TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.094,72 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.647,58 Ft (tonna)
Napraforgómag: 135.244,11 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 62.359,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.815,37 Ft (tonna)
Repcemag: 162.038,58 Ft (tonna)
Full-fat szója: 231.530,42 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 686 Ft
Benzin ára: 662 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 383,69000
USD: 358,72000
CHF: 399,78000
GBP: 443,70000
Hirdetés
Termésszabályozás almáskertben

Termésszabályozás almáskertben

Kertészet - 2019.05.30

Arysta technológiai bemutató és tanácskozás Derecskén Április elején a derecskei Bold-Agro Kft. gyümölcsösében rendezte meg almatermesztőknek szóló tanácskozását az Arysta LifeScience. A rendezvény fő témáját a termésszabályozás 
és termésritkítás adta.

A cég szakemberei ismertették az Arysta növényvédelmi és tápanyag-utánpótlási megoldásait, és sor került az ültetvény bejárására, a technológia bemutatására is.

Vegyszeres gyümölcsritkítás

A gyümölcsritkításban rejlő lehetőségeket, a legfontosabb ismereteket, buktatókat Szentpéteri Tamás, a Fruttamas Kft. ügyvezetője mutatta be. A széles körű hazai és nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező szakember hangsúlyozta: 
a vegyszeres gyümölcsritkítással drasztikusan redukálható a megkötött gyümölcsök száma, ahhoz azonban, hogy tényleg a kívánt célt érjük el, alapfeltétel a jó állapotú, homogén és megfelelően metszett állomány.

Egy modern magyar almaültetvényben a terméscél 60-70 tonna hektáronként, jellemzően a 75–85 mm méretkategóriában. Ennek megfelelő mennyiségű termőrügyet kell meghagyni (egy kis ráhagyással), majd mindent elkövetni, hogy ezek a legjobban kötődjenek, így tervezhető lesz a termésritkítás. Emellett figyelembe kell venni számos tényezőt, ami az eredményt befolyásolhatja:

• 
a sorok tájolását,
• 
a virágzás időbeni különbségeit okozó talajfoltokat,
• 
az adott fajta ritkíthatóságát,
• 
a túlzott vegetatív növekedésű fák nagyobb endogén auxinszintjét, ami erőteljesebb önritkulást eredményez,
• 
a virágok erősségét az adott évben,
• 
az ültetvény korát,
• 
az esetleges fagykárt és egyéb időjárási problémákat, amelyek hiányos termékenyülést okozhatnak, és jelentősen átalakíthatják az eltervezett technológiát.

A virágzás idején időszerű az ammó­nium-tioszulfát hatóanyagú ATS Agro Flo használata, amikor az először nyíló „királyvirágok” már kötődtek, a ritkítandó oldalvirágok bibéjének leperzselésével pedig megakadályozható azok termékenyülése. Az időzítés időjárástól (elsősorban hőmérséklettől) függ: ez határozza meg, hogy mennyire húzódik el a királyvirágok termékenyülése. A készítmény tisztán fizikai alapon hat, így elhúzódó virágzásnál a kezelés ismétlésére lehet szükség, ugyanis a még ki nem nyílt virágok bibéi nem perzselődnek le.

A készítmény dózisa a fajta ritkíthatóságától függ, illetve egyes fajtáknál etilénnel való kombinálás lehet szükséges.

A termésritkításra alkalmas követke­ző fenológiai fázis – fajtától függően – 
a 8-10-16 mm-es gyümölcsméret, amikor a 6-benziladenin hatóanyagú Globaryll készítménnyel tudunk beavatkozni. 
Az op­­timális hatás feltétele, hogy a királyvirágból kialakult termés tömege többszöröse legyen, mint az oldalsóké, és 
a kezelés utáni 20-25°C hőmérséklet.

Előadása zárásaként Szentpéteri Tamás kiemelte: a versenyképes almatermesztés egyik alapfeltételévé vált a termésszabályozás. Ez egy tanulható művelet, amelyet ajánlott fokozatosan beépíteni a minőségi almatermesztésre törekvők technológiájába.

Biostimulátorok hatása

Az Arysta termékfejlesztésének egyik ki­­­­emelt területe a biostimulátorok, me­­lyekről Valovics Attila termékfejlesztő adott áttekintést. Mint elmondta, a bio­­­­­­­stimulátorokat és a tápanyagokat a mai napig sokan összemossák, pedig a bio­stimulátorok nem a közvetlen tápanyag-utánpótlás eszközei, hanem a növények életfolyamatait befolyásolják, javítva például a stressztűrést, a tápanyagok beépülését.

Természetesen vannak olyan biostimu­látorok, melyek tápanyagokat is tartalmaznak, mint a Goëmar BM86.
Az algakrémet és tápelemeket is tartalmazó Goëmar BM86 többféle funkciót is ellát:

• 
Táplálkozási aktivátor – a nitrátreduk­táz és -foszfatáz enzimek termelődésének stimulálásával növeli a talajból 
a nitrogén és foszfor felvételét, javítja 
a hasz­­nosulásukat.
• 
A virágzási hormonok termelődését stimulálja, javítja a pollen csírázási és 
a pollentömlő növekedési erélyét, illetve a gyümölcskötődést.
• 
Antioxidáns hatású.

Az Arysta három időpontban javasolja a Goëmar BM86 kijuttatását almában: piros bimbós állapotban, a virágzás kezdetén, majd a gyümölcskötődés idején. Használatával javítható a kötődés (rosszul kötő fajtáknál is), nagyobb gyümölcsméret érhető el, továbbá mérsékelhető 
a vi­­­­­rágzáskori kedvezőtlen (hideg, csapadékos) időjárás káros hatása.

