TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Modern genetika és szakmai támogatás a KWS-től

Modern genetika és szakmai támogatás a KWS-től

Növénytermesztés - 2023.07.03

A maximális termésre képes, ellenálló fajtákból álló vetőmagkínálat évről évre frissül

A KWS bő tíz éve jelent meg hazánkban a kalászos gabonák piacán. Az eltelt idő alatt jelentős pozíciót sikerült elérnie, ami egyaránt köszönhető fajtái genetikai alapjainak, azok rendkívül alapos előzetes értékelésének, valamint a bővülő agroszerviznek, amelyet a Betamag-Trade Kft munkatársai biztosítanak.

A KWS nagy hangsúlyt helyez arra, hogy fajtáival mindig a lehető legújabb nemesítési eredményeket biztosítsa. A modern genetikai alapokon túl a gabonatermesztők számára biztonságot jelent az is, hogy mire egy fajta kereskedelmi forgalomba kerül, igen alapos, éveken át tartó vizsgálatok során kell bizonyítania tudását. Ezt szolgálja az a négy országra (Magyarország, Bulgária, Szerbia, Románia) kiterjedő tenyészkerti hálózat, amely országonként két-két helyen vizsgálja a fajtajelöltek tudását. Ez a munka hazánkban Iregszemcsén és Jászboldogházán zajlik, ahol azokat a Nébih által is alkalmazott hivatalos metódus szerint értékelik. Csak azok a fajták kerülhetnek köztermesztésbe, amelyek legalább három éven át bizonyítják kiemelkedő, minden fontos szempontra kiterjedő tudásukat.

Kiemelés: Kalászosfajta-kínálatának folyamatos megújításával a KWS mindig a legújabb nemesítési eredményeit nyújtja a gabonatermesztők számára.

Megújul az őszibúza-portfólió

A KWS őszibúza-kínálatában jelenleg a portfólió megújítása zajlik, ennek jegyében az idei évben öt új fajta érkezik. A bőtermő és malmi kategória egyik képviselője a KWS EXTREM. Ez az alacsony szalmájú, megdőlésre nem hajlamos, szálkás búza nevéhez méltóan extrém magas termőképességgel bír. Fontos jellemzője az erőteljes fiatalkori fejlődés, a korai kalászhányás, virágzás és érés. Értékes tulajdonsága, hogy kevésbé csapadékos területeken is sikeresen termeszthető. Kórtani jellemzői jók, a fuzáriumos fertőzéssel szemben erőteljes ellenálló képességgel bír. Termését magas fehérje- és sikértartalom, valamint A2-B1 farinográfos értékek jellemzik.

Modern genetika és szakmai támogatás a KWS-től

Ugyancsak a bőtermő és malmi kategóriát erősíti a KWS FLEXUM, amely nagy kalászmérettel rendelkező, szálkás búzafajta. Jellemzői közé tartozik kiemelkedő termőképessége, valamint hogy jó állóképességének köszönhetően megdőlésre kevéssé hajlamos. Télállósága, stressztűrése kiváló, mint ahogyan bokrosodóképessége is. Kórtani tulajdonságai kiemelkedőek, egészséges lombozatát az érés végéig megőrzi. Termése magas fehérje- és sikértartalom, valamint hektolitersúly mellett takarítható be, farinográfos értékei az A2-B1 tartományba esnek.

Már a bőtermő kategóriába érkezik a KWS SPHERE, amely egyike a legnagyobb termőképességű új fajtáknak. Magas szalmájú, tar kalászú, középkorai virágzás és érés jellemzi. Télállósága kiváló, a tél elmúltával indulása gyors, tavaszi növekedése erőteljes. Kórtani tulajdonságai kiemelkedőek, erős toleranciával bír a barna- és sárgarozsdával szemben, miközben a szeptóriás levélfoltosságra sem érzékeny és a fuzáriumos fertőzéssel szemben is jól ellenáll. Termését B1-B2 farinográfos értékek jellemzik, fehérjetartalma magas, sikértartalma és hektolitersúlya közepes-magas.

Modern genetika és szakmai támogatás a KWS-től

Ugyancsak nagy termőképesség jellemzi a KWS ULTIM fajtát, amely szálkás kalászú, alacsony szalmájú, jó állóképességű. Középkorai kalászhányás, virágzás és érés, valamint kiemelkedő kórtani tulajdonságok jellemzik. Ez utóbbi a gyakorlatban a lisztharmattal és szeptóriás levélfoltossággal szembeni közepes szintű fogékonyságában, sárga- és közepes barnarozsdával szembeni erős toleranciában mutatkozik meg, miközben a fajta fuzáriumos fertőzésre nem fogékony. Termése B1-B2-es farinográfos értékek mellett közepes sikér- és fehérjetartalmú, átlagos hektolitersúllyal.

