Néma gyógyítók – Az ég orvosa és a tavasz első hírnöke: az aloe és a medvehagyma
Nem csak nőknek - 2015.04.27
A csodaszernek is tartott aloe vera számos betegség kezelésére alkalmas külsőleg és belsőleg egyaránt: gyulladáscsökkentő, gombaölő, antibiotikus és regeneráló. Hazánkban is évtizedek óta alkalmazzák. Mindössze néhány éve robbant viszont be a magyar gasztronómiába a tavasz első hírnöke, az erdők gyógykincsének is nevezett ezerarcú növény: a medvehagyma.
Istenként tisztelve

Az aloe vera őshazája Afrika száraz éghajlatú vidéke. Európába a keresztes hadjáratok idején jutott el, az Andalúzia földjére lépő arabok révén. Az ókori Keleten néma gyógyítónak nevezték, Indiában a titkos gyógynövények között, míg Egyiptomban a fiatalság és a szépség, az örök élet szimbólumaként tartották számon. A fáma szerint a messze földön szépségéről híres Kleopátra is e növény levével ápolta bőrét, és állítólag szemének legendás csillogását is az aloéból nyert cseppeknek köszönhette. Az arabok az aloét a sivatag liliomának nevezték és éhínség, járványok idején húsát rendszeresen fogyasztották. Kolumbusz feljegyzései szerint az indiánok „az ég orvosának” nevezték, a sebezhetetlenség ajándékaként ismerték és istenként tisztelték. A hagyományos kínai orvoslás a harmónia szerének nevezi.
{guest}
{loadposition popupLogin} {/guest} {!guest} {user_group !10}
Az aloe vera féltrópusi növény. A liliomfélék családjába tartozik, természetes körülmények között 75–120 cm magasra nő, a kaktuszhoz hasonlít. A levél közepén, a bőrszövet között található a növény legértékesebb részét képező, áttetsző gélállomány. Az aloénak kizárólag a húsos leveleiből kicsurgatott vagy más eljárással kinyert sejtnedvét használják gyógyászati célokra. A levél külső hártyája alatt található bőrszövet aloint tartalmaz, mely enyhe hashajtó és hánytató hatással bír, a növénynek ezt a részét a gyógyszergyártás hasznosítja, a gyógyhatású termékekben nem található meg. Az aloe gélállományának leginkább gyulladáscsökkentő, gombaölő, antibiotikus és regeneráló hatását használjuk ki. Vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt elsőrendű táplálékkiegészítő, valamint az immunrendszer, a gyomor és a béltraktus kiváló szabályozója. Aktiválja a vér- és nyirokkeringést, a vese, máj- és epehólyag-funkciókat. Enyhíti a reumás fájdalmakat, továbbá javítja a pszichés állapotot és a fizikai állóképességet. Csökkenti a gyógyszerek mellékhatásait és megerősíti az immunrendszert, miközben segít a szervezetnek a felhalmozódott mérget kiüríteni. Négyszer gyorsabban hatol be a bőrbe, mint a víz. Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, aminosavakban. A benne található speciális poliszacharid keveréknek köszönhetően elősegíti a bőr külső rétegeiben lévő sejtek megújulását, csökkenti az öregedési, ráncosodási folyamatot. Magas az enzimtartalma (92-féle enzim), ami ritka és értékes enzimforrássá teszi. Tápláló és gyógyító tulajdonságai vannak, gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, aminosavakban. Regenerálja a szöveteket a sejtek normális fejlődési ütemében. Az aloe vera titka összetevőinek titokzatos kölcsönhatása. Mindenre kiterjedő, bonyolult, lassú és néha szinte észrevehetetlen hatása van, ezért hívják „csendes gyógyítónak”. Használatával megszüntethető a fogíny vérzése, gátolja a fogak kilazulását és a fogkő képződését is. A bőr ideális gyógyítója. Védelmet nyújt napozószerként is, de napozás után kifejezetten ajánlott. Kezelhetjük vele a pattanásokat, kiütéseket, gyulladásokat és a száraz, repedezett bőrt. Gátolja a korpásodást, táplálja a hajgyökeret. A hajat, a szőrzetet fényessé és selymes tapintásúvá teszi. Fekélyek és égési sebek utókezelésére is alkalmas, elősegíti a sebek gyógyulását. Rosszul gyógyuló sebeknél, bőrelváltozások felületi kezeléseire, gyulladásokra használható. Az aloe vera géljét számtalan, belsőleg alkalmazható formában hasznosítják, iható aloét találunk 100%-os folyékony gélként és egyéb italokban, illetve teaként, emellett létezik a piacon aloe kapszula és ampulla is.
Gyökös Enikő
Amit a medve keres
A medvehagyma a tavasz első hírnökei közé tartozik. Régi magyar neve sásihagyma. A népi hagyomány szerint a barlangjából kibújó medve először ezt a növényt keresi, hogy a hosszú téli álom után kitisztítsa szervezetét.
A fokhagyma illatára és ízére emlékeztető 30-40 cm magas évelő növény. Április-május környékén virágzik, virágzás előtt a fiatal, lándzsa alakú leveleit és a buzogányt formázó hagymáját érdemes gyűjteni. A levelek formája hasonlít a gyöngyvirág leveleire, ami viszont mérgező. Erőteljes fokhagymaillatát már messziről megérzi az ember, innen kapta a vadfokhagyma nevet, s ez az, ami biztonsággal kizárja, hogy összetévesszük a gyöngyvirág vagy a mérgező őszi kikerics levélzetével.
