TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.435,53 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.567,17 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 68.437,43 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.382,91 Ft (tonna)
Repcemag: 173.966,47 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.650,66 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,06000
USD: 358,25000
CHF: 403,53000
GBP: 463,15000
Hirdetés
Miért hasznos a baktériumos talajoltást vetés előtt?

Miért hasznos a baktériumos talajoltást vetés előtt?

Növénytermesztés - 2023.10.16

A mezőgazdasági termelés sikerességének alapja a termőföld, mégsem fordítunk rá kellő figyelmet. A helytelen talajműveléssel, és túlzott műtrágya és okszerűtlen növényvédő szer felhasználással eljutottunk odáig, hogy amíg 1 kg talaj épül, újraéled, addig 17 kg talaj állapota romlik le.

A jelen helyzet is azt mutatja, hogy gazdaságosság az egyik legfontosabb szempont a növénytermesztésben. Hosszútávon a mikrobiológiai készítmények használata kulcsa lehet a rentábilis mezőgazdaságnak.

A szerves trágyázás csökkenése mellett a műtrágyák egyoldalú használatával a mezőgazdasági területeink elkezdtek kimerülni. Az okszerűtlen megmunkálás hatására a felső réteg tönkrement, ami a talajélet és a humusztartalom csökkenését vonja maga után.

A talaj termékenységét a változatos talajélet biztosítja

A különböző baktériumokat, gombákat, mikrobiális közösségeket tartalmazó mikrobiológiai készítmények talajoltással történő kijuttatásával nagymértékben segíthetjük a talajélet aktivitását és ezzel a talajok minőségének javulását. Ezen készítmények olyan mikrobákat tartalmaznak, melyek optimális életteret találnak például a növényi gyökerek zónájában, ahol tevékenységükkel hozzájárulnak többek között a terméshozam növeléséhez is. Különböző tápelemekkel látják el növényt, nitrogént kötnek és a kötött formában lévő foszfort és káliumot teszik felvehetővé. Emellett számos más elem elérésében segítenek a készítményekben lévő baktériumok: a cink és a vas mellett különböző vitaminokat és egyéb mikroelemeket tudnak a növények számára biztosítani.

A mikrobiológiai termékek használatával a talajok szervesanyag-, vagyis humusztartalmát is tudjuk növelni: a készítmények olyan mikroorganizmusokat tartalmaznak, amik segítik a talajéletet és a humifikációt. A termékekben előfordulnak olyan baktériumtörzsek, melyek nyálkaszerű, ún. exopoliszacharidot (EPS) termelnek, amivel támogatják a talajszemcsék képződését, a talaj épülését. Ennek köszönhetően javul a talaj szerkezete, jobbá válik a vízmegtartó képessége és hőháztartása. Vízhiányos időszakban jobban bírják a növények a szárazságot. A több éves talajoltás hatására tapasztalhatóan változik a talaj ellenállóképessége, könnyebb művelni a földet, így kevesebb gázolaj fogy.

Miért hasznos a baktériumos talajoltást vetés előtt?

A több éves talajoltás hatására javul a talajszerkezet, könnyebb a művelés

Nem elhanyagolható a talajoltó készítmények biokontroll hatása sem: alkalmazásukkal elősegítjük a növények ellenállóképességét a legkülönbözőbb kórokozókkal, továbbá az abiotikus stresszfaktorokkal szemben. Vannak olyan törzsek, melyek ún. sziderofor termelő képességgel rendelkeznek, ami azt jelzi, hogy kórokozó gombák (pl. fuzárium , szklerotínia, …) szaporodását képesek gátolni. Ez egy természetes biológiai folyamat, mely képes a talaj- és növényegészséget támogatni.

A talajegészséget jelző néhány kulcsfontosságú mikrobacsoport és szerepük (BIRÓ, BARANYAI, 2018 nyomán)

Ugyanakkor a talajoltó termékekben lévő baktériumtörzsek növényi hormon-szerű anyagokkal (pl. indolecetsav) támogatják a csírázó növényt és későbbi erőteljesebb gyökérzet kialakítását, illetve a gyökérszőrök nagyobb abszorpciós kapacitásának növelését.

Miért hasznos a baktériumos talajoltást vetés előtt?

A növényi hormon-szerű anyagok támogatják a növekedését

Összefoglalva a baktériumos talajoltással a talajélet célzott gazdagítását érhetjük el. Ennek eredményeként javul a talajszerkezet, növekedik a szervesanyag tartalom. Magasabb termésátlagokat, jobb minőséget kaphatunk. Egészségesebb lesz a talaj és a növényállomány is és gazdaságosabban termelhetünk.

A Magyar Talajvédelmi Szövetség Tagjainak talajoltó baktérium készítményei garantált minőségűek és bizonyították hatékonyságukat! Bővebb információkért érdeklődjön az alábbi elérhetőségeket.

Címkék: talajoltás, termőföld, talajművelés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hogyan lesz idén diónk

A dióburok-fúrólégy károsítása egyre nagyobb problémát jelent a kiskertekben is. A karácsonyi diós bejgli került ...