TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Jó hír azoknak, akik a magyar szamócára várnak

Jó hír azoknak, akik a magyar szamócára várnak

Kertészet - 2023.04.26

A nagybani piacon már számos hazai termelő árulja portékáját, bár összességében még lényegesen kevesebb van annál, mint amit április végén megszokhattunk. Remek hír, hogy az állományok állapota kifejezetten jó, hiszen azt fagykárok csak lokálisan károsítottak.

Mint azt FruitVeb – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet hírül adta, a  fűtött termesztés a vége felé közeledik, de  ez nem meghatározó, hiszen hazánkban az üvegházi és a fűtött termesztés pár tíz hektárt tesz ki,  ami a bőven 800 hektár feletti teljes területet tekintve nem meghatározó. Ráadásul a gázfűtéses létesítmények jó részében idén nem is kezdték meg a termesztést a szokott időben, inkább hideghajtatásra álltak át.

A spanyol és görög tételek okoztak ugyan némi importnyomást, de összességében jó áron, nagy kereslet mellett értékesítették a fűtött termelésből származó szamócát a hazai termesztők. Most jött el a hidegfóliás állományok ideje, most kezdik szedni, tehát nagy árutömeg még nincs a piacon, de már van a boltokban magyar szamóca.Ennek ára a nagybani piacon jellemzően 3000 Ft/kg körül alakul, és érdekesség, hogy mivel idén a mediterrán térség „megfázott”, alig van importnyomás – átmenetileg a spanyol és görög áru is 1900–2200 Ft/kg környékére drágult vissza a héten a korábbi 1200 Ft/kg környéki szintről.

A magyar szamóca minősége az idén kifejezetten jó, még az import mellett is nagy a kereslet, olyannyira, hogy egyértelműen keresleti piac alakult ki. A termelési költségek emelkedése ellenére a hazai termelők tartják a minőséget, és erre a jó kondícióban lévő állományok miatt az idén vélhetően a továbbiakban sem lehet majd panasz.

A hazai termesztésben továbbra is a kifejezetten jó ízű Clery, Joly és Asia fajták dominálnak. Mivel a magyar szamócaexport volumene marginális, mindössze évi 50–80 tonna, ezért a fajtaválasztásnál nem a minél hosszabb pulton tarthatóság, hanem a zamat a fő szempont.

(Fotó: Engin Akyurt/Pixabay)

Címkék: eper, szamóca, magyar, spanyol, görög, importnyomás, olcsó, piac
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kalászfuzáriózis, kalászvédelem

Az idei terménypiaci várakozásokat látva, könnyen lehet, hogy ismételten nehéz év vár a búzatermesztőkre. Erre ...