TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Savanyítani kell a meszes, szikes talajokat!

Savanyítani kell a meszes, szikes talajokat!

Növénytermesztés - 2023.08.04

Nagyon sok terület válik egyre meszesebbé, gyakran szikessé is. Ezekben a talajokban a növényeket hamarabb eléri az aszály, gyakori a súlyos terméselmaradás. Gyenge a növények olajtartalma, elmarad a fehérje- vagy sikértartalom. Hamarabb felsül a kukorica, a napraforgó, kiritkul a lucerna, és nitrogénkötő növény nehezen termeszthető.   

Az okok szinte mindig a túlzott lúgosságra, több esetben a magas nátriumtartalomra vezethetőek vissza. 

A magas kémhatású talajokban (pH > 7,5) az alsó ábra is mutatja, töredékére csökken a foszfor- (P) felvétel, lecsökken a talaj kálium- (K) és magnézium- (Mg) szolgáltató képessége.  Ezekből az elemekből több 100 kg/ha a növény igénye, és hiányuk gyenge gyökeresedést, aszályérzékenységet és akár 50–70%-os terméselmaradást is okozhat.

Savanyítani kell a meszes, szikes talajokat!

A túlzott lúgosság sajnos a legtöbb mikroelemre is negatív kihatással van. Az ilyen talajokon gyenge a növények vas-, mangán-, bór-, de cink- és rézellátottsága is. A fémek általában a növényben zajló biokémiai folyamatokat szabályoznák. A mikroelemhiány miatt lelassul a növény fotoszintézise, növekedése, a szemek nem tudnak kitelni. A növény csak sárgászöld színben „szenved”, és a legkisebb stresszre is kényszerérésbe fordul. 

Karikában látható a tápanyagok felvehetősége a lúgos talajokon. A foszfor-, a bór-, a mangán-, a vas- és a cink-ellátottság a töredékére csökken. 

A magas kémhatást kiváltó elemek, mint a kalcium, amelyet sok esetben a nátrium feldúsulása is fokoz, nagyon domináns tápanyagok. Szinte minden más tápanyagra is kihatással vannak. Hiába teszünk ki tökéletes vízoldható műtrágyát, azok rövid ideig fejtik ki hatásukat. A bennük lévő tápanyagot is „megeszi-leköti” a talaj, és a növény nem tudja már hasznosítani. Az ilyen meszes-lúgos talajokon éppúgy a „talajjavítás” lesz az egyik legfontosabb agrotechnológia, mint a savanyú talajokon a meszezés. 
 

Savanyítani kell a meszes, szikes talajokat!

1. kép. A magnézium hiánya akár 80%-kal kisebb gyökértömeget eredményez (2. oszlop)

 

Savanyítani kell a meszes, szikes talajokat!
2. kép. Súlyos magnézium-, vashiány esetén már a megtermékenyülés is jelentősen csökkenhet 
 

Savanyítani kell a meszes, szikes talajokat!

3. kép. A vashiány miatt a szója képtelen lesz nitrogént kötni
 

Savanyítani kell a meszes, szikes talajokat!
4. kép. A magnézium hiánya a magas hőmérsékleten egyre súlyosabb depressziót okoz a növénynek

 

Savanyítani kell, csökkenteni a talajok pH-értékét! 
Szinte mindenki tudja, hogy a legtöbb műtrágya savanyítja a talajt. Erősen savanyító műtrágya a karbamid, az ammónium-szulfát, az UAN-oldat, de még a kálisó vagy DAP is savakat hagy a talajban. Ezeknél viszont nagyságrendekkel jobb és hosszan tartó hatást fejt ki az elemi kén. 

Lúgos talajon miért nem szeret a nitrogénkötő növény?
A nitrogénkötő növények, mint a szója, a lucerna vagy a herefélék kimondottan érzékenyek a vas, a foszfor, a magnézium, a kén és a molibdén vagy a kobalt hiányára. A lúgos-meszes talajokon az előbb felsorolt elemek többsége a növény számára nagyon nehezen felvehető. Így vontatott a fejlődés, kiritkul az állomány és sikertelen lesz a termesztés. 

Savanyítani kell a meszes, szikes talajokat!

Savanyítani kell a meszes, szikes talajokat!

5-6. kép. Nitrogén- és kénhiány, amelyet a nitrogénkötés elmaradása okoz 

Kén, amely „savazza” a talajt! 
Az elemi kén kijuttatásával több „legyet is ütünk” egy csapásra. Az ilyen lúgos-meszes talajok szinte mindig kénhiányosak. A növények kén nélkül nem tudják a nitrogént sem felvenni, vékonyabb lesz a viaszréteg a levélen, és a fehérje-, olajsavtartalom is gyenge marad. A kén tehát az egyik legfontosabb tápanyag. Az elemi ként granulált formában kijuttatva és sekélyen bedolgozva, lassan, akár két évig is eltartva – fog oldódni. Kénes savak képződnek, amelyek jelentősen csökkentik a talaj kémhatását (pH). A csökkenő talaj-pH-n pedig jelentősen növekszik a foszfor, a vas, a magnézium, számos mikroelem és a kijuttatott nitrogén felvehetősége.

Granulált kénre egy jó példa!
A Velencei-tó déli részén granulált kénnel, magas sótartalmú, szikesedésbe hajló, meszes területet kezeltünk. Tavaly több mint 300 hektárra juttattunk ki granulált ként, 120–150 kg/ha dózisban. 

A 2022–2023-as tenyészidőszakban a terület a kén mellett csak nitrogént kapott (nem volt foszfor, kálium stb.) kijuttatva. 

Savanyítani kell a meszes, szikes talajokat!

Savanyítani kell a meszes, szikes talajokat!

Savanyítani kell a meszes, szikes talajokat!

7-8-9. kép. A terület granulált ként kapott kora ősszel és csak nitrogénnel kezelt növények 

Gyönyörűek a növények!
Nagyon szép lett a repce, a búza, az árpa, a borsó, de még a tavaszi vetésű kukorica és napraforgó is. A levelek tápanyagtartalmát június elején mértük. A változás hihetetlen volt. Minden tápanyag értéke ott van, ahol a „nagykönyvben” megírták. Szerencsénk volt idén a sok esővel, de évek óta kénezünk táblákat, és az eredmények mindig hasonlóak. 

Kinek érdemes-e kénezni? 
Mindenekelőtt azoknak, akik meszes, lúgos 7 pH fölötti talajon termelnek. Ha földrajzilag nézem, akkor a Győr–Szeged vonaltól 80–80 km-re, észak-dél sávban található nagyon sok lúgos talaj. 

A granulált elemi kén – Vulcan Profi Smax – hagyományos műtrágyaszóróval kijuttatható. Használatával megállíthatjuk a talajok lúgosodását, csökkenthetjük a szikesedést. Bőségesen lesz kén a növényben, ami javítja a növény nitrogénfelvételét és stressz- és aszálytűrését. 

Savanyítani kell a meszes, szikes talajokat!

www.vulcanagro.hu

 

Címkék: talajsavanyítás, talaj ph csökkentés, VulcanAgro Kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Tovább erősítette relatív pozícióját a MATE a QS agrártudományi ...

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem az idei esztendőben is 151-200. helyezést ért el a világ egyik ...