodott, sárguló, fitotoxikus tüneteket mutató, fejlődésében elmaradó állomány lett. Ennek oka, hogy a szulfonil-karbamidokat gyártó üzemek közül csak nagyon kevés képes olyan, szennyeződéstől mentes terméket előállítani, amely nem tartalmaz más, a napraforgóra veszélyt jelentő gyomirtó vivő- vagy hatóanyagot. Az FMC azonban garanciát vállal arra, hogy az Express™ 50 SX® készítménye magas gyomirtó hatékonyság mellett a legkevésbé sem veszélyezteti a kezelt állományt!

Napraforgó technológiai ajánlat

Szántóföldi bemutató a szakmaiság jegyében

Az FMC-Agro kínálatában már eddig is több, a napraforgó növényvédelme során felhasználható készítmény kapott helyet, amelyek száma az idei évben tovább bővült. A gyomirtási technológia része a Successor® 600, amely vetés után-kelés előtti alkalmazásával tartós hatást biztosít a magról kelő egyszikű gyomnövényekkel szemben. A magról kelő és évelő kétszikű gyomokkal szemben az adott gyomirtó szerekre toleráns hibridekben az Express™ 50 SX®, valamint az Evorelle® Express™ jelent biztos megoldást. Új termék az FMC palettáján a napraforgóra veszélyt jelentő gombabetegségek elleni védekezésre a Priori® Gold (azoxistrobin+difenokonazol) gombaölő szer. Hatóanyagai már önmagukban is biztos védelmet jelentenek a legtöbb megbetegedéssel szemben, azonban a közöttük fennálló szinergista hatás tovább növeli a kombináció hatékonyságát. A készítmény megelőző jelleggel, a 6-8 levélpáros fejlettségtől a csillagbimbós állapotig történő kijuttatása 3-4 hétig tartó védelmet biztosít az állomány számára. A termesztéstechnológia záró beavatkozása az állományszárítás, amelyre csupán korlátozott számú termékből választhatnak a napraforgótermesztők. Ezek közül az Európai Unióban is hosszú távon engedélyezett megoldás a Spotlight® Next (karfentrazon-etil), amely az idei évben is megkapta már a napraforgó állományszárítására vonatkozó szükséghelyzeti engedélyét. A kíméletes szárítást lehetővé tevő készítmény hatását - hibridtől és évjárattól függően - mintegy 14 nap alatt fejti ki. Kísérletek bizonyítják, hogy e kíméletesség egyaránt megmutatkozik a versenytársakénál magasabb olajtartalomban és kaszattömegben. Fontos tulajdonsága, hogy a kezelt állományt a visszanedvesedés nem veszélyezteti. Kijuttatásnál figyelembe kell venni a hatóanyag kontakt hatáskifejtését, ami megköveteli a lombozaton elért jó fedettséget, amihez minimum 300 liter hektáronkénti lémennyiségre van szükség.

Kukorica technológiai ajánlat

A kukorica termesztéstechnológiájának fontos eleme a gyomirtás, a káros gyomkonkurencia korai kikapcsolása. Az nevezhető jó gyomirtási ajánlatnak, amely minél kevesebb menetszámmal, akár egytelen, megfelelő időben elvégzett kezeléssel gyommentes körülményeket biztosít egészen a betakarításig. Az FMC-Agro ajánlata ilyen, a cég rendelkezik olyan termékekkel, amelyekkel mindez elérhető akár prémium szinten, akár költségtakarékos módon.

