TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Fókuszban a szántóföldi növények

Fókuszban a szántóföldi növények

Növénytermesztés - 2024.03.08

Partnertalálkozóra kaptak meghívót a debreceni gazdálkodók, amelyen széles körű tájékoztatást kaphattak a szántóföldi növények termesztésének egyes kérdéseiről, így a növényvédő készítményekről, a levéltrágyákról, valamint fajtakínálatról. Szervezői a Hechta Kft, a Lidea, a Nufarm Hungária Kft, valamint a Valcum Agro Kft. volt.

Új lehetőségek a növényvédelemben - Hechta Kft.

A Hechta Kft. termékkínálatát Tóth Balázs növényvédő szakmérnök mutatta be. Előadásában kiemelt szerepet tulajdonított termesztett növényeink ellenállóképességének javításának, amellyel jelentős mértékben csökkenthetők a termesztéshez kapcsolódó növényvédelmi kockázatok. Bizonyított tény, hogy a jobb kondícióban lévő növények kisebb károsodás mellett képesek elviselni a termesztés során felmerülő biotikus, vagy abiotikus stresszhatásokat, amelyek ellenállóképességük gyengítésén keresztül végül akár egyes gombabetegségek fokozott fellépéséhez is vezethetnek. A cég által ajánlott megoldás erre az Amalgerol®, amely akár önmagában, akár más termékekkel történő együttes kijuttatással is alkalmazhatók erre a célra. Ilyen kombináció lehet a mikrogranulált Amalgerol® MG Tricho, amelyben Trichoderma asperellum gombfaj is található, amely egyes talajlakó gombabetegségekkel szemben fejti ki hatását, csökkentve az azok által megbetegített növények számát. Az Amalgerol® Starter Protect hasonlóan komplex összetételű, hiszen a mikrogranulált starterműtrágya ezúttal a Biofil® Talajőr készítményben lévő Bacillus subtilis baktériumfajjal került kiegészítésre. Ez a baktérium azokkal a növényi kórokozókkal szemben vethető be sikerrel, amelyek a talajból fertőzik meg kultúrnövényeinket. Hasonló céllal alkalmazható a Biofil® Talajőr Amalgerol® Protect Pack, amely azonban már nem mikrogranulátum, hanem folyékony formában tartalmazza az összetevőket. Felhasználásával mérsékelhető a talajból fertőző kórokozók általi veszély, ugyanakkor az Amalgerol® összetett hatásával segíti az egészséges talajélet kialakulását. Abban az esetben, amikor felmerül a talajlakó kártevők kártételének veszélye, a Hechta Kft a Force® 1,5 G tartalmú csomagjait ajánlja a felhasználók figyelmébe. E csomagok azon túl, hogy megvédik a növények föld alatti részeit a kártételtől, segítik a kultúrnövények gyors kezdeti fejlődését, intenzív növekedését (Amalgerol® WG+Force® 1,5 G bérkeverék), valamint védelmet jelentenek egyes kórokozók talajból kiinduló fertőzésével szemben (Amalgerol® MG Tricho+Force 1,5 G bérkeverék). Az előadó előadásában kiemelte, hogy rendeződött az Amalgerol® Agro-Ökológia Programban történő felhasználása körüli probléma. A termék felhasználási engedélyének módosításával már egyetlen alkalommal, 3 l/ha dózisban történő alkalmazását követően is igénybe vehető a növénykondicionáló készítmények után járó 1 pont.

Új ötletek a mezőgazdaság számára - Lidea

A növényvédelem és tápanyagellátás mellett még a megszokotthoz képest is nagyobb hangsúlyt kapnak az elmúlt időszakban a fajtanemesítés szántóföldi növénykultúrákban elért eredményei. Ezek ugyanis olyan területen adhatnak segítséget, mint az egyre szélsőségesebbé váló időjárás, vagy egyes gombabetegségek növekvő fertőzési nyomása. A Lidea sok szempontból élen jár e törekvésekben, a kínálatában szereplő fajták több ilyen kihívásra adnak innovatív választ a szántóföldi növénykultúrák széles körében. A rendezvényen minderről Mayerhoffer Péter adott tájékoztatást a résztvevők számára.

