TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,90000
USD: 357,25000
CHF: 402,54000
GBP: 465,46000
Hirdetés
Ha a toxinmentes kukorica a cél

Ha a toxinmentes kukorica a cél

Növénytermesztés - 2023.07.10

A kártevők elleni védekezés a termés mennyisége és a minősége szempontjából is minden esetben megtérül

Visszatekintve a szántóföldi növénytermesztésben előző évben történtekre, túlzás nélkül állíthatjuk, hogy nincs könnyű helyzetben az ágazat. Általános a bizonytalanság a gazdálkodók körében, aminek egyik következménye a kukorica vetésterületének csökkenése. Ebben az aszály miatti terméskieséstől, valamint a termés esetleges toxinszennyezés miatti értékesíti nehézségeitől való félelem egyaránt szerepet játszik.

A kukoricatermesztés jövedelmezőségét a termesztéstechnológia elemei együttesen képesek biztosítani, amelyek között előkelő helyen szerepel a lepkekártevők elleni eredményes védekezés. Ebben a kukoricatermesztők mind növényvédelmi technológia, mind szaktanácsadás terén számíthatnak az FMC-Agro szakmai támogatására. A cég a toxinok jelentette probléma kezelésére kínált megoldásáról Ary Krisztina területi szakmérnök ad tájékoztatást.

Kártevők és kártételük

A kukorica termesztéstechnológiájának több olyan eleme ismert, amelyeken keresztül terméskiesést vagy minőségromlást szenvedhetnek el a kukoricatermesztők. Ezek között kevés olyan található, amely egyszerre okozhatja mindkettőt, azonban a kukoricamoly, valamint a gyapottok-bagolylepke ide tartozik. Az előző évben szokatlanul nagy számban tapasztalt aszpergilluszos csőfertőzés (1. kép), valamint az annak következményeképpen kialakuló magas aflatoxin-tartalom ráirányította a figyelmet e fajok szerepére a termés toxinszennyeződésének kialakulásában.

Ha a toxinmentes kukorica a cél

1. kép: Aszpergilluszos csőfertőzés tünetei

A kukoricamoly lárvájának kukoricaszárban okozott kártétele egyszerre idéz elő víz és tápanyagforgalmi zavarokat. Ugyanakkor a csövet és a fejlődő szemeket érintő kártételével utat nyithat a csőfertőző kórokozók számára, ami magában hordozza a termés gombatoxinokkal történő szennyeződésének veszélyét.

A gyapottok-bagolylepke kártétele az esetek döntő többségében a kukoricacsövet érinti. A csővégen jelentkező kiterjedt rágása miatt sérült szemek, a károsítása során felhalmozódó, állandóan nedves, nehezen kiszáradó rágcsálék ideális körülményeket teremtenek a csövet fertőző kórokozók számára.

Annak ellenére, hogy a két említett kártevő életmódja eltérő, van egy fontos közös vonásuk, amely alapjaiban határozza meg az ellenük történő védekezés hatékonyságát. Ez a rejtett módon történő károsítás, mert amíg a kukoricamoly lárvája főként a szár belsejében, a gyapottok-bagolylepke hernyója a cső végén, a csuhélevelek védelmében fejlődik és károsít. Ezért a hatékony védekezéshez olyan hatóanyagra van szükség, amellyel elérhetjük őket, tartózkodjanak a növény bármely részén. Nem könnyű feladat, azonban a Coragen® 20 SC képes megfelelni ennek a kihívásnak!

Coragen®, a kukorica lepkekártevői elleni védekezés alapkészítménye.

Coragen®, a megoldás

A Coragen® 20 SC a kukoricatermesztők között népszerű, gyakran alkalmazott rovarölő készítmény, ami nem véletlen, hiszen olyan növényvédelmi problémák hatékony megoldása kötődik e termékhez, mint amilyen a kukorica lepkekártevőinek károsítása. Minek is köszönhető ez a hatékonyság?

A Coragen® 20 SC hatóanyaga, a klorantraniliprol összetett módon fejti ki hatását, érdemi tojásölő tulajdonsága mellett hatékony a fenti kártevők lárváinak minden fejlődési alakjával szemben (2. kép). Egyszerre rendelkezik kontakt és felszívódó hatásmóddal, a növény nedvkeringésébe kerülve jól szállítódik, így a rejtett módon károsító lárvákat is eléri, tartózkodjanak azok a szár belsejében vagy a csővégeken. Miután a lárvák érintkezésbe kerülnek a hatóanyaggal, vagy azt táplálkozásuk során felveszik, kártételük rövid időn belül megáll, a továbbiakban nem károsítják már növényeinket. Hosszú hatástartama lehetővé teszi rugalmas alkalmazását, segítségével „összevárhatjuk” a kukorica mindkét lepkekártevőjének állományban történő megjelenését. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Ha a toxinmentes kukorica a cél

2. kép: A Coragen® 20 SC hatása a gyapotok-bagolylepke lárváira a kezelés harmadik napján

