TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Az okszerű biostimulálás 
és a bórhiány megelőzése

Az okszerű biostimulálás 
és a bórhiány megelőzése

Növénytermesztés - 2016.05.04

A biostimulátorok, így az Algafix® is elsősorban a káros környezeti hatásokkivédésének hatékony eszköze. Használni a vegetáció során bármikor lehet,de elsősorban akkor fontos, ha a növényt stresszhatások érik.

A másik jelentős felhasználási időpont, amikor a növény hormonszintje vagy még, vagy már nem megfelelően magas (vegetáció eleje és vége). Az Algafix® elsősorban az intenzív növénytermesztésben használható eredményesen.

Miért különleges 
az Algafix® biostimulátor lombtrágya?

Az Algafix® biostimulátor lombtrágya élő balatoni algát (Scenedesmus obtisausculus), makro- és mikroelemeket, valamint az algasejtek által termelt növényi hormont tartalmazó készítmény. A sűrítmény folyamatosan (6–10 nap) termeli a kinetint (citokinin), aminosavakat és zsírsavakat, amelyek a levelekben felszívódnak. A kultúrnövény a már elpusztult algák sejtjeiben lévő hormonokat is felveszi, így dupla hatással számolhatunk.
A növényi hormonok kultúrnövényeinkre gyakorolt hatása függ az egymáshoz viszonyított arányuktól. Egyáltalán nem közömbös, hogy a növényi élet egyes fázisaiban az auxin (IES) és a citokinin (kinetin) aránya hogyan alakul. Magas kinetinkoncentráció (alacsony auxinkoncentráció mellett) esetében a hajtások növekedését tudjuk indukálni, magas auxinkoncentráció (alacsony kinetinkoncentráció mellett) esetében inkább a gyökerekét. 
A kinetin főleg a sejtek oldalirányú (például gyökérnyak vastagsága), az auxin a sejtek hosszirányú megnyúlását (például kalászosok, repce szárba szökkenése) indukálják.

diagr

Mivel az Algafix® főleg kinetint tartalmaz, éppen az a felbecsülhetetlen előnye más algakivonatos termékekkel szemben, hogy célzottan tudunk vele beavatkozni a növény fejlődésébe.


A növények mikroelem-ellátottsága is befolyással van a hormonok egymáshoz viszonyított arányára. Tavaly tavasszal bizonyára sokan találkoztak az alábbi képen látható tünettel repcetáblájukon. 
A megrepedt szár a korai bórhiány tünete. Milyen összefüggést mutat a hormonháztartással?
A bór tehát aktívan részt vesz az auxinszintézis szabályozásában. Bórhiány esetén gátolt a sejtosztódás és akadályozott a kambiumsejtek fejlődése. Ennek következtében a gyökér- és szállítószövetek kialakulása akadályozott. A bór fontos szerepet játszik az anyagcserében. Részt vesz a nukleinsavak szintézisében és a szénhidrátok anyagcseréjében, a megtermékenyülési folyamatokban, a merisztémasejtek differenciálásában és a sejtfalak szerkezetének kialakításában.
Az ilyen probléma megelőzésére az AGRO.bio hatékony megoldást kínál az Algafix® + AminoBór termékpár ajánlatával. A kombináció egyszerre nyújt prevenciót a korai bórhiányra, ugyanakkor kinetintartalma révén erős hajtásnövekedést indukál.
Kijuttatási javaslatunk: a vegetáció indulásakor 1 l/ha Algafix + 1–2 l/ha AminoBór. Zöldbimbós állapot környékén javasoljuk megismételni a kezelést.

bhiany

kezelés előtt (bal oldal), Algafix®-es kezelés után (jobb oldal)

A bór hiánya endogén (belső) auxintöbbletet indukál. Az auxin 
– mit ahogy már említettük – főleg a sejtek megnyúlását eredményezi. Jelen esetben az auxin koncentrációja magas 
a citokininéhez képest, ez okozta a felrepedést.

Tamás István, AGRO.bio kereskedelmi és marketing igazgató

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Minden gyomproblémára van jó megoldásunk – kukoricában is!

A Corteva Agriscience™ széles termékpalettáján megoldást talál a kukorica gyommentesen tartására.