A kukoricatermesztők számára a Lidea igen széles termékpalettát kínál, amelyben a szemes és siló hasznosításon ajánlott fajták is helyet kapnak. A nemesítési munkán túl olyan technológiai fejlesztés is zajlik a cégnél, amelyek segítségével érvényre juthatnak az egyes fajták genetikai potenciáljában rejlő lehetőségek. Ilyen a kukoricatermesztés során alkalmazható Hi Corn technológia, amely két, egymást jól kiegészítő hibrid innovatív módon történő vetésével mérsékli a vízhiányos termesztési körülmények káros hatásait. A Boost&Go magkezelő eljárás a kukoricán túl a napraforgótermesztés során is segítséget jelent. Az eljárás lényege, hogy a magra felvitt hatóanyagok serkentik a csírázást, támogatják a gyors kezdeti fejlődést, valamint általánosságban a növényi anyagcserét és fotoszintetikus aktivitást. Ennek eredménye a jobb tőállomány, az intenzív növekedés, amelynek révén növekszik a betakarított termés mennyisége. A napraforgó, mint jelentős szántóföldi kultúra nagy figyelmet kap a Lidea nemesítési programjában. A világ egyik legnagyobb kutatási programjának köszönhetően ma már a napraforgótermesztés teljes területét felölelő kínálattal szolgálnak. Kínálatukban LO (linolsavas), HO (magas olajsavas), hagyományos gyomirtású, Express®-toleráns, valamint Clearfield® Plus gyomirtási rendszerbe tartozó hibridek egyaránt helyet kapnak. A nemesítési munkának köszönhetően ezen túl OR Master, a napraforgó szádor károsításával szemben ellenálló, valamint a napraforgóperonoszpóra ismert rasszaival szembeni rezisztenciát igazoló MilDew Master minősítésű hibridek is részei a kínálatuknak. Ha Lidea, akkor meg kell említeni a cég kiterjedt cirok fajtakínálatát is, amely európai szinten is a legszélesebb választékot nyújtja a gazdálkodóknak. Ebben minden hasznosítási területre, így szemes, valamint tömegtakarmány-előállításra is kiemelkedő tudású hibridek találhatók. Mivel a változó éghajlati körülményeink közepette a cirok biztonságot nyújtó alternatívája lehet a kukoricatermesztésnek, ezért a cég a továbbiakban is nagy hangsúlyt fektet e növénykultúrára.

Javaslatok a Nufarm 2024-es palettájáról - Nufarm Hungária Kft.

A szántóföldeken jelenleg tapasztalható jelenségek a növényvédelem területén a szokásosnál nagyobb figyelmet kívánnak meg a gazdálkodóktól, emelte ki előadásában Hásás Zoltán, a cég területileg illetékes munkatársa. A kórokozók tavalyi évben tapasztalt erőteljes fertőzése, valamint az időjárási körülmények miatt elmaradó őszi gyomirtások a kalászos gabonákban a megszokotthoz képest korábbi beavatkozásokat indokolnak. Az ősszel kelő és áttelelő gyomnövények (pl. veronika-fajok, pipacs, tyúkhúr, ebszikfű-fajok) már jelenleg is igen nagy egyedszámban találhatók meg egyes búza- és árpatáblákon, ezért a korai gyomirtás jelentősége megnövekedett. A korai gyomkonkurencia kikapcsolására a Mezzo Forte csomag (Mezzo+Barclay Hurler 200) nyújt lehetőséget, amely összetevőiből négy hektár kezelésére elegendő mennyiséget tartalmaz. Már a későbbi gyomosodás kezelésére szolgál a rugalmasan, akár a zászlóslevél megjelenéséig is kijuttatható Nuance Super B csomag (Nuance Super+Barclay Hurler 200), amely öt hektár gyomirtására elegendő. Az előző évben több gombafaj erős fertőzése okozott gondot a kalászos gabonákban. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy fel kell készülni ezek fertőzése elleni védekezésre, egy korai gombaölő szeres kezelés elvégzésére. Erre kiváló lehetőséget nyújtanak a Mystic 250 EW, valamint az Orius 20 EW készítmények, amelyek a legtöbb szóba jöhető kórokozóval szemben hatékonyan vethetők be. A kalászos gabonáknál maradva ki kell emelni a szárszilárdítás fontosságát, amelynek elmaradása jelentős mennyiségi és minőségi veszteséget okozhat a gazdálkodóknak. A Nufarm erre a területre három készítményét ajánlja, amelyek alkalmazásával jelentősen mérsékelhető az állománydőlés veszélye. Ezek a készítmények a Stabilan SL, az Optimus, valamint az Ephon Top. A kukoricára áttérve az előadó kiemelte a hatékony gyomirtás elvégzésének fontosságát, valamint kitért arra az új helyzetre is, amelyet a terbutilazin hatóanyag felhasználására vonatkozó korlátozás eredményezett. Mivel az előírások a hatóanyag ugyanazon területen történő felhasználását három évente egyetlen alkalommal teszik lehetővé, ezért a gazdálkodóknak új gyomirtási megoldásokat kell keresniük. Ilyen a terbutilazin-mentes Goldcorn csomag, amely 10 hektárra elegendő mennyiségben tartalmazza az egy- és kétszikű gyomnövényekkel szemben használható készítményeket (Ikanos+Kideka+Valentia). Azokon a területeken, ahol a korlátozás lehetővé teszi, a kukoricatermesztők nagy előszeretettel használják a jó gyomirtó hatásukról ismert, terbutilazint is tartalmazó termékeket. Ilyen a Tengeri Ikercsomag, amely 10 hektár kezelésére alkalmas mennyiségben tartalmazza az Eli-T, a Kideka, a Dicopur-Top, valamint az Ikanos készítményeket, amelyek kombinációja a magról kelő és évelő egy- és kétszikű gyomnövények ellen alkalmazható.

