TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Walipinit kellene építeni – de sokan nem tudják, mi az

Walipinit kellene építeni – de sokan nem tudják, mi az

Kertészet - 2023.04.19

A tavasz visszavonatlanul beköszöntött, ez pedig arra sarkallja a kerttulajdonosokat, hogy nekilássanak a téli terveik megvalósításának. Eljött tehát a walipini építésének ideje is.

Ez mind rendben van, gondolhatják, de mi az a walipini, és miért is kellene egy ilyet építeni?  Íme, a vállasz a kérdésekre: a walipini nem más, mint egy speciális üvegház, és a dél-amerikai indiánoktól származik. Valóban jó dolog, és némi módosítással jól alkalmazható hazánkban is. A földbe süllyesztett üvegház lényege, hogy egyesíti a passzív napenergia felhasználását és a föld hőtartóképességét.

A kivitelezése sem túl bonyolult, ez sem akadályozhat bennünket. Azért van pár buktató, amelyekre mindenki maga jön rá az építés során. Az interneten elérhetőek segédanyagok, de a helyi talaj, éghajlat adottságait is figyelembe kell venni. Nem beszélve arról, hogy nagy a felhasználható anyagok skálája, amelyek sajátossága, szerelése, rögzítése is más és más. Ami igen lényeges, mint minden hasonló építmény esetében, az a tájolás.

Mivel minden oldalfala a föld alatt van, az üvegház kihasználja, hogy a föld alatti egy-két méteren egyenletesen 5 és 10 Celsius-fok környékén marad a hőmérséklet, akkor is, amikor kemény mínuszok vannak.Az üvegház teteje, mivel üvegből, polikarbonátból vagy egyszerűen fóliából áll, átereszti a fényt, ezáltal a legkisebb fényt is hasznosítani tudja a hidegebb időszakokban. Így ötvözi a pince vagy föld alatti tárolóhely hőmegtartó képességét az üvegház fényt behívó és az alatta lévő területet felmelegítő képességével.

A walipinin belül emelt ágyások vannak, ahol februártól novemberig lehet aktívan termelni. Márciustól szedhető a saláta, retek, újhagyma. Jól megteremnek az olyan hosszú tenyészidőjű zöldségek, mint például a chili. A walipiniben termesztett paradicsom eddig nem kapta el a fitoftórát, ami a szabadföldi termesztésben gyakran elviszi az egész termést.

Jól átteleltethetők benne az olyan fűszernövények, mint a petrezselyem, zeller, bazsalikom, koriander, rozmaring stb. A walipini belső falán elhelyezett polcokon palánták nevelhetők, nyáron pedig a nagy melegben gyógynövények, gomba szárítására is alkalmas a földbe süllyesztett üvegház.Címkék: walipini, indián, üvegház, zöldség, napfény, betegség ellen, egyenletes hőmérséklet
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kiváló minőségű magyar libahús kerülhet a Márton napi asztalra

A madárinflueza-járvány után ismét magára talált a hazai lúdágazat, az év második felében nagy lendületet vett a ...