TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,15
USD: 355,93
CHF: 389,93
GBP: 453,06
Hirdetés
Biztos sikerre terem a szója

Biztos sikerre terem a szója

Növénytermesztés - 2023.10.30

Piaci körképünkből kiderül, miért egyértelműen pozitív a növény európai megítélése, és a nemesítőket kérdeztük fajtáikról

Hazánk szántóföldi növénytermesztése egyre nehezebb helyzetbe kerül, egyszerre kell megküzdenie az éghajlatváltozásból, valamint a piaci körülmények alakulásából fakadó kihívásokkal. Az útkeresésben jelenthet segítséget a szójatermesztés, amelynek jelenlegi helyzetéről, jövőbeni lehetőségeiről, a fajtanemesítés feladatairól e terület fontos szereplőit kérdeztük.

A világ növekvő népességének élelmiszerrel történő ellátása mind nagyobb kihívás elé állítja a mezőgazdasági árutermelést. A növekvő igények megmutatkoznak a növényi alapú fehérje felhasználása terén is, ami alapvetően a szójababon és az abból előállított termékeken alapul. E növény egyre nagyobb jelentőségre tesz szert a humán élelmezésben ugyanúgy, mint az állatitakarmány-előállítás területén, ezért gazdasági szempontból az egyik legfontosabb növényünk, hiszen emberek milliói számára szolgál fehérjeforrásként.

A világ szójatermesztésében az amerikai kontinens a meghatározó, mivel itt találhatók a legnagyobb területen termelő és legnagyobb volumenben exportáló országok, mint Brazília, az Egyesült Államok, Argentína és Kanada. A fogyasztás terén magasan kiemelkedik Kína, a szójatermékek iránti igénye a világ összes fogyasztásának mintegy harmadát teszi ki. Jelentős fogyasztónak számít az Európai Unió is, amely emiatt a szójapiac fontos szereplője, azonban helyzetét jelenleg leginkább a kiszolgáltatottság jellemzi.

Szójatermesztés az Európai Unióban

Az Európai Unió szójabab- és feldolgozottszójatermék-igényét jelenleg önellátásból nem, csupán importból képes fedezni, ezért kiszolgáltatott az e területen zajló piaci folyamatoknak. Ezért egyértelmű célja e függés felszámolása, ami azért is bír különös jelentőséggel, mert a szójatermékek iránti igény egyre növekszik. A mind nagyobb hányadban megvalósuló önellátás érdekében a fehérjében gazdag növények – mint amilyen a szója – termesztését különböző programokon keresztül ösztönzik, a fehérjehiány megszüntetése hosszú távú stratégiai célként szolgál. A termelés volumenének növekedésével az import várhatóan nem szüntethető meg teljesen, azonban mérsékelhető az unió országainak kiszolgáltatottsága. A hüvelyes növények, így a szója nagyobb területen történő termelése egyúttal jól szolgálja a fenntartható és több növénykultúrára alapozó mezőgazdasági termelés kialakításának stratégiai céljait is.

Az Európai Unió szójatermesztésének tárgyalásakor nem lehet megkerülni a genetikailag módosított (GMO) fajták termesztésének kérdését. A jelenleg importált szójatermékek döntő mennyisége, mintegy 90-95%-a GMO fajta, amit GMO technológiával állítanak elő, ami az unió területén az a gazdálkodók számára tiltott. Az Európai Unió döntéshozói, de a közvélemény is láthatóan elkötelezett a genetikailag módosított termesztési technológia további tiltása mellett, így a gazdálkodók számára továbbra is csak genetikai módosítástól mentes fajták termesztésére lesz lehetőség.

A szója vetésterületének növekedése szakmai választ adhat a szántóföldi növénytermesztés előtt álló kihívásokra.

A hazai szójatermesztés

A szója hazai vetésterületére jelentős, akár egyik évről a másikra tapasztalható területi ingadozás jellemző, azonban termesztése általában hatvan- és hetvenezer hektár közötti területen történik. Az ingadozás oka az évjárati hatásokon túl a vetéséhez kötött támogatások alakulása. Bár a termesztés jelenleg leginkább a Nyugat- és Dél-Dunántúlon történik, az ország termőterületeinek nagyobb hányada is alkalmas lenne erre a célra. A lehetőségeket beszűkíti, hogy a szárazabb termőtájakon az öntözés elengedhetetlen a megfelelő hozamok biztonságos eléréséhez, amiért olyan nagy intenzitással termelt növénykultúrákkal (pl. csemegekukorica) kell a szójának megküzdenie, amelyekkel komoly árbevételt érhetnek el a termesztők.

