Jó gyümölcs, minőségi tároló

A gyümölcstárolás új technológiai elemeinek alkalmazása a gyakorlatban címmel tartott előadást a közelmúltban Nyíregyházán a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa. A Bayer Hungária Kft. szakmai rendezvényén Takács Ferenc elmondta: itthon egyelőre kevés a minőségi tárolásra alkalmas hűtőház. Ebben a következő időszakban komoly változásokat lehet elérni.

A hónap elején megjelentek a hűtőházak építésére vonatkozó pályázati felhívások, és ez nagyon fontos lépés ahhoz, hogy a jelenleginél eredményesebb legyen a hazai gyümölcstermesztés – mondta Takács Ferenc. A szakember hangsúlyozta: a tapasztalat eddig azt mutatta, hogy a létesítendő hűtőházak műszaki színvonalát illetően eléggé megengedőek voltak a gazdák, igyekeztek takarékoskodni a forrásokkal. „A termesztőknek általában csak az volt a szempontjuk, hogy épüljön egy tároló – fogalmazott Takács Ferenc. – De hogy az hogyan hat a gyümölcsre, hozzájárul-e a tovább tarthatósághoz, egyáltalán nem számított. Pedig ha gyenge minőségű a tárolás, akkor a termék is az lesz, ami viszont eladhatatlanná teszi a piacon, azaz veszteséget termel a gazdálkodónak.”

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

Szerző: AgrárUnió

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom