TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,83000
USD: 370,49000
CHF: 406,73000
GBP: 458,15000
Hirdetés
Hírek, információk a szántóföldről - Történések a repceföldeken

Hírek, információk a szántóföldről - Történések a repceföldeken

Növénytermesztés - 2023.11.14

A szántóföldi növénytermesztésben a novemberi hónap általában már kevés növényvédelmi jellegű feladatot ad, és nincs ez másképpen az idei évben sem. Természetesen a mezei pocok elleni védekezést, amennyiben a rágcsáló egyedszáma továbbra is magasnak bizonyul, folyamatosan kell végezni. Ezen a téren reménykeltő, hogy a csapadékosabbá és hidegebbé váló időjárási körülmények az esetek igen nagy részében a felszaporodás végét, a populáció összeomlását jelenthetik. Látva az elmúlt és az elkövetkező hetek időjárását, erre igen jó alappal számíthatunk az idei évben is.

Ami azonban még figyelmet érdemel, az az erősödő levéltetűfertőzés a repcetáblákon. Ez helyenként olyan erősnek tűnik, hogy a kései időpont ellenére meg kell fontolni a beavatkozást az repceállomány védelme érdekében. Ugyancsak érdemes figyelemmel kísérni azt, hogy ez az erősödő levéltetűnyomás nem jelenik-e meg az őszi kalászosokban, különösen az őszi árpákban. Azokban ugyanis a levéltetű, mint vírusvektor komoly veszélyt jelent, így okulva a tavaly ősszel és az idei tavaszon történtekből, amikor az utóbbi évek legerősebb vírusos fertőzése alakult ki, nagy egyedszámnál még ilyenkor is megéri beavatkozni.

Ez történt a szántókon egy évvel ezelőtt

NapiKép 2022.11.08.

Hírek, információk a szántóföldről - Történések a repceföldeken

Az őszi repcetáblákon rendszeresen jelentkezik a kis, vagy tavaszi káposztalégy kártétele. A kártevő lárvái a repce gyökérzetét, gyökérnyaki részét károsítják, amelynek következtében kisebb-nagyobb gyökérelhalás következhet be. Ennek jelei a növényeken növekedésbeni elmaradásban, antociánosodásban, „lilulásban” mutatkoznak meg. Kedvező körülmények között a repce megpróbálja regenerálni a gyökérzetét, pótolni a kiseső gyökereket, amellyel a tőpusztulás ugyan elkerülhető, de a terméskiesés nagy valószínűséggel nem.

NapiKép 2022.11.10.

Hírek, információk a szántóföldről - Történések a repceföldeken

A levéltetvek kalászosokban előforduló őszi kártételének a jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ebben az esetben a károkozás nem a közvetlen kártételből fakad, hanem a gabonavírusok átviteléből. E kórokozókra – így pl. az árpa sárgatörpülés vírusára- sok esetben szinte egyáltalán nem figyelünk, így következhetnek be olyan évek, mint amilyen az idei is volt, amikor a tavaszi árpatáblákon egymást érték a sárguló, törpülő növények foltjai. Amelyek hatása minden bizonnyal a terület terméseredményében is megmutatkozott.

NapiKép 2022.11.12.

Hírek, információk a szántóföldről - Történések a repceföldeken

Az előző év ősze sok „árpabajt” hozott, egymást érték a problémák. Ilyen volt a már korán megjelenő lisztharmatfertőzés, amely aztán rendkívül erős megbetegedési hullámmá alakult. Nagyon sok árpatábla fakult, sárgult e kórokozó jelenléte miatt, amely tünetek a levelek tömeges elhalása miatt sokszor barnulásba mentek át. Az idei évben mintha kedvezőbb lenne a helyzet, mert bár a kezdeti fertőzések tünetei megjelentek, azonban egyelőre nincs annak nyoma, hogy az előző évihez hasonló fertőzési hullám előtt állnánk.

Mit találunk most a földeken

NapiKép 2023.11.06.

Hírek, információk a szántóföldről - Történések a repceföldeken

Környezetünk változásának számtalan apró jelére bukkanhat az, aki a szántóföldeket járja. Ebbe a körbe sorolható az utóbbi években a kukorica árvakelés fokozott megjelenése a gabonavetésekben, amely akár november végéig is elkísérheti a fejlődő állományt. Amivel, erős árvakelés esetén, nem elhanyagolható konkurenciát jelent a fiatal növények számára. Mindez egyszerre utal az egyre melegebb őszi időjárás miatt magas talajhőmérsékletre, valamint a komolyabb fagyok mind későbbre tolódására.

NapiKép 2023.11.10.

Hírek, információk a szántóföldről - Történések a repceföldeken

Az előző témához, változó környezetünkhöz kapcsolódhat más, szokatlan, rovarkártevőkkel kapcsolatos  jelenség is. Ilyen pl., amikor aktív, éppen károsító gyapottok-bagolylepke hernyókra találunk novemberben. Ez természetesen már nem jár érzékelhető kárral, különösen nem, ha az ökológiai másodvetésben termesztett szegletes lednekben történik, de figyelmeztető jel, amely a gazdálkodás körülményeinek változását mutatja.

NapiKép 2023.11.12.

Hírek, információk a szántóföldről - Történések a repceföldeken

A levéltetvek őszi megjelenésére szép számmal találhatunk példákat mind a repce-, mind a gabonatáblákon. Az idei évben egyes körzetekben a repcékben látott fertőzés azonban kifejezetten erőteljes, amely időben későn történő, vagy netán teljesen elmaradó védekezés esetén már a növények károsodásához vezetett és vezethet.

A szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi szezon során igyekszünk minden nap friss, aktuális, szakmai tartalmú képeket mutatni az érdeklődők számára az ott történtekről. Kérjük, ezekért látogasson el a www.agrarunió.hu weboldalra és keresse őket a NapiKép menüpont alatt.

 

Az elmúlt hét legnépszerűbb Facebook-bejegyzése

Hírek, információk a szántóföldről - Történések a repceföldeken

Az elmúlt hét legnagyobb érdeklődést kiváltó bejegyzése a repceállományok túlzott fejlődésével, valamint a helyenként kifejezetten erőteljes levéltetűfertőzéssel foglalkozott. A bejegyzés IDE kattintva olvasható.

A szántóföldi növénytermesztésben és növényvédelemben történtekről, érdekességekről, tanulságokról rendszeresen jelennek meg bejegyzéseink Facebook- és Instagram-fiókjainkban is. Csatlakozzon a KárKép követőihez ezeken a felületeken is!

Címkék: repce, őszi árpa, kukorica árvakelés, kis káposztalégy, gabonalisztharmat, levéltetvek, gyapottok-bagolylepke, szegletes lednek
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Barázdában ragadva – Talajműveléssel vagy anélkül a ...

A talajművelés kérdése, szerepe ma már két táborra osztja a gazdatársadalmat. Sokan el sem tudják képzelni ezt ...