TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Hírek, információk a szántóföldről - Gyomnövény-e a kövér porcsin?

Hírek, információk a szántóföldről - Gyomnövény-e a kövér porcsin?

Növénytermesztés - 2023.09.13

Kelésnek indultak a repcevetések, sok táblán sorolnak máris a növények.

A korábban e helyen már említett kártevők mellett állandó problémát jelent az őszi időszakban az árvakelésű gabona, olyankor, ha a repce a vetésforgóban kalászos után kerül. Mivel ez az esetek túlnyomó többségében így történik, nem maradhat el, sőt, az időnként szükséges ismétlődő beavatkozás miatt, nem maradhatnak el az ávekelés elleni gyomirtó beavatkozások. Heti cikkajánlónkban egy, a témával foglalkozó írásunkat ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Ez történt a szántókon egy évvel ezelőtt

NapiKép 2022.09.04.

Hírek, információk a szántóföldről - Gyomnövény-e a kövér porcsin?

A kukorica lepkekártevőinek (kukoricamoly, gyapottok-bagolylepke) lárvái az érőfélben lévő kukoricacsöveken is károsíthatnak. Gyakran találkozhatunk azzal, hogy a csuhéleveleket lebontva a szemeken bemélyedő vagy akár csutkáig hatoló rágásnyomokat találunk. Ilyen esetekben a szemek alacsony nedvességtartalma miatt másodlagos fertőzés többnyire már nem történik meg, ezeken a sérüléseken keresztül gombafertőzés már ritkábban érheti a csövet. Ez természetesen csapadékossá váló időjárási körülmények között, vagy elhúzódó betakarítás során megváltozhat.

NapiKép 2022.09.07.

Hírek, információk a szántóföldről - Gyomnövény-e a kövér porcsin?

A gabona árvakelés kezelése a repcetermesztés állandó őszi kihívásai közé tartozik abban az esetben, ha a repce vetése kalászos gabona után történik. Az árvakelés sokszor együtt kel a kultúrnövénnyel, amelyet gyorsabb és intenzívebb növekedésével képes fizikailag is elnyomni. De, ha ez nem is történne meg, komoly konkurenciát jelent a vízért és tápanyagokért folytatott versengésben. Ráadásul arra sem számíthatunk, hogy a téli fagyok miatt eltűnne az állományból, ezért sem maradhat el a vele szemben időben elvégzett védekezés.

NapiKép 2022.09.10.

Hírek, információk a szántóföldről - Gyomnövény-e a kövér porcsin?

Ritkán, sajnos talán túlságosan is ritkán esik szó az arankáról, e parazita növényünk -sőt növényeink, hiszen két faja is károsíthat- jelenlétéről, terjedéséről. Időnként megdöbbentően nagy kiterjedésű, arankával beszőtt, sárguló foltokat láthatunk a földutak mentén, a ruderáliákon. De, az is előfordulhat, hogy a művelt területen is nagy foltokban jelennek meg. Sajnos nagyon ritka, hogy védekezés nyomaira bukkannánk, ami alól egyedül a lucernatelepítések lehetnek kivételek, azokon időnként látható, hogy igyekezett tenni a fertőzés ellen a terület gazdája. Könnyen lehet, hogy nagyobb figyelmet érdemelnének ezek a terjedőben lévő parazita növényeink, mint amit jelenleg kapnak.

Mit találunk most a földeken

NapiKép 2023.09.06.

Hírek, információk a szántóföldről - Gyomnövény-e a kövér porcsin?

A mezei pocok egyre nagyobb gondokat okoz az ország keleti-délkelti területein. Felszaporodása már a tavaszi időszaktól kezdődően érzékelhető volt, ami mostanra már-már gradációs szintet ért el. Károkozása megmutatkozik a még álló kapásokban (kukorica, napraforgó), valamit a képen is látható lucernásokban is. Az ősziek vetése és kelése előtt érdemes elvégezni a kártevő elleni védekezést, mert nagyon komoly károk következhetnek be ennek elmaradása esetén. Erre a célra november 16-ig szükséghelyzeti engedéllyel rendelkezik egy klórfacinon tartalmú, valamint állandó felhasználásra több cink-foszfid hatóanyagú készítmény.

