TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Precíziós gazdálkodás és biogazdálkodás egyszerre? Nem lehetetlen

Precíziós gazdálkodás és biogazdálkodás egyszerre? Nem lehetetlen

Növénytermesztés - 2023.05.22

Mennyire nehéz a precíziós gazdálkodást és a biogazdálkodást egyszerre folytatni? Egy szakmári család bebizonyította, hogy ez sem ördöngösség.

Bács-Kiskunban, a Kalocsához közeli Szakmár községben gazdálkodik a Bévárdi család. Nem is akárhogyan, hiszen a precíziós gazdálkodás gépeit és technológiáját alkalmazva folytatnak biogazdálkodást (is), és ezzel már számtalan díjat sikerült nyerniük.

A közel 1200 hektáron megtermelt búzából, biobúzából, tönkölybúzából a saját malmukban állítják elő a lisztet, de napraforgó, repce, szója és köles is kerül mindig a földjeikbe. Nincsenek kiemelkedő minőségű területeik, a helyenként szikfoltokkal tarkított réti, erdőségi és öntéstalajok közel 90 százalékán mégis biogazdálkodást tudnak folytatni.

Nagy harcot vívnak ők is a gyomok ellen, valamint a talajnedvesség megtartásáért, de a precíziós gazdálkodás, a felokosított gépek segítségével ezt a küzdelmet derekasan állják. A vetést és a tápanyag-kijuttatást már differenciáltan végzik, a biogazdálkodás miatt azonban a vegyszereket mellőzik, helyette a mechanikai gyomirtás eszközeit alkalmazzák, elsősorban a gyomfésűket és a kamerával felszerelt sorközművelő kultivátorokat.

A Magyarország Legszebb Birtoka címet is elnyerő Bévárdiék számos Väderstad gépet használnak a gazdaságukban. Közéjük tartoznak a Cultus és a Swift tarlóhántó művelőeszközök, amelyek nemcsak intenzíven keverik a talajt, de elbánnak a nagy mennyiségű szármaradvánnyal is.

Az NZ Agressive kombinátort és a Rexius hengert a magágy-előkészítéshez alkalmazzák, míg a gyors és precíz vetésben a Rapid és a Tempo vetőgépek segítik őket, az előbbivel a kalászosokat, az utóbbival a repce, szója, napraforgó és kukorica magjait juttatják a földbe.

A precíziós gazdálkodásra való átállás természetesen náluk sem ment zökkenőmentesen, de a kitartás végül meghozta gyümölcsét. Nemcsak a talajaik állapota javult, de immár kevesebb vetőmagot, üzemanyagot és munkaórát használnak fel változatlan hozam elérése mellett.

Címkék: precíziós gazdálkodás, biogazdálkodás, magyarország, mechanikai gyomirtás, differenciált kijuttatás, vetés, műtrágyázás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Humuszépítés az intenzív szántóföldi növénytermesztésben? – ...

A humuszban gazdag talajok tárolják a vizet és tápanyagokkal látják el a növényeket, azaz termékenyek. Ez biztosítja ...