TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Ültetvénygépek a Barackvirágnapon

Ültetvénygépek a Barackvirágnapon

Kertészet - 2020.03.27

A Szegedhez közeli Szatymazon a mezőgazdasággal foglalkozók közül legtöbben az őszibarackra építették jövőjüket. Hajdan 13 ezer hektáron termelték ezt a finom gyümölcsöt szerte az országban, ám mára 3,5 ezer hektárra zsugorodott a termőterület – igaz, segíteni képes munkást, metszőt is egyre nehezebben találnak maguk mellé a gazdák.

Ezt a problémát orvosolhatja részben az ültetvények magasabb fokú gépesítése, amely a március elején Szatymazon rendezett, Barackvirágnap elnevezésű szakmai konferenciának is témája volt. A délelőtti előadásokat délután metszési és művelési bemutatók követték, amelyeken a Meződepo is ízelítőt adhatott a szőlő- és gyümölcstermesztéshez kötődő gépkínálatából. Az idén éppen 30 éves Navik Alfa Kft. mezőgazdasági üzletága küldetésének tekinti, hogy az ültetvényszektorban a magasabb minőségi kategóriát képviselő Carraro traktorokat, valamint – szintén olasz gyártmányú – ültetvénykezelő gépeket juttasson el a magyar gazdákhoz.

„Szívesen veszünk részt kisebb regionális szakmai rendezvényeken, így örömmel jöttünk a dél-alföldi őszibarack-termesztők legfontosabb éves eseményére is” – mondta el az AgrárUniónak Kelemen Gábor, a Navik Alfa Kft. cégvezetője. Az ültetvények gazdái közelebbről is szemügyre vehették az észak-olasz Campagnola novemberben debütált, kompakt elektromos metszőollóját, amely nem a hátra szerelt akkumulátoros, vezetékes megoldással bír, hanem az energiát az ergonomikus markolatba épített akkumulátor biztosítja számára. Míg egy hagyományos, 44 voltos változat legalább 8-9 órás üzemidővel rendelkezik (az 58 voltos pedig akár két napig is bírja), addig ennél kisebb az akkumulátor kapacitása, ám kettő is van belőle a készletben, így biztosított a teljes napi munkavégzés, akármilyen hosszú is legyen az a nap. A legnagyobb Campagnola elektromos metszőolló gyümölcsösbe is kiváló, hiszen felülmúlhatatlan, 37 mm-es maximális vágási átmérőt biztosít, ugyanakkor van benne vágásszámláló és akkumulátor-kapacitás kijelző, túlerőltetés elleni védelem, de az érintésvédelmet is lehet rajta aktiválni. „Ez nem a hobbi kategóriába tartozik, hanem kifejezetten ültetvényekbe való kéziszerszám, amely könnyen karbantartható, ergonomikus, műszaki háttere teljes mértékben biztosított” – emelte ki Kelemen Gábor.

A Meződepo felvonultatta a kimondottan gyümölcsösökbe tervezett Frutteto Singolo ECO 2 hátsó soraljművelő eszközt is, amely az Arrizza terméke. A Giuseppe Arrizza dél-olasz szőlősgazda által három és fél évtizede alapított cég termékei odahaza már nem szorulnak bemutatásra, ugyanis 10-ből 7 olasz szőlősgazda az ő soraljművelőjüket választja. A Frutteto Singolo ECO 2 a speciális paralelogramma rendszere révén 235-től 600 cm-ig terjedő sortávolsággal képes dolgozni, maximális munkamélysége 20 cm, a tömege 415 kg, és saját hidraulikarendszerrel, valamint olajhűtő termosztáttal rendelkezik. A szatymazi bemutatón egy jobb oldali művelő kést szereltek rá, amely 85/65/55 cm-es lehet. A kitérőpálca pontos beállítása megakadályozta a fák sérülését a 6-7 km/h menetsebességgel végzett munka során is. Aki ezt veszi, lényegében öt gépet kap egyben, hiszen a gyomirtás, takarás, nyitás, törzstisztítás és mulcsozás egyaránt végrehajtható vele.

Képgaléria: https://www.agrarunio.hu/mediatar/foto/ultetvenygepek-a-barackviragnapon






Szerző: AgrárUnió

Címkék: Szatymazi barackvirágnap, elektromos metszőolló, soraljművelés, Navikalfa, Meződepo
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Visszatekintés, a napraforgó-termesztés növényvédelmi ...

Fontos szántóföldi növényünk a napraforgó, jelentősége egyaránt alapul a vetésterülete méretén, valamint azon, ...