TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
G-SEED vetőmagok az RWA-tól: osztrák minőség és elérhető árak

G-SEED vetőmagok az RWA-tól: osztrák minőség és elérhető árak

Növénytermesztés - 2023.06.21

Osztrák minőséggel és elérhető vetőmagárakkal szolgál az előttünk álló szezonban is a gazdáknak az RWA Magyarország Kft. Az agrárintegrátor cég hűségprogrammal és kedvező finanszírozási megoldásokkal is próbál segíteni partnereinek.

Hazánk egyik legnagyobb agrárintegrátora a 27 éves múltra visszatekintő RWA Magyarország Kft. A mezőgazdasági vállalkozásokat az agráriparhoz kapcsolódó termékekkel (vetőmagok, növényvédő szer, műtrágya, gázolaj, terménykereskedelem) kiszolgáló cég az osztrák Raiffeisen Ware Austria AG leányvállalata. Saját fajtaszortimenttel is rendelkezik, amely G-SEED márkanéven érhető el a piacon. Ez a gleisdorfi nemesítőházukra utal, amely bő 60 éves tapasztalattal bír a kukorica, szója, borsó és olajtök nemesítésében.

Magyarországon összesen 10 növényfaj mintegy 50 fajtája tartozik a kínálatukba (kalászosok, repce, szója, bíborhere), több mint 1500 hektár szaporítóterület integrációjával. A vetőmagfeldolgozás döntő része az Ikrényben lévő vetőmagüzemükben zajlik, ahol a külső partneri hálózatukkal együtt összesen átlagosan 5000 tonna vetőmag feldolgozását végzik.

Az RWA csoport teljes vetőmagforgalma meghaladja az évi 200 millió eurót.

Az RWA Magyarország Kft. ügyvezetője, Babiák János a Mezőfalván rendezett NAK Szántóföldi Napokon vett részt sajtóbeszélgetésen a közelmúltban. Ezen természetesen szó esett a vetőmagpiac aktuális helyzetéről is, annál is inkább, mivel a tavalyihoz hasonlóan a 2023-as év sem indult egyszerűen a magyar gazdák számára. A sok csapadék miatt a sárgarozsda számos helyen megjelent az országban, ám a gazdáknak sikerült időben „elcsípniük”, ezért Babiák János – a partneri visszajelzésekre is alapozva – nem tart minőségi problémáktól.

G-SEED vetőmagok az RWA-tól: osztrák minőség és elérhető árak

Nem igazolódott az az előzetes félelem sem, hogy idén a kukorica vetésterülete akár 20–30 százalékkal csökkenhet Magyarországon, illetve a környező államokban. Történt ugyan visszaesés, ám korántsem ilyen mértékben, és fontos visszaigazolás a termelőknek, hogy az állományok jelenleg szépen néznek ki, és mindez a napraforgóra is igaz.

A repceszezonra az RWA Magyarország Kft. 4-féle terméket kínált: a kiváló télállóságú, TuYV (tarlórépasárgaság vírus) rezisztenciával bíró ANNISTON, a masszív, robusztus, későn érő KWARK, valamint az előbbiek alapjain nyugvó AURELIA és STEWART találhatók a palettán. A beszélgetés idején (június első hetében) a repcehatár szép képet mutatott, és az RWA Magyarország Kft. várakozásai szerint a tavalyi 180–200 ezer hektár idén is elvetésre kerül majd őszi káposztarepcéből.

Őszi kalászosok terén nagy termőképességű fajtákat kínálnak, köztük a G-SEED márka jól ismert zászlóshajóit, az OBIWAN és a SOFRU fajtákat, de mellettük CAMPESINO, BERNSTEIN, KLIMA, SU JULE őszi árpa, RIPARO tritikálé és BORFURO rozs is szerepel a cég portfóliójában.

G-SEED vetőmagok az RWA-tól: osztrák minőség és elérhető árak

Visszatérő téma Magyarországon a fémzárolt vetőmagok használata, és Babiák János információi szerint 2022-ben a kalászosok 36 százalékának vetésénél használtak ilyet. A várakozások szerint ez az arány idén aligha fog növekedni, bár ez nagyban függ attól, milyenek lesznek a terményárak aratáskor. Jelenleg a helyzet nem túl biztató ezen a téren, és mivel sok gazda igyekszik megfogni a költségeket, félelmeik szerint a legtöbben ezen (is) spórolnak majd az idei évben. A trend abból a szempontból is változatlan, hogy egyre többen keresik a megváltozott klimatikus viszonyokhoz jól alkalmazkodó fajtákat, hibrideket.

„A vetőmagárak őszi alakulását most még szinte lehetetlen előre jelezni. Egyelőre mindenki tanácstalan, a tavalyi magas inputanyagárak megnyomták az előállítás költségeit, és még nálunk sem született döntés arról, hogy milyen irányba fogunk elindulni. Egy bizonyos: továbbra is az osztrák minőségre és az elérhető árakra koncentrálunk”

– jelentette ki az RWA Magyarország Kft. ügyvezetője. Gondot jelenthet az is, hogy több mint egymillió tonnás forduló készlettel megyünk neki gabonából az új szezonnak, és igen kevés az esély arra, hogy ez jelentősen csökken az aratásig. A tárolásikapacitás-problémák különösen Kelet-Magyarországon égetőek, és már rég volt példa arra, hogy idehaza is megjelenjen az aratási nyomás. A gazdáknak nagyon meg kell gondolniuk, mit és hogyan fognak elraktározni, már csak a fuvarköltségek növekedése miatt is.

Az RWA Magyarország Kft. ezért is javasolja partnereinek az előre kötést, hogy legalább amiatt ne főjön a fejük, illetve Babiák János mindenkinek a figyelmébe ajánlja a nemrég elindított hűségprogramjukat. Ennek keretében a gazdáknak a lehető legkedvezőbb finanszírozási megoldásokat ajánlják fel, ami jelenleg havi 1 százalékos kamatot jelent, de ez akár tovább is csökkenhet a helyzet kedvező alakulása esetén.

AgrárUnió

Címkék: rwa, magyarország, osztrák, minőség, integrátor, vetőmag, növényvédő szer, műtrágya, termény, finanszírozás, gázolaj
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Segítséget kapnak a gazdák a pocokinvázió elleni harcban

Az őszi csapadékos időjárás mellett a Nébih legutóbbi döntése is segítheti az ország egyre nagyobb területén ...