TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.957,63 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.543,29 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.340,37 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.927,73 Ft (tonna)
Repcemag: 157.292,00 Ft (tonna)
Full-fat szója: 206.004,73 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,15
USD: 363,31
CHF: 411,64
GBP: 460,57
Hirdetés
Picasso - Olajos növényekre fejlesztve!

Picasso - Olajos növényekre fejlesztve!

Növénytermesztés - 2023.05.25

A napraforgó és a repce évről évre a termesztett kétszikű kultúrnövények döntő hányadát adják mind a vetésforgóban betöltött szerepük, mind a jövedelmezőségük miatt. Annak ellenére, hogy a kétszikűek rendjének eltérő osztályába tartoznak, a gombaölő szeres védelmük mégis nagyon sok közös elemet hordoz.

Hirdetés

Az olajos növények esetében a kórokozók a legnagyobb termésromboló hatásukat a szár és a termőrészek pusztításával fejtik ki. A szárat ért támadás hatására a tápanyag- és a vízutánpótlás megszűnik, a levélnek egyszerűen „nincs ideje” betegnek lenni, a növény terméshozatal nélkül elhal. A termésveszteséget tovább fokozza, hogy a tányért vagy a becőt ért fertőzés hatására a már létrejött termés a betakarítás előtt a földre hull, elpereg. A gombák fertőzéséhez igazított – repce esetében 10%-os virágzásban, napraforgó esetében 6-8 levélpáros állapotban végrehajtott – kezelések után a növényeink még a két-háromszorosukra nőnek, mely különleges kihívást jelent a gombaölő szereknek a tartamhatás tekintetében. További problémát okoz, hogy ezen kultúrnövényeket többnyire olyan gombák támadják meg, melyek kisebb jelentőségű gyomnövényeken is fenn tudnak maradni (pl: fehérpenész, szürkepenész), melyek elősegítik a kórokozók felszaporodását.

Picasso - Olajos növényekre fejlesztve!

Ezekre a specifikus problémákra javasoljuk a két hatóanyagot tartalmazó, olajos növények igényeihez adaptált gombaölő szert, a Picasso-t.

A Picasso dimoxistrobin és boszkalid hatóanyagai egymást kiegészítve, egymás hatását erősítve a gombák alapvető anyagcsere-folyamatát akadályozzák, a gombák egyazon életfolyamatába, ám más pontokon avatkoznak be, ezáltal megbízható védelmet biztosítanak a gombafertőzésekkel szemben. A boszkalid egy része azonnal felszívódik a növényi szövetekbe, míg a be nem jutott boszkalid kristályos formában raktározódik. A leveleken legördülő harmat vagy esővíz pedig képes újra és újra a kristályokból kioldva hatóanyagot juttatni a levélnyelek szárhoz való ízesülési pontjához, védve a gombák által leggyakrabban használt, nehezen elérhető fertőzési kapukat. 0,5 l/ha dózist alkalmazva hosszú, akár 5 hetes tartamhatást érhetünk el.

Picasso - Olajos növényekre fejlesztve!

Azon túl, hogy a Picasso kiváló hatékonysággal rendelkezik a repcét károsító gombabetegségek ellen, jelentős termésnövelő hatással is bír azáltal, hogy gátolja az etilén szintézisét a növényben, aminek következtében lassulnak a növény öregedési folyamatai és a stressz által kiváltott kényszerérési folyamatok is. A kezelés hatására a növények fokozzák tápanyagfelvételüket, anyagcsere-folyamataikat, ezáltal fokozottabban épülnek be a tápanyagok.

A napraforgó és repce esetében is van lehetőség arra, hogy két kezelést hajtsunk végre egy adott termesztési évben, ha körülmények ezt kívánják meg. További előny, hogy a Picasso rendelkezik légi kijuttatási engedéllyel, így akár taposási kár nélkül is kijuttatható a magasra nővő állományokban.

Bővebb információkért látogassa meg honlapunkat vagy keresse bizalommal agronómiai szaktanácsadóinkat!

Picasso - Olajos növényekre fejlesztve!

 

Címkék: picasso, olajos növények, napraforgó, repce, kite zrt., gombabetegségek, gombaölő szer
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

MERT MINDEN LEVÉL SZÁMÍT: MERGENTO VT SZÁLLÍTÓSZALAGOS ...

Kíméletes és szennyeződésmentes rendfelszedés maximális teljesítménnyel. Minden levél számít: minimális ...