Modern genetika és szakmai támogatás a KWS-től

A bőtermő kategória új fajtája a KWS PEPLUM, ez a gyönyörű, tetszetős állományt nevelő búza. Kalászai nagyméretűek, szálkásak, szalmája alacsony, ami megdőlésre kevéssé teszi hajlamossá. Kiváló bokrosodási képessége mellett kórtani tulajdonságai is kedvezőek. Termőképességét jól mutatja, hogy a 2022-es évben végzett kísérletekben e fajta produkálta a legmagasabb termést, 13,09 tonnát hektáronként. Termése közepes fehérjetartalommal, közepes-magas sikértartalommal és hektolitersúllyal rendelkezik, miközben farinográfiás értékei a B1-B2 kategóriába esnek.

Modern genetika és szakmai támogatás a KWS-től

Új fajták az ősziárpa-vetőmagkínálatban

A KWS kalászoskínálatában kiemelt szerepet tölt be az őszi árpa, amelyben jelenleg a piac második legjelentősebb szereplője a II. szaporítási fok értékesített mennyisége alapján. Az évről évre növekvő kereslet már önmagában is mutatja, mennyire sikeres e növénykultúra jelenlegi portfoliója, mely a jövőben újabb, kiemelkedő tudású fajták érkezésével erősödik. Nem is lehetne jobban szemléltetni a világszínvonalú nemesítői program erősségét, mint a KWS TARDIS eredményeivel. Ez a 2 soros árpa tartja a legmagasabb árpatermés Guinness-rekordját, ami 14,2 tonna hektáronként! Ezzel ez tekinthető a legnagyobb termésre képes árpafajtának a világon, amihez kimagasló minőség és hektolitersúly is társul. Az eredmény 2021-ben az Egyesült Királyságban született, egy olyan termesztéstechnológiában, amelyben a kórokozókkal szembeni védelem a BASF Revysol®, Xemium® készítményein és piraklostrobin hatóanyagú termékein alapult. A fajta szármagassága közepes, állóképessége kimagasló, ezért megdőlésre nem hajlamos.

Az árpa-vetőmagkínálat új szereplője a KWS FEERIS is, amely egy 6 soros, kiemelkedő szemtermés elérésére képes takarmányárpa. Szármagassága közepes, amihez páratlan állóképesség társul, ezért megdőlésre nem hajlamos. Kalászhányása, virágzása és érése középkorai, ezzel az árpakínálat legkorábbi fajtája. Kórtani tulajdonságai kedvezőek, az árpa-törpülésvírusra rezisztens, a rinhospóriumos és helminthospóriumos fertőzéssel szemben ellenálló.

Új generációs hibrid rozs

A KWS őszirozs-kínálatába érkezik a KWS TAYO, amelyet mind a szarvasmarha-, mind a sertéstenyésztők sikeresen alkalmazhatnak állományuk takarmányozására. Ez a nagyon magas szem- és szalmatermésre képes hibrid ugyanis egyaránt alkalmas szenázsként, valamint szemesként történő hasznosításra. Közepes állománymagasság, kimagasló állóképesség jellemzi, bokrosodóképessége rendkívüli. Kórtani tulajdonságai stabilak, toleráns a lisztharmat, rinhospórium, barnarozsda, anyarozs kórokozóival szemben. Az inputanyagok, így a műtrágyák költségeinek drasztikus változásai miatt komoly előnye, hogy termelői tapasztalatok szerint a kijuttatott tápanyagokat rendkívül jól hasznosítja.

A Betamag-Trade által nyújtott igényes agroszerviz biztonságot jelent a gabonatermesztők számára.

Bővülő termékkínálat, bővülő szerviz

A Betamag-Trade Kft. nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az általuk forgalmazott, modern genetikájú fajták és hibridek szaporítóanyaga mellett minőségi szolgáltatást is biztosítson partnerei számára. Ezt szolgálja kereskedelmi csapatuk folyamatos bővülése, aminek köszönhetően a közelmúltban két új kollégájuk, az ország északnyugati régiójában Bagarus Péter, a délnyugati régiójában pedig Mirkó Dániel kezdhette meg a munkát. Fontos hangsúlyozni, hogy a cég munkatársai nem csupán értékesítők, hanem mezőgazdasági képzettséggel és gyakorlattal rendelkező, növényvédelmi kérdésekben is jártas szaktanácsadók! Feladataik közé nem csupán az értékesítés tartozik, hanem az is, hogy igény esetén végigkísérjék a termelés folyamatát és helyszíni szaktanácsadással segítsék azokat a gazdálkodókat, akik gabonatermesztésüket a KWS-genetikára alapozzák. Ezek a gazdálkodók nem csupán terméket, hanem azzal együtt minőségi szolgáltatást is kapnak!

A KWS elkötelezett kalászosvetőmag-kínálatának folyamatos megújításában, ami garantálja, hogy gazdálkodó partnerei mindig a legújabb nemesítési eredményekkel rendelkező fajtákkal dolgozhassanak. Ez a törekvés, együttesen a Betamag-Trade Kft. által biztosított minőségi szolgáltatásokkal, garanciát jelent a gazdálkodás eredményességére.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: kws, vetőmag, genetika, őszibúza, ősziárpa, rozs, hibrid
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hogyan teljesíthető, az AKG pályázattal a zöldtrágyanövény ...

Ebben az évben véget ér a VP4-10-1.1.21. kódszám alatt nyilvántartott VP AKG támogatási időszak, amely a 2022. január ...