TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Rizs és hal, nemcsak a tányéron

Rizs és hal, nemcsak a tányéron

Növénytermesztés - 2023.05.12

Mármint nemcsak a tányérunkon illenek egymáshoz. Kevésbé ismert, hogy a rizs termesztése során létrehozott árasztott területek kimondottan kedveznek a haltenyésztésnek, és ez fordítva is igaz. 

A rizsföldi halnevelés kifejezetten hasznos a rizs számára. Nagyobb vizet lehet tartani, az olyan kártevőket, mint a pajzsosrák, szúnyoglárva vagy alga jól gyérítik a halak. Hal mindig is lesz a rizsföldi árasztóvízben, mivel a halivadék bejön azzal, és kifejezetten jól érzi ott magát.

Már az ókori Kínában is szokás volt a rizsföldekre fiatal pontyokat telepíteni, teljesen egy időben a rizspalánták elültetésével. Mire eljött a betakarítás ideje, a halak is elérték a kívánt méretet.

Ez a hagyomány egészen a hatvanas évekig virágzott, amikor azonban Kínát is elérte a mezőgazdaság széles körű iparosodása, a rizsföldeket nagy mennyiségű növényvédő szerekkel, rovarölőkkel és gyomirtókkal kezdték permetezni, ami lehetetlenné tette a halak tenyésztését a rendszerben.

Aztán új szelek lengedeztek, és a nyolcvanas évek vége felé a kínai kormány újragondolta a rizs-hal kombinált tenyésztésének lehetőségeit, és a halakkal „kiegészített” földek ismét növekedésbe kezdtek.

A FAO által készített 2007-es jelentés szerint Kínában mintegy 1,55 millió hektáron termesztenek együtt rizst és halakat, melynek halelőállítása meghaladja az évi 1 millió tonnát is. Napjainkban már Kína haltermékeinek több mint a fele a haltenyésztésekből származik, amelynek mintegy negyede érkezik a rizsföldekről. Mostanában már nemcsak pontyot tartanak ilyen módszerrel, hanem más, értékesebb fajokat is, mint például tilápiát, angolnát, garnélát, édesvízi rákokat stb.

A sikeres halnevelést azonban csak olyan területeken lehet végezni, ahol már a tervezés során is figyelembe vették ezt a szándékot. Nagyon fontos ugyanis a csatornaszintek megfelelő kialakítása ahhoz, hogy meg is lehessen fogni az egynyaras növendékeket. Továbbá a táblán belül ki kell alakítani egy „halágyat” a veszteségek csökkentése érdekében.

(Fotó: tikisada/Pixabay)

Címkék: rizs, növénytermesztés, hal, tenyésztés, kína, hagyomány, növényvédelem, ponty
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Minden gyomproblémára van jó megoldásunk – kukoricában is!

A Corteva Agriscience™ széles termékpalettáján megoldást talál a kukorica gyommentesen tartására.