TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Szója: egy lehetséges kiút – Karintia Szója Szakmai Napok

Szója: egy lehetséges kiút – Karintia Szója Szakmai Napok

Növénytermesztés - 2023.11.03

Az időjárási és nemzetközi piaci hatások egymásra licitálva keserítették meg a gazdálkodók életét az elmúlt időszakban. Fokozott bizonytalanság mellett zajlik a növénytermesztés és az értékesítés. Ebből a nehéz helyzetből az egyik kiutat a szója jelentheti, amely sem Magyarországon, sem pedig az Európai Unióban nem érte még el a benne rejlő potenciált. A Karintia Kft. ezt a kiutat a fókuszba helyezve tartotta meg szójás szakmai rendezvényeit Rajkán, Botykapeterden és Rábahídvégen augusztus és szeptember fordulóján.

A Karintia Kft. több szakmai szervezettel és piaci szereplővel összefogva dolgozik azon, hogy a szója-termőterület– a környező országokéhoz hasonlóan – jelentős növekedésnek induljon hazánkban – mondta Bene Zoltán cégvezető. E munka részét képezi a tudás és tapasztalatok átadása, amire jó lehetőséget kínálnak az ilyen és ehhez hasonló szakmai rendezvények. Van még hová fejlődni: elég, ha a nyugati szomszédunkra tekintünk. Ausztriában harmadekkora szántóterület áll rendelkezése, mégis 40 százalékkal nagyobb területen termesztenek szóját, ráadásul – nitrogén pótlása nélkül is – eredményesen.

Több van a szójában

A 2022-es aszályos év világított rá, hogy a szója vetése nem feltétlenül jelent nagyobb kockázatot, mint a kukorica, sőt! Itthon és több európai országban is a számok azt mutatták, hogy eredményesebben lehetett termeszteni. A kukorica országos termésátlaga hazánkban 51 százalékkal, a napraforgóé 34 százalékkal, míg a szójáé „csupán” 24%-kal esett vissza az 5 éves átlaghoz képest. Ennek egyik magyarázata a hőstressz nagyobb tűrőképességében rejlik: a káros hőmérsékleti küszöbérték szója esetében 5 oC-kal magasabb értéken van, mint a kukoricánál és a napraforgónál.

Természetesen a kukorica és a napraforgó hazai felvevőpiaca stabil, arra komoly iparágak épültek ki, mégis érdemes a piac oldaláról is megnézni a nagy szántóföldi növények helyzetét – hangsúlyozta az előadó. Kukorica esetében körülbelül 3,5 millió tonna mennyiséget, azaz egy átlagos év termésének hozzávetőlegesen a felét-kétharmadát lenne képes felvenni a hazai piac. A maradék részének az exportpiacon kell gazdát találni, ahol viszont jelentős kereslet-visszaeséssel találkozhatunk. És az idén 676-700 ezer hektáron vetett, több mint 2 millió hektáron betakarításra kerülő napraforgó exportra szánt részének sem lesz könnyebb piacot találni… Ráadásul a szállítás költsége és kapacitásproblémái sem kedveznek a gyors és tömeges külföldi értékesítésnek. Ehhez képest a szója teljesen más piaci pozícióban van. A hazai éves termés 140-180 ezer tonna között mozog, melynek hazánkban maradt része a szükséglet mindössze negyedét teszi ki. A jó minőségű, GMO-mentes magyar szójára külföldön is van igény. Az export több mint fele Ausztriába kerül, viszont – ellentétben a kukoricával és a napraforgóval – a szója esetében nem a többlet miatti „kényszer”, hanem a magasabb ár következtében kerül az áru exportra.

Szójából a hazai éves termés 140-180 ezer tonna között mozog, melynek hazánkban maradt része a szükséglet mindössze negyedét teszi ki.

