TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Szakmai Ártalom Podcast: kalászos körkép III.

Szakmai Ártalom Podcast: kalászos körkép III.

Növénytermesztés - 2023.08.12

Szakmai Ártalom a BASF-től: ez a FarmMester – Szántóföldszakmai Műhely Facebook-csoport agrár-tematikájú tartalma, amelyben neves szakértők vitatják meg a mezőgazdaság aktuális, legfontosabb kérdéseit.

A formabontó sorozat Kalászos Körkép trilógiája most érkezett záró epizódjához, ahol többek között az őszi kalászosokról, tájékoztató árakról, a vetőmagpiaci kilátásokról, helyes vetőmagválasztásról, csávázási lehetőségekről kérdezte a podcast adás házigazdája Blum Zoltánt, a SAATEN UNION ügyvezetőjét és Bakos Péter Kenézt, a MARTON GENETICS kereskedelmi igazgatóját. 

Őszi árpa – a termelők tapasztalata

A 2023-as szezon, jelesül az őszi árpa értékelésével kezdődött az adás. Blum Zoltán elöljáróban azt fejtette ki, hogy a 2023-as évet értékelve érdemes egy kicsit 2022-re visszatekinteni: nagyon speciális év volt a tavalyi, mind az akkori termelési tapasztalatok, mind pedig a terménypiacon kialakult helyzet egy erőteljes reakciót váltott ki a termelőkből. Számottevően növelték ugyanis az őszi kalászosok vetésterületét, s ezen belül is kiugró volt az őszi árpa; a tavalyi mintegy 330 ezer hektárról az idén 390 ezer hektárra nőtt a vetésterület. Ha pedig visszanézünk az 5-6 évvel korábbi időszakokra, akkor közelebb állt a 200 ezer hektárhoz. Összességében az árpának az elmúlt években felfutó időszaka volt, talán azért is, mert más kalászos fajokkal szemben alacsonyabb költségszinten, a nyári aszály előtt, időben betakarítva jó terméseredményeket lehetett vele elérni. Ráadásul a minőségi átvétel szempontjából kevesebb kritériumot kellett teljesíteni – bár, ahogyan a 2023-as év is mutatta, vannak évjáratok, amikor ezzel a kevés kritériummal is gond lehet. Alapvetően jónak tűnő állományok, bíztató vegetatív tömeget hozó táblák terméseredménye a termelői várakozástól elmaradt, sok esetben jelentősen is. Összességében 5–5,5 tonna/hektár között lesz majd az országos átlag. Sok esetben gondok adódtak a hektolitersúllyal is, ami kihatással lehet az átvételi árra – ami amúgy is rendkívül alacsony szintre került az elmúlt évekhez képest. Mindent egybevetve a termelők tapasztalata az árpát illetően nem túl optimista, de azért az elmúlt években az árpa mindig jól teljesített –, sok esetben jobban, mint az őszi búza – fogalmazott Blum Zoltán, hozzátéve, hogy ezt érdemes is átgondolni, amikor a jövőt illetően születnek termelői döntések.

Őszi búza – szerényebb eredmények

Az őszi búza hozamokról, a termés minőségéről, az idei tapasztalatokról beszélt Bakos Péter Kenéz a podcast adásban. A malmi búza hozama igen szórt, jellemzően 5 és 10 tonna közöttiek a termésátlagok. A vetőmag búza átlagtermés közel 7 tonna/hektár az ország különböző régióiban. Az árpához hasonlóan a búzából is – akár malmi, akár vetőmag – 1–1,5 tonnával kevesebb termett, mint amennyit a termelő várt az állománytól. Ami a minőségét illeti, általánosságban mind a hektolitertömegben, mind pedig a fehérje- és a nedvessikér tartalomban is a vártnál sokkal szerényebb eredmények születtek. Ennek következményeként a betakarított búzatermésnek egy tekintélyes hányada takarmány- illetve euro minőségű kategóriába sorolható. Lényegesen kisebb az a mennyiség, ami a malmi búza, illetve a jó malmi búza kategória szintet megüti.

A termelő számol

Mi lesz jövőre, hogyan alakulhat a kalászosok vetésterülete 2024-re?  A szakember szerint alapvető tényező a vetésforgó betartása. Emellett a termelő számol, és aszerint dönt, hogy melyik növényfaj várható hektáronkénti árbevétele hozza meg neki a legjobb eredményt. Ugyanakkor az adott év teljesítménye, tapasztalatai nagymértékben befolyásolják a termelőt a választásában. A három nagy kalászos faj, az árpa, a búza és a tritikálé esetében az árpa töretlen területnövekedése az árak, a negatív tapasztalatok miatt várhatóan csökkenni fog, a magas szintből korrigál; a búza szinten marad, vagy kicsit csökken; a tritikálé vetésterülete feltehetően nem változik.

Milyen minőségű vetőmag várható? Amint a beszélgetés során elhangzott, az idei évben nem lesz gond az ellátással, a vetőmag előállító területek is növekedtek. Őszi búza esetében a tavalyi évhez képest 20 százalékkal, őszi árpánál pedig közel 40 százalékkal nagyobb a szaporítóterület.  

A Vetőmag Szövetség által közzétett tájékoztató árakról is szó esett. Őszi búza esetében ez 158.000 Ft/tonna + ÁFA – tavaly ez 246.100 forint volt. Az őszi árpa tájékoztató ára az idén elszakad az őszi búzáétól:  141.000 Ft/tonna + ÁFA. Természetesen a mindenkori üzleti felek egymás közötti egyezsége határozza majd meg a tényleges piaci árat.

A fajtaválasztást befolyásoló tényezők – klímaváltozás, betegségek – kapcsán a vetésidő megválasztásáról, új, rezisztens fajták megjelenéséről, majd a fémzárolt vetőmag fontosságáról beszélgettek a szakemberek, kiemelve a minőség– biztonság–nyomon-követhetőség hármas tényezőt, mint fő értéket.

A továbbiakban a csávázásról, a termelőknek javasolt fajtákról, újdonságokról esett szó a podcast adásban, amely elérhető itt: https://linktr.ee/szakmaiartalom

Címkék: búza, őszi búza, árpa, őszi árpa, kalászos, gabona
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

AMAZONE – Új Precea vontatott szemenkénti vetőgép 6 m ...

Az AMAZONE egy új terméktípust vezet be a vontatott szemenkénti vetőgépek termékcsoportjában. A 6 m munkaszélességű ...