Azonban a szójára mindenképpen perspektivikus növényként kell tekintenünk. A jelenlegi kedvezőtlen folyamatok mellett, amilyen például a vetésforgó beszűkülése, a gazdálkodóknak piacképes, egyben a termelésbe könnyen beilleszthető alternatívát kell keresniük. A szójáról pedig bátran elmondható, hogy ezeknek a kritériumoknak tökéletesen megfelel. A vetésforgóba könnyen beilleszthető, mi több, jó elővetemények számít, termesztése a meglévő munkagépparkkal általában gond nélkül megvalósítható. A növény gazdaságossági szempontból sem okoz csalódást, termése könnyen és jó áron értékesíthető, kiváló megtérülést biztosít. Ráadásul a termesztéséhez köthető támogatások tovább növelik termesztésének jövedelmezőségét.

Ezért hosszabb távon mindenképpen arra lehet számítani, hogy a szója vetésterülete és így jelentősége is növekedni fog hazánkban a szántóföldi növénytermesztésben. Mint minden növényfajnál, így e kultúra esetében is meghatározóak a köztermesztésben lévő fajták genetikai alapjai, mert sikerek kizárólag a helyi adottságoknak megfelelő fajták alkalmazásával érhetők el.

Szójapiaci körképünk további részében válaszadóink kifejtik, miben tudják segíteni a szójatermesztők munkáját, és ehhez milyen fajtákat ajánlanak számukra.

Szójanemesítők és szójafajták

RAGT Vetőmag Kft.

Az RAGT hagyományosan igen komoly energiát fektet nemesítési programjaiba, célja, hogy kutatási-fejlesztési tevékenységén keresztül részletes termesztési irányelveket, valamint kiváló fajtákat biztosítson a szójatermesztők számára. A nemesítési célok között kiemelt fontosságú az új fajták aszálytűrésének fokozása, ami nélkül a hazai viszonyok közepette egyetlen szója sem lehet sikeres. Ezen túl a magas hozam és kiemelkedő minőség természetesen továbbra is óriási jelentőséggel bír, de a betegségekkel szembeni fokozott ellenálló képesség, valamint az alacsony pergési veszteség is mint nemesítési cél fogalmazódik meg.

Biztos sikerre terem a szójaMózes Petra termékmenedzser

Mózer Petra, az RAGT vetőmagmenedzsere elmondta, hogy széles kínálatának köszönhetően az RAGT hazánk teljes területére tud az adott termőhelyi adottságoknak megfelelő, kiemelkedő termőképességű, egyben magas fehérjetartalmú fajtát ajánlani. Ezek csak abban az esetben kerülhetnek a piacra, ha a kísérletek során bebizonyosodott, hogy üzemi körülmények között is megállják majd a helyüket. Ezt a munkát igazolja vissza a cég fajtáinak gyors hazai térhódítása, ami jól mutatja, hogy a magyar szójatermesztők is keresik a modern genetikai alapokkal bíró, magas termésszintet biztosító fajtákat.

Az RAGT szójafajtái, valamint az azokat forgalmazó licencpartnerek:

RGT Salsa

Karyon Kft.

RGT Suedina

Gabonakutató Nonprofit Kft.

RGT Stumpa

Lajtamag Kft., Margittasziget '92 Kft., Karyon Kft.

RGT Sefora

Axereal Hungary Kft.

RGT Scala

Axereal Hungary Kft., Lajtamag Kft., Margittasziget '92 Kft.

RGT Sicilia

Axereal Hungary Kft.

RGT Speeda

KITE Zrt.

RGT Shama

Margittasziget'92 Kft.

RGT Suza

Pannon-Mag-Agrár Kft.

RGT Stocata

Pannon-Mag-Agrár Kft.

RGT Straviata

Axereal Hungary Kft.

Az RAGT széles kínálatában a szójatermesztők már jelenleg is megtalálhatják a számukra legelőnyösebb tulajdonságokkal bíró fajtákat, azonban nemesítési erőfeszítéseiknek köszönhetően évről évre új ajánlattal jelentkeznek e területen is.

Kiemelés: A fajtanemesítés eredményeinek köszönhetően a szója ma már az ország jelentős területén eredményesen termeszthető.

RWA Magyarország Kft.