Hazánkban főleg a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő tömegesen. Erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkotó évelő növény. A zsenge leveleket áprilisban és májusban kell szedni, tehát még a virágzás előtt, a hagymáját nyár utóján és ősszel. A hagymáját ugyanúgy használhatjuk fel, mint a fokhagymát. Érzékeny gyomrúak a növény levelét és hagymáját vágják össze apróra, öntsék le meleg tejjel, s csak két-három órai áztatás után fogyasszák kortyonként. Jót tesz
a koleszterinszintnek, a vérnyomásnak és az emésztőrendszernek is. Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését, C-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét. Felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazzák. Vérnyomáscsökkentő hatású, lassítja a koleszterinlerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Enyhe vérlemezke-összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel történő együttszedése nem javasolt, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat. A megnövekedett vérzéshajlam miatt nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és csak orvosi felügyelet mellett megengedett véralvadásgátlót, nem-szteroid gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára a rendszeres hagymafogyasztás. Borogatásként, lemosásként jótékony hatású bőrön kialakult egyes gombás fertőzések kezelésében. Érzékeny bőrű egyének esetében azonban fokozott óvatosság szükséges, mivel az alkalmazása során bőrgyulladás jelentkezhet bőrkiütés, bőrpír formájában. Ajánlható gázképződéssel és kólikával járó akut és krónikus hasmenés ellen ugyanúgy, mint szorulás esetén. Hamar kihajtja az emberből a bélférgeket, még az orsógilisztát is. Fogyasztása enyhíti a gyomor okozta szívzavarokat és álmatlanságot, valamint az artériák elmeszesedéséből vagy magas vérnyomásból eredő panaszokat. A medvehagyma-bor (az apróra vágott levelekből egy maréknyit kb. 1/4 liter fehérborban rövid ideig felforralunk, ízlés szerint mézzel édesítjük, és napközben apránként kortyoljuk) csodálatos orvosság azok számára, akiket nehézlégzés kínoz. Idült köhögésre is jó, mert oldódik a váladék, és ezzel szűnik a légszomj.
A frissen felhasznált levelek tisztítják
a vesét és a húgyhólyagot, elősegítik a vizelet ürítését. Általában a hagymafélék idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása kiemelkedő. Női problémák, illetve nőknél változó kori panaszok esetén segít.
Ízre a fokhagyma és a snidling keveréke. Lehet belőle levest készíteni, ízesíthetünk vele bármilyen főételt, készíthetünk vele fűszervajat, jó körözöttbe, tésztákba, szószokba, salátákba. A legegyszerűbb, ha csíkokra metélve egy szeletnyi sajtkrémes kenyérre hintjük. Ha kicsit bonyolultabb dolgokra vágyunk, készíthetünk belőle pestót. Ebben az esetben egy kevés olívaolajjal, sóval, esetleg borssal és egy kevéske parmezánnal keverjük össze.
Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését, C-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét.
Medvehagymás szendvicskrém
Hozzávalók: 1 csokor medvehagyma, 25 dkg tehéntúró, 3 ek natúr joghurt, só, bors
Elkészítés: A túrót és a joghurtot botmixerrel krémes állagúra keverjük. A medvehagymákat felaprítjuk és hozzákeverjük a túrókrémhez. Az egészet megfűszerezzük, majd jól összekeverjük.
Medvehagyma-krémleves
Hozzávalók: 20 dkg medvehagyma, 3 db zöldhagyma, 3 gerezd fokhagyma (zúzott), 2 db burgonya, 1,7 l alaplé, 1,5 dl tejszín, 1 ek finomliszt, 5 dkg vaj, só, bors
Elkészítés: A megtisztított medvehagymát, zöldhagymát felszeleteljük és vajon pároljuk. Hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott burgonyát, a zúzott fokhagymát, 2-3 percig pároljuk fedő alatt, majd rászórjuk a lisztet, elkeverjük és felöntjük az alaplével. Addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt és összeturmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk és összefőzzük, de nem forraljuk. Tálalhatjuk pirított zsemlekockákkal.
{/user_group} {user_group 10} Ide jöhet az előfizetői tartalom!!!{/user_group} {/guest}
Szerző: Gyökös Enikő kertészmérnök
Címkék:
Hatékonyságnövelés és fenntarthatóság a ...
Megfelelő szerves savakkal valóban lehetséges! – Az ’AB’ ...
Kukoricáznak velünk a lengyelek – Együttműködés, ...
Gépújdonságok a jövedelmező erdészeti munkához: Valkon ...
MA TE mit eszel? – Kikkel osztozunk a hűtőszekrényen?
Takarónövények szerepe a fenntartható gazdálkodásban
Valós idejű vágókés-élesség asszisztens érkezett a Claas ...
A magas kockázatú vármegyékben a madárinfluenza elleni ...
Jobb megelőzni, mint a szántóföldön bajlódni – gépfelkészítés ...
Kedvezőbb feltételekkel juthatnak lakáshitelhez az ...