TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Hírek, információk a szántóföldről - Az esőre váró repcetáblák

Hírek, információk a szántóföldről - Az esőre váró repcetáblák

Növénytermesztés - 2023.09.26

Az elmúlt napokban az ország jelentős része kaphatott olyan mennyiségű csapadékot, amely már elegendő lehet az eddig esetleg elfekvő repcemagok keléséhez. Sok területen ugyanis a talaj alacsony nedvességtartalma miatt eddig nem kezdődött meg az állomány egyöntetű csírázása és kelése.

Azokon a területeken azonban, amelyekre elegendő csapadék érkezett, netán a terület öntözésre került, már jó állományokat is látni. Amelyekben meg is kezdődött a repcében tipikusan károsító rovarok kártétele, így a növényvédelmi munkák is, a rovarölő permetezések mellett az állományok gyomirtása, sőt, rövidesen a regulálása is. Ennek megfelelően heti cikkajánlónkban egy olyan írást ajánlunk olvasóink figyelmébe, amely az őszi időszak rovarkártevőit mutatja be képekben.

Ez történt a szántókon egy évvel ezelőtt

NapiKép 2022.09.22.

Hírek, információk a szántóföldről - Az esőre váró repcetáblák

A napraforgótermesztők, főként azok, akik az Alföldön gazdálkodnak, gyakran találkozhatnak a táblájukban a mezei nyulak károkozásával. Az a tábla adottságától, a napraforgóállomány tavaszi fejlődési ütemétől és persze a nyúlállomány nagyságától függően gyakran a katasztrofális, a tábla újravetését is szükségessé tevő szintet is elérhet. Ha ezt el is kerüljük, a károkozás kisebb vagy nagyobb mértékben, de szinte biztosan megtörténik, amit jól mutat a növények elágazódása is. A gyakran foltszerűen mutatkozó kártétel mértékét az álló napraforgóban nehéz megítélni, azonban a tarlón ez egyértelműen megmutatkozik. Elegendő csupán az elágazó töveket keresnünk. Bár maga az elágazódás jellemző lehet egyes fajtákra is, vagy az a gyomirtás következménye is lehet, azonban, ha több, közel azonos vastagságú szárat képzett a tő, az a nyúlkárra utal, ugyanis a vad „visszacsípte” a növényt, leharapta a tenyészőcsúcsot. Az elágazások képzése ezt követően, a megmaradó nóduszból indult el.

NapiKép 2022.09.23.

Hírek, információk a szántóföldről - Az esőre váró repcetáblák

Az elmúlt év ősze helyenként erős levéltetűfertőzést hozott az őszi kalászosokban. Ez nem is akkor vált egyértelművé, hanem - különösen az őszi árpa vetésekben - tavasszal, amikor megjelentek a sárguló, vírusfertőzött növényekből álló foltok a táblákban, amelyek a vírusvektor levéltetvek szívogatása nyomán betegedtek meg a gabonavírusokkal. Erre emlékezve érdemes az idei évben már a kezdetektől fogva figyelemmel kísérnünk az árpaállományok levéltetvekkel való fertőződését és szükség esetén be kell avatkoznunk.

NapiKép 2022.09.24.

Hírek, információk a szántóföldről - Az esőre váró repcetáblák

A gyapottok-bagolylepkével és kártételével gyakran foglalkozunk itt a KárKép hírlevélben, lévén, hogy komoly károkozásra képes kártevőről van szó. Károsítása elsősorban a kukoricatáblákon jelentkezik, de egyes évjáratokban az a napraforgót is érintheti. Extrém esetben a lombozatot is akár, de jellemzően inkább a tányért, ahol a pikkelylevelek alatt találhatjuk meg a hernyókat. Az idei évben az ilyen típusú kártétel nem okozott problémát, általában véve is csupán alacsony egyedszámmal volt jelen a kártevő a nyári időszakban.

Mit találunk most a földeken

NapiKép 2023.09.19.

