TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
Élet a mérleg után – A HETECH 3. szakmai napján elhangzott, hogy tervezésben, technológiában és kapacitásban is nagyot léptek előre

Élet a mérleg után – A HETECH 3. szakmai napján elhangzott, hogy tervezésben, technológiában és kapacitásban is nagyot léptek előre

Növénytermesztés - 2024.01.20

A szemestermény-szárító, -tároló telepi technológiák gyártása és kivitelezése terén Magyarország egyik vezető vállalkozása a HETECH cégcsoport. A kecskeméti telephellyel működő, magyar tulajdonú cég nevéhez fűződik közel 300-350 megvalósult beruházás és 1 millió 200 ezer tonna tárolótér létesítése az elmúlt 25 évben hazánkban és a környező országokban.

Hirdetés

A HETECH Group Zrt. elkötelezett az állandó fejlesztés iránt: fejlesztőcsapata a HETECH-gyártmányok, gyártástechnológiai rendszerek és kapacitásaik folyamatos fejlesztésén dolgozik. Amint honlapjukon hangsúlyozzák, a cég filozófiája az adott gyártási területen a gazdaságok üzemméretéhez igazodó, a mai kor technikai színvonalának megfelelő vagy azt meghaladó technológiák és berendezések ajánlása megfizethető áron. A termékfejlesztés ennek szellemében történik a gyártmányok teljes skáláján.

Innovációk és fejlesztések

A szakmai fejlesztésekre és újdonságokra fókuszált a HETECH Group Zrt. 2023. évi, sorrendben 3. szakmai napja is, amit december elején rendezett a cég Kecskeméten, „Innováció és fejlesztések a gabonatárolás, terményszárítás és tisztítás területén” címmel. Gáspár Ferenc, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun vármegyei elnöke, a rendezvény fővédnöke köszöntötte a résztvevőket a nagy érdeklődéssel kísért szakmai napon, amelyen részt vett Papp Zsolt György helyettes államtitkár is.

Csabai Viktor, a HETECH Group marketingigazgatója bevezető előadásával – „A szemes termények tárolása, termény-előkészítés, helyzetértékelés és megoldások a jelen kihívásaira” címmel – kezdődött a szakmai program. A két fő tárolási mód – síktárolás, gabonasiló – bemutatása mellett az előadó kiemelte: „A termény megóvása a legtöbb esetben a profi, kontrollálható tárolásról szól. Pedig az igazat megvallva az akkorra nyugalmi állapotba került termény már folyamatos kontrolling alatt áll, és csak probléma esetén kell beavatkoznunk. A lényeg, hogy a terményt biztonságban tudjuk, de fontos megemlíteni: terményünk védelme nem itt kezdődik. Kíméletes gondoskodásról a tárolási műveletet megelőzően kellene igazából beszélnünk. Úgy is lehet fogalmazni, hogy a növényünk születése előtt, a vetőmag kiválasztásánál kezdődik annak megóvása, majd folytatódik a szántóföldi gépészet precizitásával, a talajnyomástól az optimális vetésig, illetve betakarításig. A mi technológiánkat a telepekre beérkező termény kezelésétől használják. Mint ahogyan a szlogenünk is szól: „élet a mérleg után”.

A délelőtti program következő előadója Kardos László professzor volt, aki a fejlesztőmérnökök előtt álló kihívásokat, a jövőt vázolta „A hatékonyabb terményszárítás szolgálatában a kutatásfejlesztés” címmel. 

A termény védelme a vetőmag kiválasztásával elkezdődik, hiszen a tárolásnál már csak a nyugalmi állapot fenntartásáról kell gondoskodnunk.

Élet a mérleg után – A HETECH 3. szakmai napján elhangzott, hogy tervezésben, technológiában és kapacitásban is nagyot léptek előre

Kiemelkedő érdeklődés kísérte a HETECH 3 szakmai napját

Újdonságok üzemközelről

Az előadások után a cég új üzemcsarnokában szakmai programokkal, üzemlátogatással és kiállítással folytatódott a szakmai nap. Láng Béla, a HETECH tervezőmérnöke azt vázolta, hogyan működik a 3D-s modellezés, illetve hogy miért van szükség a 3D-tervezésre. Amint rámutatott, ez az eljárás szemlélteti a tér, illetve az objektumok egymáshoz viszonyított méreteit és arányait, nehezen elképzelhető, megmutatható részleteket is átláthatunk, így képesek vagyunk előre látni, gondolkodni. Könnyen létrehozható a design, egyfajta látványterv, valamint a termék továbbfejleszthető, átalakítható, és nem utolsósorban a 3D-modellből műszaki rajzok készíthetők.

Ipari méretű HETECH terményszárító fejlesztési terveit vázolta Hollósi László, a cég kereskedelmi igazgatója. Előadásában a szakember többek között bemutatta a H-TECH szárító technikai újdonságokat, úgymint a hőmérséklet-felügyeleti rendszer, a hengeres kitárolórendszer, termálvíz mint energiaforrás a szárítóban, meglévő termálvíz-kapacitás kihasználása. A szárító levegő előfűtésére használható, a kukoricaszárításhoz szükséges magasabb hőmérsékletet gázégő biztosítja, a napraforgó, repce szárításánál nincs szükség gázégőre, valamint a kukoricaszárítás esetén a gázfelhasználás 50-60%-a megtakarítható.

Légáramos, dobrostás, síkrostás

A terménytisztítás terén történt fejlesztésekről, újdonságokról beszélt a szakmai nap résztvevőinek az üzemcsarnokban Nagy Zoltán, a HETECH tervezőmérnöke. Bemutatta a cég legnagyobb gépét, vázolta a síkrostás magtisztító termékcsalád korszerűsítését a Hetech Group Zrt.-nél. A tisztítógépcsalád tagjai a légáramos tisztítógép és a dobrostás tisztítógép 60 t/h kapacitással és a síkrostás tisztítógép 25-120 t/h kapacitással.

Az előző évben a 120 t/h teljesítményű gépről tartott előadásra visszatérve Nagy Zoltán megemlítette, hogy az akkor tervezőasztalon bemutatott gép prototípusának próbái után már gyártásban és kereskedelmi forgalomban van. Előadása során az új 200 t/h terménytisztítóról számolt be, a fejlesztések részleteit, illetve jelenlegi állását mutatta be az érdeklődőknek.

A következő években rendre újabb fejlesztésekkel, megvalósult tervekkel találkozhat majd a szakmai közönség az egyre nagyobb érdeklődéssel kísért HETECH szakmai napokon.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: hetech, terménytárolás, terményszárítás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Corteva kukorica hibridjei elismerést kaptak a 2023-as ...

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat által előállított Pioneer® ...