TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.964,48 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.533,77 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 61.253,64 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.866,29 Ft (tonna)
Repcemag: 159.604,60 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.503,23 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 607 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,78
USD: 359,69
CHF: 396,83
GBP: 450,76
Hirdetés
Talajból támadó új kórokozók

Talajból támadó új kórokozók

Növénytermesztés - 2024.04.26

A talaj fizikai, kémiai és biológiai közeg, növényvédelmi szempontból különös fontosságú. A talaj a legtöbb fertőzés kiindulási helye, hiszen gyommagtartalma a gyomosodást határozza meg, a legtöbb kórokozó a talajból kiindulva fertőz, és a kártevők egy része a talajban él vagy telel át.

Talajból támadó új kórokozók

Az éghajlat melegedése kedvez a trópusi-szubtrópusi gombakórokozók megjelenésének és elterjedésének. Ezek a kórokozók a talajban élnek és onnan fertőzik a növényeket.

Talajból támadó új kórokozók

Aflatoxinos kukorica 

Az első ilyen nagyarányú fertőzés a 2021-ben kukorica aflatoxin volt, amelyet a fekete penész (Aspergillus flavus) okozott. A gomba a talajban telel át, és onnan fertőzi meg a gabonaféléket és a fűszernövényeket. Kukoricában virágzáskor a bajuszon keresztül a szemekhez jut.

A szemekben a gombafonalak aflatoxint termelnek, melyet ezután már a terményből eltávolítani nem lehet, így ez a kukorica felhasználásra alkalmatlanná válik.

A hamuszürke szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) a napraforgót, a szóját, a kukoricát és a cukorrépát károsítja. A fertőzés főleg azzal vált ismerté, hogy 2023-ban, az alföldi cukorrépa-területekről több, mint 500 hektár répát pusztított ki. A fertőzés a talajban, vagy fertőzött növényi maradványokon áttelelő gombaképletekből indul ki, amelyek először a gyökereket támadják. A gomba közvetlenül hatol be a növénybe. A fertőzés szikleveles kórtól kezdve, bármelyik növekedési fázisban bekövetkezhet.

A tünetek viszonylag későn észlelhetők a fertőzést követően. A növény hirtelen lankadni kezd, majd hervad, és a levelek pusztulni kezdenek. A szár epidermisze felreped, lehámlik és jellegzetes hamuszürke színű lesz.

A tünet a szár szétvágásával könnyen azonosítható, mivel a bélrész a nagyszámú mikroszkleróciumtól úgy néz ki, mintha mákkal szórták volna tele, és erőteljesen zsugorodik.

Talajból támadó új kórokozók

Hamuszürke szárrothadás cukorrépában

E fertőzések ellen kémiai szerrel nem lehet védekezni. A talajban, biológiai készítményekkel az áttelelő képletek gyérítésével lehet a fertőzés mértékét csökkenteni. A Bacillus subtilis baktérium faj olyan antibiotikumokat termel, amelyek gátolják a talajból fertőző növényi kórokozók növekedését, szaporodásukat visszaszorítják (fuzáriumok, Aspergillus, Botrytis, Alternaria, Macrophomina, Rhizoctonia). A Bacillus subtilis e tulajdonságát nagyon jól használhatjuk, többek között a Fuzárium fajok talajból fertőzésének csökkentésére kalászosokban és borsóban; az Aspergillus fajok visszaszorítására kukoricában; a gyökérfekély visszaszorítására cukorrépában; a verticílliumos tőrothadás ellen kertészeti kultúrákban (dinnye, paprika, paradicsom); és a hamuszürke szárrothadás ellen napraforgóban, szójában és cukorrépában.

Teljes felületkezeléssel táblaszinten gyérítjük a kórokozó képleteit. Ekkor a készítményt a vetés előtt szórjuk ki és dolgozzuk be.

A Biofil® Talajőr Bacillus subtilis baktérium spórákat tartalmaz. A gömbölyű, vastag sejtfalú baktériumspórák nagyon ellenállók, így a termék eltarthatósága hűtés nélkül is két év. A vastag sejtfal megvédi a baktériumokat a külső hatásoktól, így ez a baktériumtermék keverhető folyékony műtrágyával és növényvédő szerekkel is AÖP: 2 pont.

Sorkezeléssel, az Amalgerol® Starter Protecttel a növényeket védjük meg a fertőzéstől. Ekkor táblaszinten nem gyérítettük a gombák áttelelő képleteit, de a növény gyökere körül nagyobb koncentrációban juttattuk ki a készítményt. Az Amalgerol® Essence a gyökérzónához juttatva serkenti a gyökérfejlődést. A készítmény a növény gyökerén élő mikorrhiza gombák szaporodását segíti elő. A növénynek a minél erősebb mikorrhizáltság előnyös, ugyanis a talajban szétterjedt gombamicélium távolabbi területekről képes a növénynek vizet és tápanyagot szolgáltatni. A készítmény tápelem-tartalma starter trágyaként tápanyagot biztosít a növények kezdeti fejlődéséhez. A készítményt 15 kg/ha dózisban, sorkezeléssel, a vetéssel egy menetben, a vetőgép mikrogranulátum adapterével kiszórva alkalmazható. AÖP: 2 pont.



Címkék: gombaölő szer, Amalgerol, Hechta Kft., kukorica, aflatoxin
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Országos Jégkármérséklő Rendszer – mozgalmas szezonkezdés

Már az idei védekezési szezon első hetében bizonyított a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által működtetett Országos ...