A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Idén aranyáron lesz az alma

Kertészet - 2020.09.10

A termés nagy részét elvitte a kedvezőtlen tavaszi időjárás Az már biztos, hogy az idei esztendőt nem aranybetűkkel írják majd be az almatermesztők évkönyvébe, de ha a következő évi kilátásokat nézzük, meglehet, hogy ez az év mégsem volt annyira rossz. Minden viszonyítás kérdése…

Idén aranyáron lesz az alma


Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

A statisztikai adatok szerint 2020 elejéhez képest 32 százalékkal, 2019 hasonló időszakához képest pedig 67 százalékkal drágult az alma. Váradi István, az Agroker Holding fehérgyarmati regionális központjának vezetője viszont azt mondja, ennél sokkal drasztikusabb volt az áremelkedés.

„A piacokon, az áruházakban megközelíti a drágulás a 100 százalékot –magyarázta. – A hűtőházakból 150 forint körüli áron kerül ki az alma kilója, ami viszonylag elfogadható ár. A boltokban, a piacon ezt az almát azonban már 350-500 forint között kínálják. Mint mindig, ezúttal is a kereskedők »nyomták meg« az árakat, és persze hogy a legnagyobb hasznot is ők zsebelik be. Az biztos, hogy ennyire magas még soha nem volt ennek a gyümölcsnek ára.”

Váradi István szerint a magas árak miatt átalakultak a vásárlói szokások is, ráadásul ilyenkor a szezonális gyümölcsökkel egyébként sem lehet versenyképes az alma, amely ma már nem akkora „sláger”, mint amekkora régebben volt. „Minimális lett az egy főre eső fogyasztás, manapság már nem vásárolnak az emberek öt-tíz kiló almát, egyszerre néhány szemet vesznek csupán – mondta. – Ennek részben a magas ár az oka, de az is szerepet játszik benne, hogy nyáron szívesebben fogyasztjuk a cseresznyét, a meggyet, az epret, a barackot és a dinnyét. Igaz, hogy ezek a gyümölcsök is nagyon drágák, de inkább fizetünk érte, mint az almáért.” 


Címkék: gyümölcs, alma