TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Hírek, információk a szántóföldről

Hírek, információk a szántóföldről

Növénytermesztés - 2023.06.06

A kedvező körülményeknek köszönhetően szépen fejlődnek kapásnövényeink, amelyek közül most a kukoricában és a napraforgóban vannak teendőink.

Hirdetés

Most nem is egy közvetlen növényvédelmi beavatkozásra kell gondolni, hanem a növényápolásra, a sorközművelésre. Egy jó minőségben, jól beállított és jó kapákkal felszerelt kultivátorral igen eredményes gyomirtást végezhetünk, miközben a talaj kapillárisainak „összetörésével” és a töltögetéssel sokat tehetünk a talajnedvesség megőrzéséért. Nem véletlenül mondják, hogy egy sorközművelő kultivátorozás felér egy jó esővel. Ezen felül pedig, erre alkalmas eszközzel, tápkultivátorral műtrágyát is adagolhatunk a sorok mellé, amelyet biztosan meghálálnak majd növényeink. A kukorica- és napraforgótáblák némelyikét látva viszont igyekezni kell a munka elvégzésével, mert a robbanásszerűen fejlődő növények miatt már nem sokáig férnek be a munkagépek az állományokba. A napraforgó esetében pedig rövidesen már az első lombvédelmi kezelés is elvégezhető, amelynek az idei évben biztosan lesz értelme, mivel a csapadékosabb évjárat miatt a gombabetegségek biztosan nagyobb fertőzéssel fognak jelentkezni, mint a tavalyi évben.

Ez történt a szántókon egy évvel ezelőtt

NapiKép 2022.06.01.

Hírek, információk a szántóföldről

Az elmúlt években mind többször találkozhatunk a napraforgótáblákon a növények peronoszpórás megbetegedésével, amelynek károkozása el is érhette a gazdasági kár szintjét. A kórokozó elleni védekezés nem a szántóföldi növényvédelem dolga, az a rezisztencianemesítés, a vetőmagelőállítás, valamint a vetőmag megfelelően elvégzett, kifejezetten a kórokozóval szembeni védelmét szolgáló csávázás feladata. A kórokozó növekvő jelenléte azt mutatja, hogy a háromból valamelyik nem megfelelő, elképzelhető, hogy olyan rasszok terjednek hazánkban, amelyekkel szemben a vetett fajták nem rendelkeznek rezisztenciával.

NapiKép 2022.06.02.

Hírek, információk a szántóföldről

Gyakran megtörténik, hogy a szántóföldi növényeken május végére, június elejére erős levéltetűfertőzés jelentkezik, amely a szárazzá váló nyári körülmények hatására összeomlik és a későbbiekben már nem okoz jelentősebb problémát. Az idei év egyelőre mást mutat, egyre növekszik a levéltetvekkel borított növények száma és az időjárás alakulás miatt sem várható, hogy megállna a fertőzés. Növényeinken sok helyen rengeteg katicabogár, vagy azok lárvája látható, de a zengőlegyekből is tömegesen találhatunk egyes területeken. Ha módunk van rá, olyan rovarölő szert (pl. pirimikarb hatóanyag) válasszunk a levéltetvek elleni védekezésre, amelyek kevéssé hatnak e hasznos szervezetekre. Sokat segítenek nekünk, kíméljük őket, amennyire csak lehet!

NapiKép 2022.06.04.

Hírek, információk a szántóföldről

A zivataros időjárás miatt június elejére már a tavalyi évben is sok helyen láthattunk megdőlt gabonaállományokat. Sajnos most sincs ez másképpen, máris sok megdőlt, fekvő, vagy egyenesen „ledöngölt” búza-, de főként árpatáblát láthatunk.

Mit találunk most a földeken?

NapiKép 2023.05.29.

Hírek, információk a szántóföldről

Ígéretesek az árpatáblák, a szép állományokat látva sokan várnak kiugró termést. Azonban több olyan jel is van, amely, ha helyi jelleggel is, de hatással lehet a betakarított termés mennyiségére. Az egyik ilyen, helyenként aggodalomra okot adó jelenség, hogy egyes táblákon a lombozatot a gombabetegségek (így ramulária, vörösrozsda, árpa törperozsda, rinhospórium) szinte teljesen elpusztították, így csak kevés aktívan asszimiláló levélfelület maradt. A másik, hogy a kalászokban több olyan szemet is találhatunk, amelyek nem kötődtek, üresek, vagy gombabetegséggel fertőződöttek. Az arányok ugyan változók, de helyenként akár 5%-ot meghaladó mértékű is lehet a kötődési probléma.

NapiKép 2023.06.02.

Hírek, információk a szántóföldről

Bár az őszi, téli, sőt a tavaszi időszakot is különösebb rágcsálókár nélkül vészelhettük át a gabonatáblákon, jelenleg egyre fokozódik az általuk okozott termésveszteség. Kártételük közvetlenül a kalászt, de a hajtást is érintheti, ami miatt azok termése elvész számunkra. Sok mindent e kár elkerülésére már nem tudunk tenni, azonban felkészülhetünk az adott terület tarlóján elvégzett rágcsálóirtásra az őszi kártétel elkerülése érdekében.

NapiKép 2023.06.03.

Hírek, információk a szántóföldről

A sárgarozsda fertőzése az ország egész területén megtalálható a búzatáblákon, több vagy kevesebb megbetegített levél, erősebb vagy gyengébb fertőzés szinte mindegyikben található. Az érzékeny fajtákon a kórokozó tünetei már a pelyvalevélre is felhúzódtak, azok belső felületén is képeznek spórákat szóró telepeket. E tulajdonsága miatt nevezzük pelyvarozsdának is ezt a megbetegedést.

A szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi szezon során igyekszünk minden nap friss, aktuális, szakmai tartalmú képeket mutatni az érdeklődők számára az ott történtekről. Kérjük, ezekért látogasson el a www.agrarunió.hu weboldalra és keresse őket a NapiKép menüpont alatt.

Az elmúlt hét legnépszerűbb Facebook bejegyzése

Hírek, információk a szántóföldről

A KárKép Facebook fiókjában az elmúlt hét legnépszerűbb bejegyzése a kalászos gabonák megdőléséről szólt. Amennyiben Ön is elolvasná, IDE kattintva megteheti.

Heti cikk

Hírek, információk a szántóföldről

A kukoricabogár a hazai kukoricatermesztés egyik fontos kártevője, amely termesztéstechnológiától (kukorica monokultúra, rovarölő talajfertőtlenítés) és évjárattól függően akár nagyon komoly károkat is okozhat. E kártevővel foglalkozik az AgrárUnió Magazin áprilisi számában megjelent cikk, amely IDE kattintva olvasható.

A szántóföldi növénytermesztésben és növényvédelemben történtekről, érdekességekről, tanulságokról rendszeresen jelennek meg bejegyzéseink Facebook- és Instagram-fiókjainkban is. Csatlakozzon a KárKép követőihez ezeken a felületeken is!

Címkék: napraforgó, kukorica, őszi árpa, kukoricabogár, napraforgó-peronoszpóra, levéltetvek, állománydőlés, sárgarozsda
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Fenntarthatóság az élelmiszerbiztonságban

Az agrártárca kiemelten kezeli az élelmiszercsomagolás és a fenntarthatóság közötti kapcsolatot, mert ...