NapiKép 2023.09.07.

Hírek, információk a szántóföldről - Gyomnövény-e a kövér porcsin?

A napraforgótáblákról oly jól ismert hamuszürke szárkorhadás, avagy makrofominás megbetegedés (Macrophomina phaseolina) megjelenhet a kukoricatáblákon is. Ez a rendkívül széles tápnövénykörrel rendelkező gombabetegség ugyanis ebben a fontos növénykultúránkban is képes megbetegedést okozni. Ennek következménye kényszerérés, a növények rendkívüli gyorsasággal bekövetkező leszáradása, esetleg szártörés is lehet. A szártövet megvágva láthatóvá váló elszürkült bélszövet már utalhat e kórokozóra, de ha megtaláljuk tömegesen megjelenő, apró, fekete mikroszkleróciumait is, biztosak lehetünk a fertőzés megtörténtében.

NapiKép 2023.09.11.

Hírek, információk a szántóföldről - Gyomnövény-e a kövér porcsin?

Ahogy sorolnak a repcevetések, úgy jelennek meg bennük azok a melegkedvelő gyomnövények is, amelyekhez inkább a tavaszi, nyári időszakban vagyunk szokva. Ezek pl. a libatop- és disznóparéjfajok, a csattanó maszlag. Kelésük sokszor olyan tömeges, amely már veszélyeztetheti repceállományunk fejlődését is. A mind hosszabb és melegebb őszi időjárás és a sokszor csak nagyon későn megérkező fagyok miatt károsításuk hosszú időn át jelentkezhet. Ezért nem szabad arra várnunk, hogy „majd úgyis kifagynak”, repcénk töretlen fejlődése érdekében érdemes beavatkoznunk.

A szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi szezon során igyekszünk minden nap friss, aktuális, szakmai tartalmú képeket mutatni az érdeklődők számára az ott történtekről. Kérjük, ezekért látogasson el a www.agrarunió.hu weboldalra és keresse őket a NapiKép menüpont alatt.

Az elmúlt hét legnépszerűbb Facebook-bejegyzése

Hírek, információk a szántóföldről - Gyomnövény-e a kövér porcsin?

Az elmúlt hét legnagyobb látogatottságot, sőt elsöprő érdeklődést kiérdemlő bejegyzése a kövér porcsinnal foglalkozott. Ezúttal nem is bejegyzés tartalma az érdekes, hanem az a több száz hozzászólás, amelyből kiderül, mennyire eltérő módon ítéljük meg ezt a növényt. A bejegyzés IDE kattintva érhető el.

Heti cikk

Hírek, információk a szántóföldről - Gyomnövény-e a kövér porcsin?

Heti cikkajánlónkban ezúttal egy olyan írást ajánlunk olvasóink figyelmébe, amely a repcevetésekben megjelenő gabona árvakeléssel, az ellene történő védekezéssel foglalkozik. A cikk az AgrárUnió Magazin augusztus-szeptemberi számában jelent meg, de IDE kattintva Ön is elolvashatja.

A szántóföldi növénytermesztésben és növényvédelemben történtekről, érdekességekről, tanulságokról rendszeresen jelennek meg bejegyzéseink Facebook- és Instagram-fiókjainkban is. Csatlakozzon a KárKép követőihez ezeken a felületeken is!

Címkék: kukorica, lucerna, kukorica lepkekártevői, aranka, mezei pocok, makrofominás megbetegedés kukoricában, hamuszürke szárkorhadás, macrophomina phaseolina, kövér porcsin
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A kormány a szőlőtermelők és a borászok mellett áll

Kihívásokból van elég a szőlő- és borágazatban, de a magyar kormány – ahogy eddig, úgy a jövőben is – a ...