TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Repce védelme természetes módon

Repce védelme természetes módon

Növénytermesztés - 2023.07.05

Nagy hatékonyságú növényi alapú készítmények a gyakorlatban

Repce védelme természetes módon

A Natur Biokál növénykondicionáló termékeket Magyarországon gyártják. Három különböző összetételű termék készül, melyek teljesen vegyszermentesek. Ezeket különböző gyógynövényekből állítják össze, melyet termálvízben áztatnak, melyhez biohumuszt, fahamut, illóolajokat és egyéb ásványi anyagokat adnak. Az egész tenyészidő folyamán alkalmazható, még az érésben is, mert élelmezésügyi várakozási ideje nincs. Minden készítmény használható biotermesztésben is.

Deák István Csongrád-Csanád vármegyei növényvédelmi szakmérnök, szaktanácsadó évek óta használja a Natur Biokál termékeket. Tapasztalatairól Sipos József egyetemi docens kérdezte.

– Mire használható ez a termékcsalád?

– Ez a növénykondicionáló-család gyakorlatilag minden növénykultúra esetében hatásos, a hatás kifejtése a rendszeres használaton alapul. A Biokál 01 elsősorban a gombagátló tulajdonságairól ismert, a Biokál 02 termék fahamutartalmának köszönhetően magasabb káliumtartalommal bír, míg a Biokál 01M termék a gyógynövényeknek köszönhetően főként a rovarriasztásban segít.

– Miért pont repcében kezdted használni a készítményt?

– Nagy fejtörést okoz a repce növényvédelme a beporzó rovarok miatt. Egyik ismerősöm mesélt a Biokál termékcsalád hatásáról, ezért kipróbáltam. Amikor kiderült, hogy ezek a termékek ártalmatlanok a beporzókra, még pozitívabban álltam hozzá, ugyanis én a méhek védelmének megrögzött híve vagyok.

– Melyik terméket juttattad ki?

– A Natur Biokál 01M-es terméket használtam. Ez a termék a gyógynövényes összetétele miatt a rovarriasztásban nagy segítséget nyújthat, az általános növénykondicionáláson kívül.

– Mikor és mekkora dózisban juttattad ki a terméket?

– Egy alkalommal, 10 liter/ha dózisban a repce csillagbimbós állapotában juttattuk ki méhkímélő technológiával, mert a méhek védelme számomra nagyon fontos. A repcefénybogár és az ormányosok mennyisége a kártételi küszöbérték alá csökkent, így nem kellett kémiai növényvédelmet végezünk a területen. A pozitív tapasztalatok láttán közel 100 hektáron alkalmaztam a Biokál 01M terméket, már a második szezonban.

– Meghozta a várt eredményt?

– Igen, mert nem kellett növényvédő szert használni, illetve azon túl, hogy elriasztotta a repcefénybogarat és az ormányosokat a területről, a repce kondícióját is javította. Sőt idén az Agrár Ökológiai Programban is részt veszünk, ahol ennek a termékcsaládnak a használata egy pontot ér.

– Ha már az AÖP-t említetted! A vállalásokat miként teljesíted?

– A területek egy részén a Biokál termékek használatával egy pontot kapok, a másik pontot egy jó gyakorlattal fogom teljesíteni. A maradék területemen Biogent fogok használni, már harmadik éve használom. Ez egy mikrobiológiai készítmény, így két pontot lehet a használatával szerezni, így ezzel teljesítve is lesz a vállalás.

– Mire használod a Biogent? Hogyan kell alkalmazni?

– Ez egy szárbontó készítmény extrákkal. Aratás után kell a tarlóra kijuttatni. Az alkalmazása nagyon egyszerű, 1 kg/ha dózisban kell 150-300 liter vízzel kipermeteznük a területre.

– Mi a hatása, mik azok az extrák?

– A termék formulázásának köszönhetően – nedvesíthető por – nem szükséges a gyors bedolgozás. A termékben található baktérium, a Bacillus licheniformis nitrogént köt a levegőből, ezáltal a talajnak természetes nitrogénpótlást biztosít. Ez az utóvetemény esetében látványos, mert egyenletesebb kelés, nagyobb gyökértömeg és zöldebb állomány figyelhető meg. A Biogen alkalmazása után a talaj morzsalékosabb lesz, könnyebben kezelhetővé válik, humusztartalma növekszik. A szalma-, szármaradványok gyorsabb bomlásában segít, ezáltal a száron megtelepedő kórokozók és kártevők nem tudnak áttelelni és felszaporodni, gyakorlatilag megszűnik az életterük.

– Köszönöm a sok hasznos információt, további sikeres gazdálkodást kívánok!

A Biokál termékcsalád termékeiről és a Biogenről bővebb felvilágosítás a www.naturbiokal.hu oldalon és a 06-30/747-62-17-es telefonszámon érhető el.

Repce védelme természetes módon

Címkék: repce, natur biokál, növénykondicionáló
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ismertető a támogatási programokhoz – AKG, AÖP – kapcsolódó ...

A különböző támogatási programokban tiltott, valamint az azokban felhasználható növényvédő szer ...