Hírek, információk a szántóföldről - Az esőre váró repcetáblák

A híradásokat olvasva gyakran találkozhatunk azzal a hírrel, ami szerint kiugróan jó kukoricatermés várható az idei évben. Ami, látva az alföldi kukoricatáblák jó részét, nehezen értelmezhető állítás. Persze, a termés várhatóan nem lesz rossz, lényegesen jobb lesz, mint volt tavaly, de a kiugró volta erősen kérdéses. A csapadékosabb termőtájakon természetesen mutathatnak lényegesen jobb képet a kukoricatáblák, a vetésterületből azonban nem kis hányad terül el a szárazabb országrészekben, amelynek termése az országos átlagot alighanem inkább csak alulról közelíti majd.

NapiKép 2023.09.21.

Hírek, információk a szántóföldről - Az esőre váró repcetáblák

A csapadékosabb területeken vagy az öntözött táblákon szépen fejlődnek a repceállományok, amelyekben megjelentek már a kártevők is. Sokak által talán kevéssé ismert a gyepi hangya és annak repcében kialakuló károkozása. A soron haladó kártétel eleinte a növények hervadásában, lankadásában mutatkozik meg, amelyet akár a tő pusztulása is követhet. A hangyák ugyanis elhámozgatják a tövek gyökerének, gyökérnyaki részének szöveteit, esetleg át is rághatják a károsított növényi részt. A kártétel a táblákon kisebb-nagyobb üres sorszakaszok, csupasz foltok kialakulásához vezethet, amely hihetetlen módon, de elérheti azt a szintet, amely már a termés mennyiségében is megmutatkozhat.

NapiKép 2023.09.24.

Hírek, információk a szántóföldről - Az esőre váró repcetáblák

Bár talán az elmúlt napok csapadékosabb időjárása megoldotta a problémát és kellően beáztatta a magágyat ahhoz, hogy meginduljon a repce kelése, de ezért érdemes néhány szót ejteni a témáról. A korábban elvetett repcék nagy része porba került, ami miatt a magok elfeküdtek a talajban. Helyenként érkezhettek olyan kisebb esők, amik egyes magok csírázásához vezettek. Mivel azonban az érkező csapadék nem áztatta át kellő mértékben és mélységben a magágyat, az újra kiszáradó talajban ezek a csírák elhaltak, kialakult az „alászáradás” jelensége. Az, hogy ez milyen mértékű volt egy adott területen, hogy vezethet-e a termés mennyiségét befolyásoló tőhiányhoz, az csupán az állomány teljes kelését követően ítélhető majd meg.

A szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi szezon során igyekszünk minden nap friss, aktuális, szakmai tartalmú képeket mutatni az érdeklődők számára az ott történtekről. Kérjük, ezekért látogasson el a www.agrarunió.hu weboldalra és keresse őket a NapiKép menüpont alatt.

Az elmúlt hét legnépszerűbb Facebook-bejegyzése

Hírek, információk a szántóföldről - Az esőre váró repcetáblák

Az elmúlt hét legnagyobb olvasottságot elérő bejegyzése a már elvetett, de vízhiány miatt csírázásnak nem induló repcével, valamint az „alászáradás” jelenségével foglalkozott. A bejegyzés IDE kattintva olvasható.

Heti cikk

Hírek, információk a szántóföldről - Az esőre váró repcetáblák

A repce a rovarkártevők által igencsak kedvelt szántóföldi növényünk, amelyekből bőségesen jut az őszi időszakra is. Ezekkel foglalkozik egy korábbi írásunk, amely IDE kattintva olvasható.

A szántóföldi növénytermesztésben és növényvédelemben történtekről, érdekességekről, tanulságokról rendszeresen jelennek meg bejegyzéseink Facebook- és Instagram-fiókjainkban is. Csatlakozzon a KárKép követőihez ezeken a felületeken is!

Címkék: repce, napraforgó, nyúlkár napraforgóban, levéltetvek, gyapottok-bagolylepke, gyepi hangya, alászáradás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megszülettek az európai gazdatüntetések első eredményei

A gazdák európai szintű összefogásának hatására az Európai Bizottság néhány területen újragondolta a Közös ...