Szántóföldi bemutató a szakmaiság jegyében

A kukoricatermesztés ma már nem képzelhető el a lepkekártevőkkel szembeni eredményes védekezés nélkül. A kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke mennyiségi és minőségi kártétele igen gyakran éri el a gazdasági károkozás szintjét, ezért az ellenük történő védekezés már 10-15%-os fertőzési szinttől megtérülő befektetésnek tekinthető. Az FMC-Agro termékkínálatában a Coragen® 20 SC rovarölő szer kiemelkedő, akár 94-96%-ot is elérő hatékonysággal alkalmazható mindkét kártevővel szemben. Tartós hatása, felszívódó hatásmódja, valamint kijuttatásának rugalmas időzítése lehetőséget ad az ellenük egyidejűleg történő védekezésre is, amelyhez elengedhetetlen információkat nyújt a cég által üzemeltetett Arc™ farm intelligence rajzásmegfigyelő applikáció. Ez az ország számos pontján elhelyezett csapdák adatai alapján ad képet a kártevők rajzásának aktuális állásáról, amelynek segítségével tervezhetővé válik az ellenük történő védekezés optimális időpontja. A lepkekártevőkön kívül a nyári kukoricaállományban gondot okozhatnak az amerikai kukoricabogár kifejlett egyedei is, amelyek a levelek hámozgatásával, valamint a bibeszálak visszarágásával rontják a terméskilátásokat. Az ellenük történő védekezésre alkalmazható az FMC-Agro új készítménye, a Kendo® 5 CS rovarölő szer, amely mikrokapszulázott formulációjának köszönhetően tartós, több napon át fennálló kontakt hatással rendelkezik.

Újdonságok a gabona gyomirtásában és korokozókkal szembeni védelmében

Az FMC-Agro gabonagyomirtásra vonatkozó ajánlata, a Granstar® alapú termékek, valamint az azokon alapuló kereskedelmi csomagok nem szorulnak bemutatásra, mára a gabonatermesztés alapkészítményeivé váltak. E csomagok összetételében történt az idei évben változás, egy új termék, a Sentrallas® LQM® gyomirtó szer bevezetésével. A készítmény új, innovatív formulációja már szükségtelenné teszi nedvesítő szer külön adagolását, önmagában is biztosítja a megfelelő, az eddigieknél még gyorsabban működő gyomirtó hatást. A készítmény a Granstar® SuperStar LQM®, valamint a Pointer® Star LQM® gyomirtó csomagok részeként került forgalomba, amelyekhez a továbbiakban Trend® 90 nedvesítőszer adagolása nem szükséges.

A kalászosok őszi gyomirtásának bemutatásából nem maradhat ki a Battle® Delta gyomirtó szer, valamint a Battle® Max technológiai ajánlat, különösen annak fényében, hogy a kísérleti területen és a keleti országrészben is egyre gyakrabban felüti a fejét a nagy széltippan és egyéb egyszikű gyomok is, melyek ellen legkönnyebben őszi gyomirtással vehető fel eredményesen a verseny.

A kalászos gabonák kórokozókkal szembeni védelmére az idei évtől két új termék került bevezetésre. Ezek egyike, a Riza® 200 EC gombaölő szer esetében a korábbi tebukonazol-tartalmú termékben formulációváltás történt, emellett a Priori® Gold kombináció már valódi újdonság a termékkínálatban.

A rendezvényen az FMC-Agro szakmai bemutatóján túl több nemesítőház, így az LG (napraforgóhibridek és -fajták), a KWS (repce-, kukorica-, cirokhibridek és -fajták) és az RAGT (cirokhibridek és -fajták) ajánlatát is megtekinthették a résztvevők. Ezen kívül a John Deere, valamint a Monosem precíziós technikát felvonultató gépbemutató kínált érdekes látnivalót a gépesítés iránt érdeklődőknek.

A rendezvény megnyitójában Fazekas Károly kereskedelmi igazgató azt a kérdést tette fel, vajon manapság, amikor a világhálón minden információ elérhető, van-e értelme szántóföldi bemutató szervezésének. A résztvevők a megmondhatói, hogy igen, volt értelme, mert a saját szemükkel győződhettek meg az új technológiák és készítmények teljesítményéről. A provokatív napraforgó gyomirtási kísérletet látva pedig arról, hogy nem szabad kockáztatni, mindig megéri az eredeti terméket – ami ezúttal az Express™ 50 SX® gyomirtó szer - választani!

Címkék: gyomirtó szer, gombaölő szer, fmc-agro hungary kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Izgalmak a lankákon, avagy AXIÁL GaboNAP II.

Izgalmas és érdekes rendezvényre hívta vendégeit immár második alkalommal az AXIÁL Kft. egy jól szervezett, ...