A szója mellett szóló érvek között ott van még a termeléshez kötött támogatás, ami a napjaink mezőgazdaságára jellemző bizonytalanságban biztos pontot jelent. Az előző, 2022. évi szezon után a feltételeknek megfelelő szójatermelő gazdák hektáronként 74 760 forintot kaptak. Ebben a szezonban a szemes fehérjenövények támogatására szánt keretösszeg további 22,5 százalékkal nő, ami közel 16 millió euró. Bár a támogatás egy hektárra vetített összege a 2023-as gazdasági évre még nem ismert, várhatóan 90 000 Ft/ha fölé fog emelkedni.

Szójatermesztés másként

A Karintia Kft. a Magyarországon általánosan elfogadott nézettől eltérően azt az álláspontot képviseli, hogy kellő körültekintés és minőségi vetőmaghasználat mellett a nitrogénműtrágya akár mellőzhető a szója esetében. Ez a termelési költséget jelentősen csökkenti. Az Agrárközgazdasági Intézet kimutatása szerint az előző szezonban Magyarországon 1 tonna megtermelt szójára vetítve a nitrogénpótlás költsége 20 000 Ft volt.

A hazai gyakorlat a növény kezdeti fejlődésének segítésére használja a nitrogénműtrágyát, a nyugat-európai gyakorlat azonban ennek ellentmond. Ausztriában és Németországban – kevés kivételtől eltekintve – tiltott a nitrogénműtrágyák használata szója alá, mégis elérhetők akár 5 tonna feletti hektáronkénti termések. Bene Zoltán hangsúlyozta: ahhoz, hogy ez a technológia működjön, kulcsfontosságú a kíméletes vetőmag-előállítás és a magas minőségű oltás alkalmazása.

A lehető legjobb minőségű vetőmag előállításához a cégcsoportjukhoz tartozó vetőmagüzemükben speciális gyártósort és technológiát fejlesztettek ki, melyet Horváth Zsolt, a vetőmagüzletág vezetője mutatott be. A technológia minden eleme a kíméletesebb kezelést célozza a kevesebb mozgatással és ütődéssel: ez a szója érzékeny vetőmagja esetében kulcsfontosságú a magas csírázóképesség megőrzéséhez. Emellett az oltás minőségére, a minőség alapos vizsgálatára, illetve megőrzésére is különös figyelmet fordítanak.

A szakmai rendezvényeken részt vevő gazdák amellett, hogy a szójabab takarékos termeszthetőségét és stabilabb teljesítőképességét megismerhették, betekintést kaphattak a szója nemzetközi piacára is.

Teljes körű kiszolgálás

Mi nem csupán értékesítjük a vetőmagot és biztosítjuk a szükséges szaktudás mellett a műtrágyát, továbbá a növényvédő szert. Terményüzletágunk folyamatosan keresi a lehetőséget, hogy az Ön termése a lehető legkedvezőbb feltételekkel kerülhessen piacra. Fontosnak tartjuk, hogy naprakész információkkal rendelkezzen, hiszen a terménypiacon egyre nagyobb kihívásokat tapasztalhatunk.

Bízunk abban, hogy nemesítőink kiváló munkájának köszönhetően a pannon régióra nemesített, díjnyertes* szójagenetikáinkkal, magas minőségben előállított vetőmagjainkkal és teljes körű szolgáltatásunkkal Önt is az elégedett gazdálkodók körében köszönthetjük.

* Nemzetközi termékfejlesztési díjat/prémium oklevelet nyert Karintia szójafajta és éréscsoport 2019-ben, illetve 2020-ban az AGROmashEXPO-n. A NAK VVM 2022-es szója-termésversenyének első, második és harmadik helyezését is Karintia-szójagenetikával versenyző gazdák nyerték el.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: szója, szójatermesztés, Karintia Kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

REPCE vetés margójára….avagy Mi a közös a két képen?

Az RWA Magyarország Kft. és az Omya Hungária Kft. szakmai javaslata júliusi hónapra, az optimális ...