TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Növényvédelem a kiskertben

Növényvédelem a kiskertben

Növénytermesztés - 2023.07.04

A kártevők, kórokozók és gyomok a házikertben is sok fejfájást okoznak. A teljesség igénye nélkül nézzünk meg közelebbről néhány gyakori károsítót és az ellenük való védekezési lehetőségeinket.

Aki már találkozott a tarackbúzával, valószínűleg tudja, hogy ez a növény tarackkal terjed. Na de mi a manó az a tarack? A tarack módosult föld alatti hajtás, melyen rügyeket találhatunk, ahonnan alkalomadtán kihajt a növény és elkezdi élvezni a napsütés adta lehetőséget a fotoszintézisre. A tarackkal való terjedés előnye, hogy a növény megsokszorozza saját magát, nem szükséges ivaros szaporodás (persze magot is nevel), hogy átvegye a hatalmat a többi növény felett. Ha ez még mind nem lenne elég, olyan allelopatikus anyagot termel, amely más növények csírázását és fejlődését gátolja. Szóval nincs egyszerű dolgunk, ha az irtására adjuk a fejünket.

Hogyan szabadulhatunk meg a tarackbúzától?*

  1. Csak akkor nyúljunk a föld alatti hajtásrendszerhez, ha az egészet el kívánjuk távolítani. Ez a legjobb megoldás. A kiszedett tarackbúza nálunk bejegyzett lakcímkártyáját helyezzük át a túlvilágra, de semmiképpen se a komposztra vagy bárhova, ahol le tudna gyökerezni. A nem kedvelt szomszédhoz átdobni sem jó ötlet, mert még visszaköszönhet.
  2. A folyamatos kaszálással kimeríthetjük a növény föld alatti tartalékait, de ez egy kínkeservesen hosszadalmas művelet, amitől csak a tarackbúza anyja fog csuklani hónapokig. A kihajtott tarackbúzát azonnal le kell vágni, mert ha elkezd fotoszintetizálni, akkor veszett fejsze nyele…
  3. Drasztikusabb megoldás az egész fertőzött rész felszántása, felásása, amivel ki tudjuk forgatni a növény tarackjait, mivel azok csak a felső 5-15 cm-es talajmélységben találhatóak meg. Ezután a növényi maradványokat küldjük a purgatóriumba.
  4. A talaj teljes takarása esetén minden ott élő növénytől megszabadulunk, de legalább a tarackbúzától is.
  5. Kémiai eszközeink is vannak. A sok szitokszóval emlegetett totális gyomirtó szer, a glifozát lezárhatja a tarackbúzával folytatott küzdelmünket. Mivel a növény ősszel már a tarackokba építi be a tartalék tápanyagait, a glifozát pedig a növényben a gyökér irányába halad, az ekkor elvégzett kezeléssel a tarackok pusztulását tesszük lehetővé.

Minden megoldás esetében mérlegelni kell tehát, hogy mit nyerünk és milyen áron, de ez egy ilyen aljas gyomnövény, akit mindezek az áldozatok nem érdekelnek.

ezt lábjegyzetként kellene valahogy elhelyezni

* Az irodalmi alátámasztást remek könyvek szolgáltatták:

Hunyadi Károly – Béres Imre – Kazinczi Gabriella: Gyomnövények, gyombiológia, gyomirtás

Benécsné dr. Bárdi Gabriella – Hartmann Ferenc – Radvány Béla – Szentey László: Veszélyes 48

A kiszedett tarackbúza nálunk bejegyzett lakcímkártyáját helyezzük át a túlvilágra, de semmiképpen se a komposztra vagy bárhova, ahol le tudna gyökerezni.

A zöldségimádó gyapottok-bagolylepke

Szomorú tapasztalat, amikor zöldségszedés közben lárvaürülékkel vannak telehintve a paradicsom levelei és a termései. Ekkor már sejteni lehet, hogy ki a bűnös, aki pedig nem más, mint a gyapottok-bagolylepke hernyója. Tovább nézelődve meg is találjuk a lyukat a paradicsomon, amelyen berágta magát, ekkor a termés már ki van odvasítva. Az ilyen lyukas zöldségbe nem szabad könnyelműen beleharapni, ugyanis csak egy rosszabb van annál, ha hernyót találunk benne. Az, ha egy fél hernyót találunk benne.