Egyedi dimenzió a növénytáplálásban - Valcum Agro Kft.

A családi vállalkozásként működő Valcum Agro Kft. több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik a műtrágya-kereskedelem, tápanyag-gazdálkodás területén. A cég termékkínálatát Túri Dániel mutatta be, amelynek fontos eleme az általuk kizárólagosan forgalmazott a DR GREEN lombtrágyacsalád, amelynek termékei három fő szegmensbe tartoznak. Ezek közül a legnagyobb súlyt az egyes szántóföldi növények speciális mikroelem-igényét kielégítő, makroelemet egyáltalán nem tartalmazó termékek képviselik. Ezek Gabona, Olajos, Kukorica, Cukorrépa változatokban kaphatóak, de ezeken túl elérhető egy nagyon magas (12%) bórtartalmú termék is. A lombon keresztüli növénytáplálásra szolgáló DR GREEN termékek kristályos formában kerülnek gyártásra, amelynek kifejlesztésekor igen nagy hangsúlyt fektettek a gyors és minél tökéletesebb oldhatóságára, amelyre garanciát a védett MicroActive™ formuláció jelent. A termékkínálat másik nagy szegmensét a kizárólag makroelemeket tartalmazó termékek jelentik, a DR GREEN Start (N 12%, P 60%), Energy (N 10%, K 40%) és Quality (P 50%, K 34%) néven forgalomba kerülő lombtrágyák. Ezek közös jellemzője, hogy kristályos formulációjuk (MacroActive™) igen nagy mennyiségben tartalmazza a nitrogént, a foszfort, valamint a káliumot. A lombozaton alkalmazott termékek fejlesztésekor kiemelt szempontot jelentett azok egyszerű alkalmazhatósága, amely magába foglalja jó oldhatóságukat akár alacsony vízhőmérséklet esetén is. A permetlé stabilitását és kémhatását, e két fontos szempontot a DR GREEN termékekbe a gyártás során adagolt oldódási aktivátor és pH-stabilizátor adalékanyagok támogatják.

A Valcum Agro termékkínálatában a gazdálkodók olyan speciális terméket is találnak, mint amilyen a DR GREEN PRIME™, a több növényfaj esetében is eredményesen alkalmazható magtrágya. A csávázás során a magra felvitt hatóanyagoknak, amelyek között kiemelt mennyiségben található meg a foszfor (250 g/kg) és a cink (32 g/kg), köszönhetően a kelést követően a gyökérzet fejlődése erőteljesebb lesz, amely nagyobb gyökértömeget, intenzívebb kezdeti fejlődést tesz lehetővé. A kezelt állomány jobb indulása olyan előnyt jelent, amely végigkíséri a teljes vegetációs időszakot és végül magasabb termésben, jobb minőségű terményben realizálódik.

A rendezvény résztvevői hasznos, a gazdálkodás fontos területeit érintő információkhoz juthattak, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági körülmények között eredményes gazdálkodást folytathassanak.

Címkék: Hechta Kft., Lidea, nufarm, valcum agro kft., Amalgerol, biofil, dr green, gombaölő szer, gyomirtó szer
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kombájnfejlesztések a világban 2. rész

Milyen technikai újítások jellemzik összességében a jövő betakarítógépeit?