TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Mikrobiológiai készítmények kölcsönösen pozitív hatásai

Mikrobiológiai készítmények kölcsönösen pozitív hatásai

Növénytermesztés - 2024.03.07

A talaj javuló szerkezetének és tápanyag-szolgáltató képességének eredményeként nő a termés mennyisége

A növények fejlődésének kulcsfontosságú faktorai közé tartozik a különböző patogén kórokozók elleni védekezés, valamint a tápanyag- és vízellátás optimalizálása. Ennek megoldása egyre nagyobb nehézségek elé állítja a termelőket.

A BIOFIL kutatás-fejlesztési tevékenységének egyik kiemelt irányvonala a talaj immunrendszere és szerkezete mikrobiológiai irányú javítási lehetőségeinek vizsgálata, azon baktériumtörzsek izolálása, amelyek szerepet játszanak a különböző patogén kórokozókkal szemben, és/vagy pozitív, építő hatásúak a talaj szerkezetére. A talajbaktériumok ugyanis fontos szerepet játszanak egyes növényi kórokozók elleni védekezésben, hiszen olyan anyagcseretermékeket is termelhetnek, amelyek csökkentik a patogén kórokozók szaporodási lehetőségeit (sziderofor hatás). Ugyanakkor ezek a baktériumok szoros biokémiai kapcsolatokat alakíthatnak ki a növények gyökereivel, ami pozitív hatással lehet a terméseredményre.

Mikrobiológiai készítmények kölcsönösen pozitív hatásai

Optimális körülmények jönnek létre

A növények természetes ellenálló képességének alapja a megfelelő víz- és tápanyag-ellátottság. A mezőgazdasági területek intenzív művelése azonban gyakran zavart okoz a természetes morzsafrakciók kialakulásában. Jó szerkezetű talajokban az optimális szemcseméretű aggregátumoké a főszerep, a morzsás talajszerkezet kialakulását bizonyos talajbaktériumok által termelt nyálkaanyagok (EPS) ragasztó hatása is elősegíti.

A tápanyag-ellátottság biológiai szintű javítását rendszeres talajoltással érhetjük el, melynek hatásfoka fokozható a talajbaktériumok és mikorrhiza gombák kölcsönhatásának elősegítésével. A mikorrhiza gombák szimbiotikus kapcsolatot alakítanak ki a növényekkel, elősegítve a tápanyagok és víz hatékony felvételét, míg egyes talajbaktériumok képesek az ásványi tápanyagokat felvehető formába alakítani. A mikorrhizával átszőtt talaj tápanyagellátó képessége és szerkezete is javul.

Kísérletek bizonyítják a pozitív hatást

A kérdés, hogy egy baktériumtermék és mikorrhiza gomba termékkombináció milyen változásokat okozhat a talajban, kifejezetten izgalmas területet nyit meg a mezőgazdasági kutatásokban.

Független egyetemi kísérletekben több alkalommal sikerült kimutatni, hogy a BIOFIL® Klíma talajszerkezet- és vízháztartás-javító talajoltó baktériumtermék a RESID® MG mikorrhizával is kezelt területen további termésnövekedést tudott generálni. Egyéb termékkombinációkkal, amikor a patogének elleni védekezés érdekében BIOFIL® Talajőrrel is kezeltük a talajt, további termésnövekedést eredményezett. Összességében mind a mikorrhizával, mind a baktériummal és a mikorrhiza–baktérium kombinációval kezelt területek is kifejezetten jó kezeléshatásokat mutattak eltérő talajtípusokon és kultúrákban erősen aszályos körülmények között is (1. és 2. ábra).

Mikrobiológiai készítmények kölcsönösen pozitív hatásai

A klimatikus és talajállapot-változások, növényvédőszer-kivonások okozta problémák ellenére az egyre fejlettebb technológiai megoldások segítenek abban, hogy hatékonyan reagáljunk ezekre a problémákra. A bemutatott vizsgálatok eredményei egyértelműen jelzik, hogy a mikrobiológiai termékek precízen megtervezett alkalmazása kiegészítő megoldás lehet annak érdekében, hogy továbbra is eredményesen tudjunk gazdálkodni.

Az AÖP (Agro-ökológiai Program) keretében a BIOFIL® baktérium- és mikorrhizatermékek akár 2 pontot is érhetnek, és a program keretében továbbra is felhasználhatóak.

www.terragro.hu

Mikrobiológiai készítmények kölcsönösen pozitív hatásai

Címkék: biofil, terragro, aöp, mikrobiológiai készítmények
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Szántóföldi gazdálkodás – Szántsunk vagy ne szántsunk?

Évtizedekkel ezelőtt az amerikai kontinensen jelent meg és mára a tengeren túlon teljesen elterjedt a forgatás ...