Növényvédelem a kiskertben

Gyapottokbagolylepke hernyójának kártétele

Ez a lepkefaj igen nagy problémát okoz a bogyós zöldségeken és a csemegekukoricán. A gyapottok-bagolylepke úgynevezett terméskártevő, tehát pont azt szereti, amit mi is elfogyasztanánk. A lepke hatalmas távolságokat tud megtenni, ezért a megelőzést nehéz elképzelni, mert bárhonnan odakerülhet hozzánk. Még azt is hozzá kell tennem a bűnlajstromához, hogy, mivel megsérti a termés felületét, másodlagos kórokozóknak is teret enged. Én személy szerint nem tanácsolom a kártevő elleni permetezést, mivel a rovarölő szerek élelmezés-egészségügyi várakozási ideje elég hosszú, meghiúsítva a termés elfogyasztását. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a hernyó védetten él a bogyóban, ezért bármilyen növényvédő szerrel nehéz lenne elérni. Le kell szedegetni a gyapottok-bagolylepkével fertőzött termést, hogy ne tudjon átmenni a következő bogyóra, a baromfiudvar lakói pedig nagyon fognak örülni a fehérjében gazdag zöldségnek. A lepkék rajzását és tojásrakásának idejét feromoncsapdázással nyomon lehet követni, így meg tudjuk határozni a tojásrakás előtti védekezés időpontját, de ez házikertben nem feltétlenül indokolt. Vannak olyan esetek, hogy meg kell barátkoznunk a környezetünkben élő kártevőkkel, hiszen általában hagynak nekünk néhány falatot.

A gyapottok-bagolylepke úgynevezett terméskártevő, tehát pont azt szereti, amit mi is elfogyasztanánk.

A liszteskéről

A káposztabolhákkal szemben a liszteske szégyenlősebb, nem olyan feltűnő a jelenléte, mivel a levelek fonákán tengeti napjait. Ha kicsit megmozgatjuk a káposzták leveleit, fehér felhőként, egyszerre felreppennek, de sajnos visszajönnek. A liszteskék igen kicsi rovarok, körülbelül 1,5 mm nagyságúak, kis termetüket a testük lisztes bevonatával kompenzálják, amellyel védik magukat. Egy évben több nemzedékük fejlődik ki, és nem is mindig van szükségük a hagyományos fiú-lány kapcsolatra az egyedszám növekedéshez, mivel szűznemzéssel is képesek szaporodni. Üvegházakban akár egész évben is károsíthatnak. De milyen kártételre számíthatunk a liszteskétől?

Növényvédelem a kiskertben

A liszteske a szívogatásával közvetlen kárt okoz, vírusvektorként pedig betegségeket terjeszt

Amilyen pici rovarról van szó, annál nagyobb gondot okozhat, ugyanis a lárva és az imágó is szívogatja a leveleket, amelyek így sárgulnak, elhalnak, majd lehullanak. Maga a kártevő nem válogatós, szinte minden zöldséget szeret, amit mi is. Szívogatása során mézharmatot választ ki, amelyen olykor a korompenész is megtelepszik. Ez a gomba ugyan nem károsítja a növényt, viszont a fotoszintetikus felület csökkenését okozza. Amit még mindenképpen meg kell említeni a tényfeltárás során, hogy a liszteske növényi vírusokat terjeszt.

Az ellene való védekezést kimondottan komplikálttá teszi, hogy védett helyen, a fonákon helyezkedik el, így nehéz elérni. Házikertben a liszteske ellen klorantraniliprol hatóanyagú készítmény és a deltametrin engedélyezett káposztafélékben, dísznövényeknél pedig az abamektin.
Szerző: Tóth Fanni Enikő

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Újabb segítség a gazdáknak - Magasabb jövedéki adó ...

A kormány újabb intézkedéssel segíti a gazdákat. Megjelent az a kormányrendelet, amely rögzíti, hogy 2024. május ...