TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
Cirok, a jövő növénye

Cirok, a jövő növénye

Növénytermesztés - 2023.12.22

Stabil piacának és igénytelenségének hála egyre többen vágnak bele a termesztésébe

Hirdetés

Cirok, a jövő növényeA jövő szántóföldi növénytermesztésének legnagyobb kihívásai közé tartozik éghajlatunk változása, az egyre gyakrabban és egyre súlyosabban jelentkező csapadékhiány, amelyből az előző évben megtapasztalt aszály nyújtott ízelítőt. Ilyen körülmények között felértékelődnek azok a növénykultúrák, amelyek azon túl, hogy tolerálják a száraz körülményeket, sokoldalú felhasználásukkal több termesztési célra is alkalmasak. Ilyen a cirok, amelyről bátran kijelenthetjük, hogy a jövő növénye. E fontos kultúráról, valamint a Lidea ciroktermesztés területén tett erőfeszítéseiről Balogh László termékmenedzser számolt be.

– Milyennek látja a ciroktermesztés jelenlegi helyzetét Magyarországon?

A szemes cirok felvásárlópiaca kialakult, így a termesztési kedv is évről évre nő. A modern BMR típusú silócirkok megjelenésével pedig a tömegtakarmányozásban is egyre fontosabb szerepet tölt be ez a növény. Az elmúlt évben körülbelül 50-55 000 hektáron termeltek cirkot Magyarországon.

– Hogyan alakul a cirokfelhasználás az állati takarmányozásban és a humán élelmezésben? Milyen tendenciák mutatkoznak ezen a téren?

Fontos megkülönböztetnünk a siló- és a szemes típusú cirkokat. Ahogy említettem, a silócirok főleg a szarvasmarha tömegtakarmányozásában játszik fontos szerepet. A szemes cirok felhasználhatósága még szélesebb körű, a sertés, szarvasmarha és szárnyasok takarmányozásába kiválóan beilleszthető. Fehérjetartalma magasabb a kukoricáénál, és egyéb kedvező tulajdonságai miatt egyre több partnerünknél a receptúrák meghatározó alapanyaga.

A humán élelmezés vonatkozásában a cirok legfontosabb tulajdonsága a gluténmentessége és kiváló beltartalma, ami miatt ez irányú felhasználása évről évre nő.

– Hogyan ítéli meg a ciroktermesztés jövőjét az éghajlatváltozás tükrében?

A cirok Afrikából származó növény. Aszálytűrése kiemelkedő, egységnyi szárazanyag beépítéséhez lényegesen kevesebb vizet használ fel, mint a köztermesztésben lévő, népszerű kultúrák. A tavalyi évben megtapasztalhattuk, milyen szélsőséges időjárási körülményekre kell készülnünk, a cirok ezeknek a kihívásoknak a kezelésében segíti a gazdálkodóknak.

– Milyen előnyöket nyújt a ciroktermesztés a gazdálkodók számára?

A már említett kiváló aszálytűrés mellett több fontos tulajdonsága is van a ciroknak. Termése toxinmentes, így a termelőnek nem kell attól félnie, hogy emiatt nem veszik át a terményt. Kiválóan beilleszthető a vetésforgóba, vetésideje rugalmas, így megkésett vetésekhez is ajánlható. Alacsony költségszint mellett termeszthető, tápanyagigénye alacsonyabb a kukoricáénál. A szélsőségesen savanyú talajok kivételével mindenhol termeszthető, a kevés kártevője ellen könnyű védekezni. A már meglévő gépparkkal pedig minden munkát el tudunk végezni.

A cirok a jövő növénye, amely jó alternatívát jelent a környezeti változások miatt egyre nehezebbé váló szántóföldi növénytermesztésben.

– Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy modern cirokhibridnek, melyek a ciroknemesítés legfontosabb céljai?

Az aszálytűrés megőrzése mellett célunk olyan szemes cirokhibridek nemesítése, amelyek az intenzív technológiát magas, akár 12 tonna/ha feletti terméssel hálálják meg. Fontos, hogy az ország minden területére olyan hibridet tudjunk ajánlani, amely tenyészidőben és agrotechnológiai tulajdonságaiban is megfelelő, időben aratható, jó vízleadó képességű.

Ezenkívül a gyomirtás kihívásainak minél könnyebb megoldása is célunk, ezért a szulfonil-urea-rezisztens szemes cirok fontos nemesítési irány. A Lidea jelentős lépéseket tett ebbe az irányba, rendelkezünk már rezisztens hibridekkel. A silócirok esetében a minél jobb emészthetőség a legfontosabb cél, a korszerű BMR típusú hibridek jelentős előrelépést mutatnak ebből a szempontból is.

– Az Ön által képviselt cég mely cirokhibridjeire hívná fel a gazdálkodók figyelmét és miért?

A Lidea piacvezető Magyarországon és Európában is, a portfóliónk nagyon széles. A termelőnek mindig a termesztési körülményeihez ajánlunk hibridet. Legnépszerűbb szemes hibridjeink az ES FOEHN, ES SHAMAL és az ES MONSOON, amelyek évek óta bizonyítanak Magyarországon, de érdemes megemlíteni a tavaly köztermesztésbe került ES MARGO-t és az idén megjelent ES GIBSON-t is. Állattartók körében kifejezetten keresett a BMR típusú ARIGATO hibridünk.

Teljes kínálatunk elérhető a https://lidea-seeds.hu/ oldalon, illetve a ciroktermesztéssel kapcsolatban bővebb információ található a https://www.acirok.hu/hu/ szakmai oldalon.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: cirok, ciroktermesztés, nemesítés, Lidea
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mezőgazdasági inputok forgalma – Kevesebb műtrágya és gép, több ...

Az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest 13 százalékkal kevesebb műtrágya került a ...