Jó gyümölcs, minőségi tároló
A gyümölcstárolás új technológiai elemeinek alkalmazása a gyakorlatban címmel tartott előadást a közelmúltban Nyíregyházán a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa. A Bayer Hungária Kft. szakmai rendezvényén Takács Ferenc elmondta: itthon egyelőre kevés a minőségi tárolásra alkalmas hűtőház. Ebben a következő időszakban komoly változásokat lehet elérni.
A hónap elején megjelentek a hűtőházak építésére vonatkozó pályázati felhívások, és ez nagyon fontos lépés ahhoz, hogy a jelenleginél eredményesebb legyen a hazai gyümölcstermesztés – mondta Takács Ferenc. A szakember hangsúlyozta: a tapasztalat eddig azt mutatta, hogy a létesítendő hűtőházak műszaki színvonalát illetően eléggé megengedőek voltak a gazdák, igyekeztek takarékoskodni a forrásokkal. „A termesztőknek általában csak az volt a szempontjuk, hogy épüljön egy tároló – fogalmazott Takács Ferenc. – De hogy az hogyan hat a gyümölcsre, hozzájárul-e a tovább tarthatósághoz, egyáltalán nem számított. Pedig ha gyenge minőségű a tárolás, akkor a termék is az lesz, ami viszont eladhatatlanná teszi a piacon, azaz veszteséget termel a gazdálkodónak.”
Tisztelt Látogatónk!
A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!
Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.
Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!
Szerző: AgrárUnió