Az RWA Magyarország Kft. szójakínálatát a hazai piaci igényeknek megfelelően állította össze, olyan fajtákból, amelyek mindegyikét kiváló genetikai tulajdonságok jellemeznek. Ezek nagy termőképességgel, magas fehérjetartalommal és kiváló elágazódási képességekkel bírnak, és ezek a tulajdonságok stresszes körülmények között is érvényre jutnak. Nemesítési céljaik között első helyen szerepel a szélsőséges időjárási körülményekkel szembeni ellenálló képesség kialakítása, valamint hogy a kiemelkedő terméspotenciál és fehérjetartalom ilyen viszonyok mellett is biztosított legyen. Ezt a törekvést jól mutatja, hogy az ajánlatukban megtalálható szójafajták a hazai kísérletekben rendre dobogós helyen végeznek. Ilyen a korai, magas, féldeterminált növekedésű Ezra, amely hazánk összes szójatermő vidékén sikeresen termeszthető. Jó állóképesség és nagyon magas termőképesség jellemzi, ezért éréscsoportjának legjobb termőképességű fajtája.

Biztos sikerre terem a szójaKovács-Fodor Elizabet vetőmagportfólió menedzser

A korai éréscsoport tagja az Orakel PZO, amelynek egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy magas termőképessége aszályos körülmények között is érvényre jut. Ezen túl gyors kezdeti fejlődése, jó állóképessége, valamint kedvező növénykórtani tulajdonságai érdemelnek figyelmet. A nagyon korai éréscsoport újdonsága az ES Compositor, amely versenytársai közül nagyon magas termőképességével, állóképességével, valamint kiugróan jó növénykórtani tulajdonságaival emelkedik ki.

SAATEN-UNION Hungária Kft.

A SAATEN-UNION elsődleges célja, hogy a szójatermesztők számára olyan fajtaválasztékot biztosítson, amelyből kiválaszthatják a saját termőhelyi adottságaiknak leginkább megfelelő nagy termőképességű, egyben biztonságosan termeszthető szóját. Ehhez különböző tenyészidejű, a hazai termesztési viszonyokhoz jól alkalmazkodó, a termesztési elvárásokhoz biztonságosan adaptálható fajtákat tart a kínálatában.

Biztos sikerre terem a szójaVarga Gábor Termékfejlesztő

Nemesítői munkájuk során a termőképesség mellett nagy figyelmet fordítanak a fajták alkalmazkodóképességére, termésstabilitására, kedvező beltartalmi értékeire, valamint veszteségmentes betakaríthatóságának biztosítására. Varga Gábor, a cég termékfejlesztője elmondta, hogy a felsorolt kritériumok mindegyikének megfelel az idei év újdonsága, a hazai előállítású, korai SURAJA, amelynek termése még hosszan tartó csapadékmentes körülmények között is stabilan magas. Jó alkalmazkodóképességű, elsősorban az ország déli és középső részén termeszthető, agronómiai és növénykórtani tulajdonságai kiválóak. Az igen korai éréscsoportba tartozik a közepesen magas, determinált növekedésű POCAHONTAS, amely hazánk valamennyi, szójatermesztésre alkalmas régiójában termeszthető. Nagy évjárati és termőhelyi stabilitásának köszönhetően termése kiemelkedő. Az igen korai-korai éréscsoport tagja a PAULA, amely rövid tenyészidejének köszönhetően az ország egész területén biztonságos választást jelent. Kiemelkedő hozamát stressztűrő képességének, valamint annak köszönheti, hogy miközben igen jól kompenzál és termékenyül, pergésre nem hajlamos. Rendkívüli produktivitása, valamint kimagasló fehérjetartalma miatt érdemel figyelmet a YAKARI. Ez a szója determinált típusú, generatív fajta, amely kiváló állóképességű, pergésre nem hajlamos. Korai érésidejének köszönhetően az ország egész területén, még az északi termőtájakon is eredményesen termeszthető. A középkorai éréscsoport tagja az ANANDA, amelynek különlegessége, hogy egyesíti a korai fajták előnyeit a középérésűek kimagasló termőképességével. Ez a közepesen magas, kiváló állóképességű szója nagy biztonsággal választható az ország minden termőtáján.

A szántóföldi növénytermesztésben a jövő a változásról szól, ezt minden érintett érzi, legyen akár gazdálkodó, inputanyag- vagy terménykereskedő, esetleg feldolgozó. Új szemléletre, új technológiákra és új növénykultúrákra van szükség a fenntartható és kellő jövedelmet termelő gazdálkodás megvalósításához. A szója termesztése ezekben a változásokban fontos szerephez juthat, ezért érdemes nagyobb figyelmet szentelni ennek az értékes növénynek.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: szója, szójatermesztés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Országos Jégkármérséklő Rendszer – mozgalmas szezonkezdés

Már az idei védekezési szezon első hetében bizonyított a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által működtetett Országos ...