TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.435,53 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.567,17 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 68.437,43 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.382,91 Ft (tonna)
Repcemag: 173.966,47 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.650,66 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,06000
USD: 358,25000
CHF: 403,53000
GBP: 463,15000
Hirdetés
Pictorozzon tovább a Pictor® Active-val!

Pictorozzon tovább a Pictor® Active-val!

Növénytermesztés - 2024.03.06

A BASF 2024-ben megújítja népszerű olajosnövény-gombaölő szerét. Az új termék elődjéhez hasonlóan egy strobilurin és egy SDHI hatóanyagcsoportba tartozó, két hatóanyag kombinációját tartalmazó készítmény. Az egyik hatóanyag a Pictor®-ból is jól ismert boszkalid, melynek új párja a még erősebb élettani hatást eredményező piraklostrobin. Mindez hatékonyabb formulációba lett becsomagolva, aminek köszönhetően tovább javult a Pictor® Active hatékonysága, rugalmassága.

A Pictor® Active hatékonyságát számos európai és hazai kísérletben bizonyította. Jelentős fertőzési nyomás esetén, még optimálishoz közeli körülmények között is, amikor megfelelő időzítésben a virágzás közepén, az ajánlott maximális dózisokban juttatjuk ki a szereket, akkor is megmutatkozik az egyes kezelések közti különbség abban, hogy milyen hatékonysággal voltak képesek visszaszorítani a gombabetegségeket, és ezáltal mennyi termést tudtak megvédeni (1. kép).

Pictorozzon tovább a Pictor® Active-val!

1. kép: Kezelések hatékonysága a szklerotíniafertőzés mértékében, az NDVI értékekben, valamint a terméseredményben (BASF kisparcellás kísérlet, 2021, Beled)

Az optimális körülményektől eltérve extra kihívás elé állítjuk növényvédő szereinket, legyen szó alacsonyabb dózisról vagy túl korai vagy késői kijuttatási időpontról. Ahogy az alábbi ábrán világosan kitűnik, a különböző kijuttatási időpontok közötti narancssárga oszloprészekkel szemléltetett terméskülönbség a Pictor® Active-nál lényegesen kisebb, mint a versenytársak esetében. (1. ábra)

Pictorozzon tovább a Pictor® Active-val!

1. ábra: A különböző gombaölő szeres kezelések időzítésének hatása a repce termésére (BASF kisparcellás kísérlet, Beled 2022)

Nagyon hasonló eredményeket kapunk abban az esetben is, amikor az ajánlott maximális dózist csökkentettük 20%-kal, ilyenkor azt láthatjuk, hogy a Pictor® Active hatékonysága egészen minimális mértékben csökkent, szemben a versenytársakéval, hiszen ezek a gombaölő szerek drasztikus hatékonyságcsökkenést mutattak, ami a termésmennyiségben is egyértelműen megmutatkozott (2. ábra).

Pictorozzon tovább a Pictor® Active-val!

2. ábra: A különböző gombaölő szeres kezelések dóziscsökkentésének hatása a termésre (BASF kisparcellás kísérlet, Beled, 2021)

A Pictor® Active használatával a gombabetegségekkel szembeni kiemelkedő hatékonyság mellett alacsony fertőzési nyomás esetén is rendelkezésünkre áll az élettani termésnövelő hatás. Hiszen a Pictor® Active-ban ugyanúgy megtalálható az ezért felelős strobilurinok hatóanyagcsoportjába tartozó molekula, ráadásul a még markánsabb élettani hatással rendelkező piraklostrobin formájában.
Szerző: Németh Balázs fejlesztőmérnök, BASF

Címkék: gombaölő szer, basf, repce, pictor
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Deszikkálás hatékonyan – HIKARI a Sumi Agro ajánlásával

Magyarországon a napraforgót és a repcét deszikkálják a termelők a legnagyobb felületen. A deszikkálás célja ...