TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 600 Ft
Benzin ára: 580 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 379,95
USD: 347,02
CHF: 393,67
GBP: 437,56
Hirdetés
Egy forradalmi öntözőrendszer csak akkor adagolja a vizet, ha a növény „szomjas”

Egy forradalmi öntözőrendszer csak akkor adagolja a vizet, ha a növény „szomjas”

Növénytermesztés - 2023.06.19

A csepegtető öntözés megfelelő és víztakarékos megoldásnak számít, ám ezt is lehet okosabban végezni. Egy izraeli fejlesztésű rendszer csak akkor locsol, ha a növény tényleg „szomjas”.

Az izraeli Agrinoze cég szerint a növények maguk tudják a legpontosabban, mennyi vízre van szükségük a fejlődésük bizonyos fázisaiban, ezért ezen a területen bátran hagyatkozhatunk a „jelzéseikre”.

Mindez megelőzi a túlzott, szükségtelen vízfogyasztást az öntözés során, miközben a „spórolás”, vagy inkább észszerű felhasználás nem megy a terméshozam rovására. A precíziós öntözés általuk kitalált módja a műtrágyafelhasználásban is megtakarítást eredményez.

Kukorica és dinnye esetében 2,5-szeres, illetve 3-szoros hozamnövekedést sikerült elérniük, miközben például banán, datolya és rizs esetében 60–80 százalékkal tudták csökkenteni a felhasznált öntözővíz mennyiségét.

Az Agrinoze teljesen automatizált rendszere elsősorban nem valós idejű adatokra alapozva működik, hanem a növény aktuális szükségleteit igyekszik figyelembe venni. Meglátásuk szerint a gazdák sokszor nem a megfelelő időben öntöznek, nem a megfelelő helyen, és egyáltalán nem veszik figyelembe, hogy éppen mit igényelne a termesztett növényük.

Az izraeli cég ezért fejlesztette ki a fenntartható csepegtető öntözést. Szenzorokat helyeznek el a talajban, a növények gyökérzónájában, ezek szolgáltatnak valós idejű adatokat a talaj nedvességtartalmáról, a klimatikus állapotról, így egy algoritmus segítségével mindig kiszámítható, hogy hol, mikor és milyen mértékű öntözésre van szükség.

A „water on demand” (vízigényhez igazodó) rendszert már világszerte 150 gazdaságban tesztelték, és mindenhol működőképesnek bizonyult. Kaliforniában például egymást követő aszályos években tették próbára mandula- és szőlőültetvényekben, vagyis igencsak vízigényes kultúrákban. Miközben 65 százalékkal kevesebb vizet használtak fel az öntözés során, míg műtrágyát egyáltalán nem alkalmaztak, a terméseredményekben még némi javulást is sikerült elérniük.Címkék: növénytermesztés, csepegtető öntözés, újdonság, víztakarékos, műtrágya, hozamnövekedés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A napenergia betakarításának új módja

Az éghajlatváltozás mérséklésének egyik ígéretes útja a hatékonyabb és költséghatékonyabb napelemek ...