TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 72.887,31 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.902,58 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.441,91 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.190,41 Ft (tonna)
Repcemag: 159.563,48 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.453,98 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 603 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 384,57
USD: 353,79
CHF: 387,89
GBP: 451,75
Hirdetés
Meghökkentő dolog derült ki a mediterrán étrendről

Meghökkentő dolog derült ki a mediterrán étrendről

Hírek - 2023.04.26

Egyre több kutatás foglalkozik azzal, hogy étrendünk típusának megválasztása komoly következményekkel jár a környezetre és az éghajlatváltozásra nézve. Ezek szerint, ha eddig nem, de most, az élelmiszerrendszereket fenyegető aszályok és betegségek miatt, itt az ideje annak, hogy ilyen szempontokat figyelembe véve döntsük el, mi az, amit megveszünk, megeszünk.

Az előrejelzések szerint a világ népessége az évszázad végére 10,9 milliárdra emelkedik majd, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) becslései szerint az élelmiszertermelésnek csaknem 50 százalékkal kell növekednie ahhoz, hogy kielégítse a megnövekedett igényeket.

Ez pedig minden bizonnyal akadályozza a fenntartható növekedést és jelentős nyomást gyakorol a természeti erőforrásokra. Az Advances in Nutrition című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a mediterrán étrend a legjobb bolygónk számára.Az olyan országok, mint Olaszország, Ciprus és Görögország bizonyultak a legkedvezőbbnek a biológiai sokféleség és az élelmiszernövények sokfélesége szempontjából. A mediterrán étrend – bár országonként számos változata van – gazdag növényi alapú élelmiszerekben (például zöldségekben, gyümölcsökben és gabonákban), és általában alacsony az állati termékek fogyasztása is.

A tanulmány kimutatta, hogy a mezőgazdasági biodiverzitás, illetve az élelmiszernövény-fajták és -fajok diverzitása magasabb volt a mediterrán étrendben, mint a nyugati típusú táplálkozási mintákban. A kutatók azt is megállapították, hogy az étrend alacsonyabb üvegházhatású gázkibocsátással, vízfogyasztással, földhasználattal és energiaszükséglettel jár együtt.

(Forrás: Greenindex – Fotó: Galina Afanaseva/Pixabay)

Címkék: mediterrán, étrend, föld, környezet, éghajlatváltozás, fao
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Öntözésfejlesztési pályázatok

Költségmegtakarítás, környezetvédelem, energiahatékonyság és fenntartható vízgazdálkodás