TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Harmadik éve rossz a lengyel almatermesztők általános hangulata

Harmadik éve rossz a lengyel almatermesztők általános hangulata

Kertészet - 2023.04.11

Bajban vannak a lengyel almatermesztők, ugyanis sokaknak már nincs elég pénzük arra, hogy folytassák a gazdálkodást. Az okok összetettek, és a magyar gazdák számára sem ismeretlenek.

A szomszéd fűje mindig zöldebb... Vagy mégsem? Jogos a kérdés, akkor is, mint jelen esetben, ha nem a pázsitról, hanem almáról van szó… A közelmúltban Debrecenben értekezett a hazai almaágazat színe-java a magyar alma jelenéről, jövőjéről. A konferencia előadói között szerepelt az a Dominik Wozniak, aki a WAPA elnöke, és a Grojec régióban üzemelő, évente 50 ezer tonna gyümölcsöt forgalmazó Rajpol értékesítési igazgatója.

A lengyel vendég az ottani termelés helyzetéről és jövőképéről adott képet a jelenlévőknek. Mint elmondta, a lengyel termelők általános hangulata 2021 óta rossz, hiszen a 2021/22-es évad a termelők jelentős részének veszteséggel zárult, a tartalékaik felélését kezdték meg ekkor.

2022 nyereségesnek indult, jó minőségű, bőséges termést tudhattak magukénak, de ekkor, az ismert okok miatt a fajlagos változó költségeik 18 eurócentről 25–29 eurócent/kg-ra emelkedtek, az energiaárak drágulása pedig a tárolási költségek óriási növekedését hozta el.

Mindezen okok miatt sok termelő akarta minél hamarabb eladni almáját. Ennek következménye lett az, hogy ősz végén és a tél elején a gyümölcs jelentős részét nyomott áron a feldolgozóipar vásárolt fel. Jelenleg, mondta el az előadó, a termelők közül sokaknak nincs elég pénze arra, hogy folytassák a gazdálkodást.Az eddigi fejlesztések abbamaradtak, ehelyett a költségtakarékosság vált meghatározóvá. Ez azt jelenti, hogy igyekeznek visszafogni mind a műtrágya költségeit, mind a növényvédőszerekét. Wozniak szerint 1-2 éven belül a fenti tényezők a termés kisebb mértékű, viszont a minőség jelentősebb visszaesését eredményezik.

Ha 5–10 évre kellene prognózist adnia, azt mondaná, hogy a jó termelők új, fiatal Red Delicious, Golden Delicious Pinova, Royal Gala ültetvényeitől jó eredményeket lehet várni ilyen időtávon. Ezekre könnyű vevőket találni a Közel-Keleten, Latin-Amerikában és Ázsiában egyaránt.

De mi lesz a többi termelővel? Sok olyan termelő családnak, akik eddig almából éltek, más megélhetés után kell nézniük. Számíthatunk ültetvénykivágásokra is, amelyek egyébként már most is folynak, sok esetben azért, mert a többi tüzelőanyag nagyon drága. Az ilyen, ültetvényüket kivágó termelők tipikusan azok, akik nem fognak valahol máshol új ültetvényt létesíteni.

(Forrás: FruitWeb – Fotó: Couleur/Pixabay)Címkék: alma, kertészet, termesztők, lengyelország, drágulás, feldolgozóipar, fruitveb
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Vitatott feltételesség – Avagy minden, amit az ugaroltatásról ...

Egy 2024. február 14-én hatályba lépett uniós rendelet értelmében 2024-ben – január 1. és december 31. között ...