A kukoricamoly elleni védekezés általános megközelítése, amikor a kezelés a rajzáscsúcsot követően 6-8 napon belül, a tömeges lárvakelés időszakában történik meg. A Coragen® 20 SC hosszú hatástartamának köszönhetően azonban lehetőség nyílik arra, hogy a védekezést akár 2-3 héttel is elcsúsztatva, azt július első felében elvégezve a már betelepülő gyapottok-bagolylepkék ellen is védekezzünk. Ezzel a megoldással egyetlen kezeléssel, egyidejűleg tudjuk megvédeni állományunkat e két kártevő kártételével szemben. A későbbiekben, amennyiben a kártevők rajzása elhúzódna vagy a vándorló gyapottok-bagolylepke nagy számban telepedne be a kukoricánkba, egy ismételt kezeléssel a teljes szezonra biztosíthatjuk annak védelmét. Azonban a jó hatékonyságú védekezéshez pontos információkkal kell rendelkeznünk a kártevők megjelenéséről, rajzásuk alakulásáról. A kukoricatermesztők ebben is számíthatnak az FMC-Agro támogatására, az Arc™ farm intelligence rovarmonitoring-alkalmazáson keresztül hozzájuthatnak a szükséges információkhoz.

Az FMC-Agro gyakorlatra szabott szakmai segítséget nyújt partnereinek a lepkekártevők elleni küzdelemben.

Szakmai támogatás a gyakorlatban

Az FMC-Agro az előző évben indította el az ingyenesen igénybe vehető Arc™ farm intelligence rovarmonitoring-alkalmazását (3. kép), amely országos lefedettségű csapdahálózat adatai alapján ad valós idejű információt e kártevők megjelenéséről, felszaporodásuk, valamint rajzásuk alakulásáról. Az alkalmazás által nyújtott szolgáltatások ebben az évben tovább bővülnek. Felhasználói már időjárási adatokhoz, valamint csapdaszintű előrejelzéshez is hozzájutnak, de egy olyan üzenetközpont is a rendelkezésükre áll, amelyen keresztül közvetlen kapcsolatba léphetnek az FMC-Agro területileg illetékes munkatársával.

Ha a toxinmentes kukorica a cél

3. kép: Az Arc™ farm intelligence alkalmazásban fogási adatok és azok feldolgozásából származó előrejelzések is találhatók

Az FMC-Agro nagy hangsúlyt fektet arra, hogy segítse gazdálkodó partnereit a lepkekártevők elleni védekezésben. Területi munkatársai konkrét, gyakorlati értékkel bíró segítséget nyújtanak számukra, ami kiterjed a kártevők táblaszintű fertőzésének felmérésétől kezdve a védekezés optimális időpontjának meghatározásán keresztül olyan gyakorlatias kérdésekig, mint a felhasználandó permetlé mennyisége vagy a tankkombináció keverhetőségi kérdései. Ezért az FMC-Agro arra biztatja partnereit, hogy keressék munkatársaikat, mert használható, gyakorlatias segítséget fognak kapni tőlük.

Megéri? Megtérül?

Egy növényvédelmi beavatkozásnál alapvető kérdés, hogy annak költségei megtérülnek-e. A kukorica lepkekártevői elleni védekezés a Coragen® 20 SC készítmény felhasználásán alapuló technológia esetében ez biztosra vehető. A kártevők mennyiségi és minőségi kárt egyaránt okozhatnak, azonban ez egy okszerű és jól kivitelezett növényvédelmi technológiával elkerülhető. Ez mennyiségi oldalon akár 1,5 tonnányi termés megmentését is jelentheti egy hektáron, de jelentős hatással lesz a minőség alakulására is.

Az elmúlt év történései a kukoricában is ráirányították a figyelmet a csőfertőző gombabetegségek miatt kialakuló toxinfelhalmozódásra. Míg a korábbiakban a nedvesebb és hűvösebb évjáratokban megjelenő fuzáriumfertőzés, valamint az annak nyomán felhalmozódó gombatoxinok jelentettek problémát, ezekhez jelentőségében felzárkózott a főként száraz, meleg, sőt forró évjáratokban fertőző aszpergilluszfajok által termelt aflatoxin termésben való megjelenése. Mindez azt jelenti, hogy minden évjáratban, legyen az száraz vagy csapadékos, a kukoricaállomány ki van téve olyan csőfertőző gombabetegség támadásának, ami végül toxinfelhalmozódáshoz vezethet. E fertőzésben a vetett hibrid tulajdonságain túl meghatározó jelentőségű a csövet és a szemeket érő rovarkártétel, az nyit kaput e kórokozók fertőzésének. Ezért a kérdés nem az, hogy megtérül-e a rovarkártételt kizáró, a Coragen® 20 SC felhasználásán alapuló technológia, hanem az, hogy a megtérülés milyen mértékű!
Szerző: AgrárUnió

Címkék: kukorica, toxin, kukoricamoly, gyapotok-bagolylepke, coragen, fmc-agro
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Generációváltás a drónos növényvédelemben - DJI Agras T25 és T50

A permeteződrónok hatalmas fejlődésen mentek keresztül az elmúlt időben. A jól bevált DJI Agras T10-es és T30-as ...