TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
A Corteva magyarországi termelési üzemében jelenleg is zajlik a kukoricahibridek betakarítása az európai gazdák kiszolgálása érdekében

A Corteva magyarországi termelési üzemében jelenleg is zajlik a kukoricahibridek betakarítása az európai gazdák kiszolgálása érdekében

Növénytermesztés - 2023.09.21

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat augusztusban kezdte meg a betakarítási szezont, mely során 4 országban, 9600 hektárnyi kukoricát takarítanak be, melyet a vállalat legnagyobb európai vetőmagfeldolgozó üzemében, Szarvason dolgoznak fel. Az itt előállított hibridek részben a magyarországi piacot szolgálják ki, de 25 európai és Európán kívüli országba is exportálnak majd.

A Corteva Agriscience a világ egyik vezető vetőmag előállító vállalata, amely a Pioneer közel egy évszázados tapasztalatára és tudására épít. A Pioneer volt az egyik első vállalat, amely 1926-ban hibrideket hozott forgalomba a világon. Erre a gazdag örökségre építve a vállalat azóta is a vetőmag szegmens élvonalában van, és a mezőgazdasági tudomány és technológia legújabb vívmányait ötvözve kiváló minőségű és nagy hozamú prémium vetőmagokat állít elő a gazdálkodók számára. A 16,5 millió dolláros zöldmezős beruházással épült szarvasi vetőmagüzem 1996-ban kezdte meg működését, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően azóta is a legmodernebb technológiával felszerelve biztosítja a Pioneer® vetőmagok magas minőségét és elérhetőségét a gazdálkodók számára.

"Az agrárgazdaságban minden év más és izgalmas, különösen az, hogy milyen eredményekkel és hozamokkal zárhatjuk a szezont. Az ezévi időjárásnak és agronómusaink szakmai munkájának köszönhetően az eddigi eredmények jó szántóföldi terméshozamokat és jó minőségű vetőmagokat mutatnak, amelyek a vetőmagtermelés minősége és hatékonysága szempontjából kiemelkedő eredményeket hozhatnak. Magyarország egyértelműen jó úton halad a vetőmag üzletág tekintetében, elsősorban a csapat erőfeszítéseinek és a támogató időjárásnak köszönhetően. A hatékony agronómiai gyakorlatok alkalmazása lehetővé tette, hogy a Corteva Pioneer® vonalakban rejlő nagy terméspotenciál mennyiségi és mérhető módon bontakozzon ki" - mondta Gesztesi László, a Corteva Agriscience magyarországi termelési igazgatója.

A vetőmagtermesztés a nemesítési folyamatokkal kezdődik, amelynek során a vállalat kutatói gondosan megvizsgálják, kiválasztják és keresztezik a legjobb tulajdonságokkal rendelkező növényeket. A kiválasztott növényeket ezután precíziós gazdálkodási technikákkal termesztik és gondozzák, hogy optimális körülmények között fejlődjenek. A növények fejlődése során a vállalat szakértői folyamatosan figyelemmel kísérik és mérik az egyes hibridek jellemzőit, hogy a legjobb minőségű vetőmagokat állítsák elő.

"A betakarítás során a vállalat különös figyelmet fordít a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre. A vetőmag előállításban az optimális betakarítási nedvesség a siker egyik kulcsa. A megfelelő betakarításkori nedvesség megválasztása és annak szinten tartása biztosítja a pergésmentes betakarítást és a csövek sérülési kockázatának minimalizálását. Mindemellett az optimális szemnedvességgel történő betakarítás jelentősen csökkentheti a szárítási időt, ami hatékonysági és fenntarthatósági szempontból is fontos tényező” – mondta el Czinkoczky Csaba, a Corteva magyarországi termelési egységének vetőmagelőállítási vezetője.

A tapasztalt szakemberek gondosan ellenőrzik a nedvességtartalmat, hogy a kukoricát optimális időben és érési állapotban takarítsák be, majd zöldcsöves formában szállítsák a szarvasi üzem fosztógépeire, végül a válogatón keresztül a szárítókamrákba. "Az idén megtermelt morzsolt vetőmag 84 silóban kerül elhelyezésre egészen addig, míg optimálisan méretezve, valamint a Corteva modern és fejlett csávázási technológiáit alkalmazva el nem indul a végső felhasználóhoz" - tette hozzá Zakar Mihály, a Corteva magyarországi üzemének vezetője.

A Corteva betakarítási munkája során tanúsított elhivatottsága és megbízható szakértelme a mezőgazdaság fenntartható fejlődését szolgálja, amely jelentősen hozzájárul a magyar agrárszektor erősödéséhez.

Címkék: corteva agriscience, vetőmag, kukorica
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Végkiárusítással egybekötött Black Friday Genezis Műtrágya ...

Felhívjuk minden kedves mezőgazdasági termelő figyelmét, hogy az őszi szezon legjobb árán most vásárolhat a Genezis ...