Az Arysta népszerű biostimulátor ké­­­szítményéről, az Atonikról is szót ejtett Valovics Attila, mivel a termék engedélyének kiterjesztése almára folyamatban van.

Az engedélyezést követően almában elsődlegesen a fagykár csökkentésére javasolja majd a cég, ugyanis a várható fagy előtt kijuttatva beindítja a növény védekezési mechanizmusait, felkészíti 
a stresszes állapotra. Az Atonikot a várható fagy előtti 1–3 napban (de legalább 12 órával a fagy előtt) kell elvégezni. Ha több napig tartó lehűlés és fagyos éjszakák fordulnak elő a virágzás alatt, ismétlő kezelésre lehet szükség, illetve nem várt fagy esetén a következő délután célszerű elvégezni a kezelést.

Arysta-termékpaletta almában

Varasodás ellen

Az Arysta növényvédelmi, biostimulá­to­ros, levéltrágyázási és termésszabályozási megoldásokkal is kiszolgálja az almatermesztőket. A széles kínálatból Kiss Dániel, az almatermésűek kultúrafelelőse adott ízelítőt.

Elsőként az Arysta két almás csomagjá­ra hívta a fel a figyelmet: az Alma Start cso­­­mag (Catane és Funguran-OH) a korai idő­­szakban a lemosó kezelésekhez bizto­sítja a készítményeket, míg az Alma Gold csomag négy gombaölő szert (Syllit 400 SC, Orthocid 80 WDG, Difcor 250 EC, Pyrus 400 SC) tartalmaz.
Az Alma Gold csomag aktualitását adja, hogy április első dekádjában a ventúriás varasodás kórokozója már készen állt 
az aszkospóra szórására, így a levélfelületi nedvesség függvényében elindulhat 
a fer­­­­tőzés.

A varasodás elleni védelemben az Arysta legkorábban felhasználható felszívódó készítménye a Pyrus 400 SC, mely hűvös időben is hatékony, majd 15˚C felett javasolt kijuttatni a szintén felszívódó, kiemelkedő kuratív hatású Difcor 250 EC-t. Mindkét gombaölő szert kon­takt készítménnyel együtt javasolt kijuttatni, mint a kiválóan oldódó, egységes szem­­­­cseméretű Orthocid 80 WDG. 
A Milcozebe DG preventív, kontakt készítmény számos gombabetegség ellen hatásos, 2019-ben kedvező hektárköltséggel elérhető a termelők számára.

A Syllit 400 SC gombaölő szer alkalmazása önmagában általános. Erős kuratív és eradikatív hatása miatt sokan a tünetek megjelenésekor kezdik el a használatát, de az Arysta ajánlása ennél a készítménynél a korai, virágzás előtti időszakra szól.

Tárolási betegségek megelőzése

Kiss Dániel a tárolási betegségek elleni vé­­delemre is felhívta a figyelmet, amit még a fán lévő almánál el kell kezdeni. A kórokozók ugyanis már ekkor rákerülnek a gyümölcsre, majd a szüret és a termés kezelése során keletkező mikrosérüléseken bejutnak, és a hűtött tárolás alatt komoly veszteségeket okozhatnak. A probléma elhárítására a szüret előtti kezeléshez 
a rövid élelmezési és munkaegészségügyi várakozási idejű Pomax gombaölő szer szerepel az Arysta kínálatában.

Szelektív rovarölő szerek

A rovarkártevők elleni védelem eszközei közül az előadó elsőként a rendkívül szelektív, kifejezetten az almamoly lárváját pusztító vírust tartalmazó Carpovirusine készítményt ajánlotta az almatermesztők figyelmébe. A Carpovirusine tartalmazza az optimális hatáskifejtéshez szükséges adalékanyagokat, csalogató anyagot, és UV-sugárzásnak, csapadék hatásának ellenáll. Felhasználása már az első nemzedék ellen javasolt, így a hasznos élő szervezetek védelme is biztosítható.

Levéltetvek és vértetvek ellen használható az Aphox, amely az egyre szűkülő rovarölőszer-kínálat méhekre nem jelölésköteles tagja, és a vértetűfürkészt is kíméli. Kontakt és gyomorméregként is működik, emellett gázosodó hatása is van.

Kalciumpótlás az almában

Az Arysta egyedülálló terméke, az InCa (amellett, hogy maga is tartalmaz kalciumot, nitrogént és cinket) segíti a talajból felvehető kalcium gyümölcshúsba, 
a magház közelébe való szállítását. Mivel a gyökér által felvett tápelemek szállítását végző xiléma terméskötést követő 50-70 napig tudja eljuttatni a gyümölcsbe 
a tápelemeket, a talajból felvehető kalcium beépülését eddig tudjuk segíteni. Ennek megfelelőn az InCa használatát 
a sziromhullást követően el kell kezdeni.
A lombon keresztüli tápanyagpótlást 
a Carnival összetett levéltrágyával végezhetjük, amely kalciumot, nitrogént, magnéziumot, bórt, cinket is tartalmaz.

Adalékok a permetléhez

A növényvédő szerek hatáskifejtését több­­­­féle adalékkal segíthetjük. Ilyen 
a víz felületi feszültségét csökkentő Silwet Star, amely a permetcseppek jobb terülését biztosítja a levél felszínén.
A növényvédő szerek számára optimális kémhatás beállítására, továbbá a vízkeménység káros hatásainak kiküszöbölésére szolgál a X-Change, amelyből 1–1,5 liter elegendő 1000 liter permetléhez.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: Arysta, gombaölő szer, alma, rovarölő szer, almatermesztés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Csaknem 11 milliárd forint támogatás érkezik a tejtermelő és ...

Az Agrárminisztérium a nehéz gazdasági helyzetben lévő szarvasmarhatartók likviditásának biztosítása ...